Operele lui Brâncuși, examinate de experți străini

366

Mai mulți experți români și străini au venit ieri dimineață la Târgu Jiu pentru a analiza operele lui Constantin Brâncuși și pentru a spune dacă spălarea acestora cu jet sub presiune le-a afectat sau nu. Comisia a fost înființată de premierul Victor Ponta după ce, anul trecut, un muncitor a spălat operele de o valoare inestimabilă la fel ca pe o mașină second-hand la o spălătorie auto.

Comisia înființată de premierul Victor Ponta include experți de prestigiu de la Viena, Bruxelles, Paris, dar și din România, în fruntea lor fiind secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu. Ieri dimineață aceștia au sosit în Parcul Central din Târgu Jiu și au mers la operele din piatră realizate de Brâncuși aici, Boroianu încercând să le explice jurnaliștilor care se interesau de activitatea comisiei condusă de el că nu prea au ce să afle pentru moment, de abia azi urmând să fie prezentate concluziile trase de experți. Jurnaliștii au rămas însă în zonă și așa au putut să îi vadă pe experți la treabă, majoritatea discuțiilor dintre aceștia purtându-se în engleză sau franceză.
DSCN0060La operele examinate de aceștia au venit și iubitori ai lui Brâncuși care au dorit să afle direct de la specialiști care este starea acestora. Paul Popescu, implicat în restaurările anterioare ale operelor, a venit pentru a discuta cu Radu Boroianu fiind convins că jetul de apă a afectat lucrările. Cei doi au vorbit minute în șir, Popescu întrebând dacă procedura spălării sub presiune a unor opere de o valoare inestimabilă se regăsește în vreo normă internațională și dacă a mai fost practicată pe undeva. Secretarul de stat din Ministerul Culturii a recunoscut în cele din urmă că operele au fost afectate de operațiunile de anul trecut, toată vina fiind pusă pe un muncitor pus să manipuleze jetul de apă, firma la care lucra acesta având documentația în regulă.
”Trebuie să înțelegeți că nu apa a făcut rău aici, ci, câteodată, presiunea pentru că cel care folosea jetul de apă era un lucrător oarecare, care nu mai făcuse asta niciodată și nici nu își dădea seama că în anumite mortare puse acolo a produs unele mici dezastre. Nu a produs însă dezastrul despre care s-a vorbit”, a explicat Radu Boroianu. Acesta a precizat că membrii comisiei pe care o conduce vor trage concluzii pentru fiecare operă în parte și vor stabili un regulament de care Ministerul Culturii va ține cont atunci când va căuta firme care să restaureze sau să curețe operele lui Brâncuși. Concluziile specialiștilor vor fi prezentate azi, în jurul prânzului, într-o conferință de presă, acestea fiind extrem de importante în contextul în care, pentru anul acesta, Primăria Târgu Jiu a alocat deja 40.000 de lei care să fie folosiți pentru două operațiuni de spălare.
Specialiștii sunt însă cei care azi vor comunica dacă operele au sau nu nevoie în continuare de astfel de spălări și, dacă au, în ce condiții pot fi executate acestea și de către cine.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here