Opt note modificate la definitivat, după contestaţii

291

Soluţionarea contestaţiilor depuse după afişarea primelor rezultate obţinute de cadrele didactice din judeţul Gorj la examenul pentru definitivare în învăţământ nu a adus veşti bune pentru toţi cei 19 profesori care au cerut recorectarea lucrărilor. Doar patru candidaţi au obţinut o notă mai mare. Doar pentru trei dintre aceştia însă, mărirea notei a însemnat şi promovarea examenului.

Zeci de cadre didactice din Gorj au susţinut în data de 17 iulie proba scrisă a examenului naţional de acordare a definitivării în învăţământ în singurul centru de examinare organizat la nivelul judeţului, şi anume Şcoala Generală Nr. 1 „Gheorghe Tătărăscu” din Târgu-Jiu. Examenul a fost susţinut la 27 de materii, de către 84 de cadre didactice, asta deşi iniţial la concurs se înscriseseră 101 profesori. 14 dintre aceştia însă nu au putut susţine examenul, fie pentru că aveau studiile neacreditate, fie pentru că nu au avut toate inspecţiile la clasă. Proba scrisă de examen a fost alcătuită din trei subiecte: unul din disciplina de specialitate, al doilea din metodica predării acestei discipline, iar al treilea din pedagogia şcolară sau preşcolară. Fiecare subiect a fost notat cu câte 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu. Primele rezultate au fost afişate pe data de 23 iulie, 35 dintre candidaţi aflând atunci că nu au promovat examenul. Numai 19 au depus însă contestaţii în perioada 23 – 24 iulie, sperând că astfel vor obţine o notă mai mare. „După afişarea primelor rezultate, la examenul de definitivat s-au înregistrat 19 contestaţii: 4 la învăţători, 2 la muzică, 2 la engleză şi câte una la educatori, biologie, muzică, chimie, fizică, matematică, consiliere, istorie, profesor documentarist, religie, contabilitate şi discipline economice”, preciza atunci Ion Işfan, inspector şcolar general adjunct.

Doar trei note peste 7
Rezultatele finale ale examenului naţional de acordare a definitivării în învăţământ s-au afişat săptămâna trecută şi nu au adus veşti prea bune. Notele a doar opt dintre candidaţi au fost modificate. Patru cadre didactice s-au trezit cu note mai mici decât cele primite iniţial. Dintre ceilalţi patru candidaţi ale căror note au fost mărite, doar trei au şi promovat examenul, reuşind să obţină note peste 7. Pe lista profesorilor care au promovat examenul de definitivat după contestaţii se află o profesoară de la Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti , a cărei notă a fost mărită de la 6.55 la 7.1, şi două profesoare de la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu, ale căror note au fost majorate de la 6.65 la 7.45, respectiv de la 6.9 la 7.05, după reevaluarea lucrărilor. Nici unul dintre candidaţi nu a reuşit în schimb să obţină nota maximă la acest examen, cele mai mari note înregistrate fiind 9.3 şi 9.35.

Trei încercări pentru profesori
Reamintim că la examenul de definitivat se pot prezenta doar cadrele didactice titulare sau suplinitori calificaţi care au vechime de minim 2 ani în activitatea de predare. Profesorii fără definitivat au dreptul să-l susţină de maxim trei ori, în 5 ani. Cadrele didactice care promovează examenul vor fi trecute la o treaptă superioară de salarizare. În schimb, dacă după 7 ani de la debutul activităţii de predare nu a obţinut definitivatul, un profesor titular îşi pierde titulatura şi va fi nevoit să participe din nou la examenul de titularizare. Acesta este primul an în care organizarea examenului de definitivat se realizează la nivelul judeţului şi nu de către universităţi, cum era în anii anteriori.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here