Operele lui Brâncuși, spălate de două ori anul acesta

449

Lucrările din piatră pe care Constantin Brâncuși le are expuse în Parcul Central din Târgu Jiu vor fi spălate de două ori anul acesta, lucrările urmând să fie finanțate de Primăria Târgu Jiu cu 40.000 de lei. Spre deosebire de operațiunea de anul trecut, acum spălarea se va face în baza unui regulament strict, ce urmează să fie pus la punct de Ministerul Culturii, după cum spune directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuși”, Adina Andrițoiu.

“Lucrările se vor face în baza unui regulament strict, întocmit de către Ministerul Culturii pentru a nu mai avea interpretări și discuții, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Specialiști din cadrul ministerului vor stabili foarte clar în acest regulament toți pașii ce trebuie parcurși în timpul procesului de curățare a operelor”, a declarat Adina Andrițoiu. Aceasta spune că acțiunile de spălare a operelor din piatră realizate de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu sunt parte a procesului demarat de autoritățile locale de includere a acestora în patrimoniul UNESCO. Autoritățile trebuie să demonstreze, printre altele, că au grijă de operele propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO și, ca urmare, creațiile lui Brâncuși vor fi spălate de două ori în anul 2014, pentru operațiunile respective urmând să fie cheltuiți 40.000 de lei.
Operele au mai fost spălate o singură dată în 2003 și, a doua oară, anul trecut, în toamnă, operațiunea din 2013 costând peste 11.000 de lei. Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor au fost spălate anul trecut cu un aparat cu jet sub presiune, la finalul operațiunii proiectantul lucrărilor de restaurare, Dorin Dănilă, susținând că Poarta Sărutului și-a schimbat culoarea în galben.
poartaUlterior, în luna noiembrie, operele au fost vizitate și de premierul Victor Ponta, care a promis că va finanța din fonduri guvernamentale o comisie de specialiști care să spună dacă Poarta Sărutului a fost sau nu afectată de jetul de apă cu care a fost spălată. Prim-ministrul menționa atunci că în comisie nu vor fi numiți specialiști români, dar, în luna decembrie, când Guvernul a anunțat componența comisiei, președinte al acesteia a fost desemnat secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, comisia condusă de acesta neajungând până în prezent la Târgu Jiu.
Comisia va fi formată din Joost Vander Auwera, conservator şef al Departamentului Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist în piatră şi metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena, de asemenea specialist în piatră şi metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe lângă Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societăţii de restaurare Andre, Roxana Radvan, şef al Departamentului metode şi tehnici optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare -Dezvoltare pentru Optoelectronică, şi Iulian Olteanu, director general al întreprinderii de restaurare DUCT.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here