Opt gorjeni suferă de boli rare

300

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj derulează trei programe naţionale de boli rare, de care beneficiază opt persoane din judeţul nostru. În primul trimestru al acestui an, CJAS Gorj a decontat tratamentele acestora, programele continuând să se deruleze.

Doi gorjeni suferă de mucovisciodoză, o boală genetică caracterizată printr-o vâscozitate anormală a mucusului pe care îl secretă glandele intestinale, pancreatice şi bronhice. Mai exact, mucoviscidoza este cea mai frecventă boală autosomal recesivă, ceea ce înseamnă că pentru a dezvolta afecţiunea e nevoie de moştenirea genei de la ambii părinţi. „Noi derulăm trei programe naţionale, unul dintre ele fiind cel pentru mucoviscidoză copii, unde avem două cazuri, pentru care în primul trimestru s-a alocat suma de 18374,93 lei. Alte boli rare pentru care avem buget sunt: sindromul de imunodeficienţă primară şi scleroză laterală amiotrofică. Pentru sindromul de imundeficienţă primară avem un caz, tratamentul derulându-se prin Spitalul Judeţean de Urgenţă, costurile fiind de 9.297,7 lei, iar pentru scleroză laterală amiotrofică am decontat 9.996,75 lei, cinci persoane suferind de această afecţiune”, a explicat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Scleroza laterală amiotrofică, cunoscută şi ca boala Lou Gehrig, se caracterizează printr-o pierdere (reducere) progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării denumite neuroni motori. Aceştia comandă muşchii voluntari, muşchi care fac posibilă mişcarea. Pentru a beneficia de programele naţionale pentru boli rare, bolnavul trebuie să depună la sediul Casei de Asigurări de Sănătate un dosar întocmit de medic.
Conducerea face precizarea că, la nivelul judeţului nostru, este posibil ca numărul suferinzilor de astfel de afecţiuni să fie mai mare, ei putându-se trata în centre universitare din alte oraşe.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here