Opt proiecte ale CE Oltenia, trimise la BEI pentru finanțare

968

Ministerul Energiei a transmis marți, 14 septembrie, la Banca Europeană de Investiții (BEI), primele aplicații pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a unor proiecte strategice în sectorul energetic. Cele nouă proiecte, dintre care opt vizează Complexul Energetic Oltenia, au o valoare totală de aproape 700 milioane de euro.

Complexul Energetic Oltenia solicită 470 de milioane de euro pentru construirea a opt parcuri fotovoltaice pe terenuri pe care le deține, halde de steril sau depozite de cenușă și zgură închise. În total, valoare investițiilor propuse depășește 670 de milioane de euro, fără TVA.
Proiectele CE Oltenia vizează: construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt (investiție 18,476 milioane euro); construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa (investiție 68,432 milioane euro); construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est (investiție 104,09 milioane euro); construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Isalnița (investiție 76,331 milioane euro); construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Rovinari (investiție 73,125 milioane euro); construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Turceni (investiție 100,582 milioane euro); construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Roșia-Rovinari (investiție 114,406 milioane euro) și construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia-Rovinari (investiție 115,358 milioane euro).

Când va fi aprobată restructurarea CEO
Planul de restructurare al CE Oltenia încă așteaptă aprobarea Comisiei Europene. „Proiectele aferente beneficiarului CE Oltenia S.A., menționate mai sus, transmise spre finanțare din Fondul pentru modernizare, răspund obiectivelor din Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile și de înlocuire a cărbunelui în mixul energetic. Totodată, proiectele de investiții prezentate sunt incluse în Planul de restructurare a CEO, care este în realitate un plan de decarbonare prin înlocuirea capacităților pe cărbune cu capacități energetice din surse regenerabile de energie și gaze naturale cu hidrogen. Obiectivul principal, pe termen lung, este reducerea amprentei de carbon a producătorului principal de electricitate pe bază de cărbune din România, CE Oltenia, contribuind astfel la atingerea țintelor de decarbonare pentru România, iar pe termen scurt și mediu, are drept țintă aprobarea planului de către Comisia Europeană și transformarea ajutorului de salvare acordat companiei CEO în ajutor de restructurare. Având în vedere semnalele pozitive din partea Comisiei aprobarea Planului se va face în perioada imediat următoare și este importantă demararea cât mai rapidă a investițiilor în capacități de producere pe bază de regenerabile în succesul planului de restructurare”, a transmis Ministerul Energiei. Reprezentanții BEI vor evalua și vor trimite proiectele la Comisia Europeană spre finanțare sau către Comitetul de investiții pentru analiză și aprobare sau respingere.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.