Ordinul lui Florescu se aplică! Fustele deasupra de genunchi sunt “indecente”!

708

Situații tragi-comice, luni dimineața, la intrarea secundară din Palatul Administrativ, acolo unde un agent de pază a fost nevoit să aplice ordinul emis de prefectul Ciprian Florescu, prin care e obligatorie ținuta “decentă”. Termenul respectiv nu este definitiv însă în ordinul cu pricina și, ca urmare, agentul a făcut și el ce a putut, adică pe unele doamne le-a lăsat să intre, mai ales dacă erau angajate ale Prefecturii sau Consiliului Județean, iar altele, mai fără noroc în viață, au făcut cale întoarsă ori au trebuit să fie foarte insistente pentru a putea ajunge la birourile la care aveau treabă.

În ultima categorie a fost și o gorjeancă stabilită în Italia, la Milano, venită la Prefectură pentru a obține o apostilă. Discuțiile cu agentul de la intrare nu au fost deloc simple, mai ales că omul în uniformă ținea în mână ordinul lui Florescu și îi explica femeii că are o ținută indecentă, conform dispoziției pe care el trebuia să o aplice. “Cât de lungă să fi fost rochia de pe mine? Nu e decentă? Dar ce, e biserică aici? Eu nu am haine mai lungi acasă, suntem într-un județ sărac și mă îmbrac de la second hand. Scrie undeva care e lungimea fustei? Nu vă supărați, dar nu am bani să-mi cumpăr alta. E o aberație că nu poți intra într-o instituție a statului și, îmi pare rău, că premierul acestei țări nu vede ce se întâmplă aici. Eu cred că lungimea vestimentației mele este decentă. Eu acasă nu am haine mai lungi pentru perioada de vară”, a explicat femeia.
Minute în șir a discutat aceasta cu agentul de pază și în cele din urmă a venit o angajată a Prefecturii care a preluat-o pe aceasta și a dus-o în clădire pentru a-i rezolva problema. Ordinul nu a fost aplicat și în curtea interioară a Palatului Administrativ, acolo unde, zilnic, sute de oameni vin pentru permise, pașapoarte sau înmatriculări auto. Mulți dintre ei erau în pantaloni scurți și papuci încă de la primele ore ale zilei, dar pentru că nu au folosit intrările de la porțile A și B nu au fost luați la întrebări de către jandarmi sau agenții de pază. Ordinul lui Florescu îi obligă de acum încolo și pe parlamentari să se noteze într-un registru special dacă sunt prezenți la cabinetele pe care le au în Prefectură după programul normal de lucru. Aici vor fi trecuți și cei cu care aleșii se întâlnesc, ceea ce înseamnă că prefectul va ști fără probleme despre orice pas făcut de deputații sau senatorii județului.
Florin Cârciumaru a menționat că el a venit și sâmbătă și duminică la cabinetul din Prefectură și nu a trebuit să se înscrie în vreun registru. A aflat însă de la ziariști că ordinul a intrat, luni, în vigoare, senatorul menționând atunci că va încerca să aibă o discuție cu prefectul pentru a lămuri lucrurile. O astfel de discuție nu a fost posibilă, luni, pentru că Florescu a fost plecat. Cârciumaru știa că este la niște cursuri în timp ce ziariștii au fost informați că și el și purtătoarea sa de cuvânt au intrat în concediu de odihnă. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a menționat, la rândul său, că nu are cunoștință de excese în aplicarea ordinului emis de prefect, dar că, dacă așa ceva se întâmplă, ordinul poate fi modificat pentru a fi îmbunătățit. Cum s-ar putea face așa ceva e greu de spus atât timp cât subprefectul Sorin Arjoca a menționat, ca și Florescu, de altfel, că o ținută decentă trebuie să fie exact așa cum e descrisă în Dicționarul Explicativ al limbii române. Sursa respectivă arată că decent înseamnă “politicos, pudic, rușinos, sfios”, fără să fie menționată pe undeva lungimea unei fuste, ca să nu mai amintim de interdicția de a purta pantaloni scurți și/sau papuci/sandale în cele câteva săptămâni cu temperaturi mai ridicate în perioada de vară.
Liberalii au început în cursul zilei demersurile pentru a contesta ordinul lui Florescu, avocatul Gigi Pecingină venind la Prefectură în blugi rupți și cu un tricou pe care era un mesaj în engleză. Jandarmii au considerat că e “decent” îmbrăcat, deși ordinul prevede fără “zdrențe” și tricouri pe care să fie mesaje ori desene. “Depunem o plângere prealabilă la acest ordin pentru că așa e procedura și apoi atacăm la instanță. E o aberație pentru că se îngrădesc multe drepturi ale cetățenilor și ale presei. Dacă s-ar fi limitat doar la decent nu cred că trebuia să emită un ordin, dar frustrările sale le pune în practică prin astfel de ordine. Eu am blugii rupți, un mesaj pe tricou în limba engleză, care poate fi considerat tendențios, de asta l-am și luat, dar jandarmii mi-au dat voie probabil pentru că sunt o figură cunoscută, dar dacă eram un simplu cetățean probabil nu intram în prefectură”, a menționat Pecingină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here