Opinii – (Ne)siguranţa naţională sub portocalii

390

Ar trebui să ne bucurăm că Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti a poposit în capitala Gorjului pentru o masă rotundă, al cărei moderator fu nimeni altul decât generalul de brigadă Toma Gheorghe, prorectorul instituţiei.

Dezbaterea organizată perfect de Direcţia Judeţeană de Informaţii Gorj – copartener, prin osârdia şefului ei, locotenent colonelului Cătălin Peptan.

Începute după saluturile de „Bun venit!” adresate de Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, şi Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu, dezbaterile s-au ridicat în sfere mult prea înalte. Apropierea serviciului de informaţii de societatea civilă, apreciată de Ion Călinoiu, dar şi de generalul de brigadă Toma Gheorghe ca probă a transparenţei, dezvoltarea unei culturi a securităţii au fost bune puncte de plecare. Avea dreptate şi primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, când elogia, la rândul lui, transparenţa, spunând între altele că: „Nimic nu este mai important decât siguranţa naţională şi siguranţa fiecărui cetăţean al său”.

Opiniile mult prea docte ale invitaţilor nu vorbeau nici măcar tangenţial de securitatea energetică şi rolul acesteia în energetica gorjeană, invocată, pe rând, de Ion Călinoiu şi Florin Cârciumaru. Ba mai mult, la un moment dat, glăsuind că se încearcă transparenţa serviciilor în relaţiile cu populaţia şi cu mass-media, generalul de brigadă Toma Gheorghe s-a întors spre locul rezervat presei. Care, din păcate, părăsise Sala Maură.

Dar atunci când este atât de mult clamată transparenţa am putea întreba unde-i? Că noi, presa şi societatea civilă o tot aşteptăm. Nimic de zis, majoritatea vorbitorilor au atins un grad foarte înalt de generalizare încât noi, muritorii de rând, nu mai pricepeam nimic. Stilul o fi fost savant de-adevăratelea, cu exprimări specifice ori specioase alese intenţionat, sau pur şi simplu aride. Ne-am liniştit când am aflat că există studii ce se adresează exclusiv societăţii civile. Mulţam frumos!

Oamenii s-au obişnuit să falsifice cuvintele. Ce înseamnă asta? Să spună una şi să gândească alta. Să spună una şi să făptuiască altele. Cu inocenţa copiilor, râd între ei. Sper că nu râdeau de noi, fraierii de pe margine. Chestiile astea, cu una spune şi alta fumează, cum plastic se exprima parcă gorjeanul de geniu Tudor Arghezi, se mai petrec şi cu preşedintele Traian Băsescu. Uneori este prin cu şoalda şi rar recunoaşte că a mai greşit. Pe ici, pe acolo, prin punctele esenţiale.

Rămânem cu onoarea că Târgu-Jiul a fost gazda unei manifestări importante. Una dintre acelea, cu teme interesante, de actualitate în mileniul globalizării. Doar că, asemenea consfătuirilor de pe apusele vremuri, când vrei să nu faci ceva o pui de-o comisie ori de-o consfătuire. Că tot politicul, adică portocaliii hotărăşte !

Ion PREDOŞANU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here