Oraşul lui Brâncuşi luptă pentru Mărul de Aur

172

Picture 041În acest weekend, municipiul Târgu-Jiu a fost vizitat de o delegaţie alcătuită din jurnalişti, membri ai PRESS TOUR FIJET România, care au venit pentru a vizita judeţul nostru şi a-l susţine pentru acordarea premiului „Mărul de Aur”. Autorităţile au promis că vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca acest premiu să ajungă la noi.

 

Premiul „La Pomme d’Or” sau „Golden Apple” este echivalentul FIJET al Oscarului, fiind acordat în fiecare an unei organizaţii, ţară, oraş sau persoană pentru recunoaşterea eforturilor speciale în promovarea şi ridicarea nivelului turismului. Până acum România a câştigat trei trofee „Mărul de Aur” cu obiective precum: Mănăstirea Voroneţ în anul 1975, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Mărginimea Sibiului şi Compania Aeriană Blue Air în 2009. Picture 025Vineri, 18 mai 2012, o delegaţie formată din jurnalişti şi experţi în domeniul turismului a ajuns în judeţul nostru. În jurul prânzului oaspeţii au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, care i-a aşteptat la Polovragi cu tradiţionala pâine cu sare. Seara, delegaţia a fost întâmpinată la intrarea în municipiul Târgu-Jiu, poposind pentru câteva zeci de minute la Coloana Infinitului. S-au rostit alocuţiuni şi s-a susţinut un scurt program artistic pus în scenă de elevi, în final fiind eliberate spre cer zeci de baloane cu inscripţia „Mărul de Aur”. „Este o manifestare care sperăm că va atrage în viitorul apropiat mulţi turişti la Târgu-Jiu. Un grup de oameni de presă de turism face o vizită la Târgu-Jiu şi în urma acestei vizite ei vor promova oraşul astfel încât acesta să obţină un trofeu turistic internaţional cu denumirea Mărul de Aur. Acest trofeu va propulsa automat oraşul nostru în circuitul agenţiilor de turism, astfel că afluxul turiştilor în oraşul nostru sperăm să crească semnificativ. Acesta este rostul manifestării din acest weekend şi sperăm să aibă efecte în viitorul apropiat”, a precizat viceprimarul Gabriel Sanda.

Cârciumaru: „Ne dorim să ataşăm povestea Mărului de Aur la Târgu-Jiu”

Sâmbătă, Primăria Târgu-Jiu a găzduit o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a vorbit despre importanţa trofeului Mărul de Aur şi s-au prezentat opiniile invitaţilor, făcându-se şi sugestii pentru viitor în privinţa oportunităţilor turistice. Edilul Florin Cârciumaru a spus că „ne dorim cu toţii să ataşăm povestea Mărului de Aur” şi a promis că vor fi făcute toate eforturile necesare pentru ca acest trofeu să ajungă la noi. Primarul municipiului Târgu-Jiu a precizat că încă de la primul său mandat şi-a propus să promoveze operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi, preocupându-se în acest sens de restaurare, de amenajarea peisagistică şi aşa mai departe. Cea mai mare problemă privind aceste opere este cauzată de drepturile de autor. „Ne luptăm de ani de zile pentru drepturile de autor. Este foarte greu. Noi am venit cu un elan susţinut şi am şi câştigat ceva bani pentru Primărie, pe care i-am pierdut ulterior. Am fost daţi în judecată de firma Visarta, ne-au câştigat şi am dat banii înapoi. Ani de zile am căutat soluţii, am ajuns până la Înalta Curte de Justiţie”, a declarat primarul Cârciumaru. În ciuda obstacolelor apărute, autorităţile locale fac tot posibilul pentru ca Ansamblul Brâncuşi să fie promovat, în acest sens fiind iniţiate demersurile pentru înscrierea sa în UNESCO. Reprezentanţii ANAT au făcut sugestii autorităţilor locale în privinţa creşterii calităţii serviciilor turistice, astfel încât turiştii să se simtă confortabil când vizitează oraşul nostru. Edilul Florin Cârciumaru a explicat celor prezenţi modul cum va rezolva micile minusuri sesizate de specialiştii în turism, precizând chiar că trebuie făcut ceva şi în privinţa căii ferate care taie Calea Eroilor. În aceste condiţii, drumul până la obţinerea trofeului Mărul de Aur pare a fi unul destul de scurt.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here