Operaţiunea “Basculanta”, anchetată la Termo Turceni

450

deschidere rabaMai multe infracţiuni petrecute la sfârşitul anului trecut în Termocentrala Turceni fac obiectul unor anchete de amploare declanşate de poliţiştii din localitate, ca urmare a sesizărilor făcute de firma de pază a unităţii energetice.

 

 

 

Paznicii au sesizat, în special, organele de poliţie, în momentul în care mai multe maşini încărcate cu fier vechi, fără documente, ar fi încercat să iasă pe poarta unităţii. Unele dintre autobasculantele în cauză, se vehiculează, că ar fi reuşit să pătrundă prin punctele de control, ajungând la destinaţie. Se bănuieşte că o mare parte din contravaloarea mărfii ar fi ajuns la ,,puşculiţa” PDL.

Directorul general al Complexului Energetic(CE) Turceni, Octavian Graure, recunoaşte însă doar că se confruntă cu o astfel de situaţie, zeci de persoane încercând să intre în unitate cu scopul de a fura fier vechi.

Fapta penală, cea mai gravă dintre ultimele înregistrate, s-a petrecut, susţin surse din Termo Turceni, înainte de sărbătorile de iarnă. Atunci pe porţile unităţii, mai multe maşini încărcate cu fier vechi, rezultat în urma dezafectărilor din interiorul complexului, fără documente, ar fi încercat să iasă crezând că vor fenta abilitatea paznicilor. Unii, se vehiculează, că ar fi avut acceptul conducerii pentru a face aceste manevre, motiv pentru care nici măcar nu se aşteptau să ajungă în faţa poliţiei. Cert este doar că, paznicii termocentralei au oprit o parte din maşini, au chemat poliţiştii din Turceni şi au cerut să se ancheteze marfa sustrasă, fără acte, din unitatea energetică. Fierul se afla însă sub gestiunea uneia dintre salariatele complexului, Gheorghiţa Trăsnea, anchetată şi ea în acest caz, susţin aceleaşi surse. Pentru acest furt, se pare că, poliţiştii din Turceni s-au adresat deja Serviciului Contabilitate solicitând mai multe documente.

Au intrat la pescuit

Managerul CE Turceni, Octavian Graure susţine că nu are cunoştinţă de un astfel de caz de amploare dar recunoaşte, în schimb că, în ultimul timp, numărul persoanelor care pătrund în unitate cu scopul de a fura fier vechi a crescut în mod îngrijorător. “I-am prins pe unii care au intrat cu maşina în complex ca să meargă, spuneau, la pescuit. Nu au făcut asta şi i-am prins cu fierul în maşină, într-un papuc, era vorba despre vreo 450 de kilograme de fier vechi. Apoi un grup de 30 de rromi au intrat dinspre Ioneşti în unitate tot pentru a fura fier. Paznicii i-au prins şi pe aceştia şi au acum dosar pentru furt. Este adevărat ne confruntăm cu astfel de probleme, am mărit şi numărul de paznici, la fel şi patrulele mobile, am chemat şi poliţiştii pentru a discuta cu dânşii ca să ne ajute să stopăm aceste infracţiuni. Nu avem însă ce face sunt tot felul de nenorociţi care intră ilegal în unitate ca să fure fier vechi, dar cel mai mult s-a furat 700 de kilograme”, a declarat directorul general Graure. Acesta a menţionat chiar că personal ar fi chemat poliţia pentru a sesiza un astfel de furt de fier vechi. Managerul menţionează în schimb că supoziţia potrivit căreia banii din fier vechi ar ajunge la PDL nu este reală.

Dosariada la Poliţia Turceni

Reprezentanţii Poliţiei Turceni, confirmă cele spuse de Graure, menţionând că, la cel puţin trei zile, sunt chemaţi prin centrală pentru a face cercetări în cazul unor astfel de furturi de fier vechi. Aceste sesizări se concretizează apoi prin întocmirea de dosare care ajung, în final, în faţa magistraţilor. Prejudiciul într-un astfel de caz trebuie să se situeze la o sumă destul de mare de bani pentru a se constitui un astfel de dosar.

Ofiţerul de serviciu de la Poliţia Turceni, aflat ieri seară în tură, a declarat că doar superiorii, aflaţi la acea oră la domiciliu, pot confirma sau infirma marele furt de fier vechi de care vorbesc salariaţii unităţii de la CE Turceni, dar a menţionat că la poliţie se află numeroase astfel de dosare întocmite la sesizarea celor de la termocentrală.

Se fură ca-n codru!

Din păcate, conducerea Complexului Energetic Turceni nu a făcut publice aceste incidente aşa cum s-a întâmplat, în schimb, în momentul în care s-ar fi pătruns fără autorizaţie în baza de date a unităţii energetice. Putem spune doar că astfel se dă curs liber unor interpretări din partea salariaţilor.

Să nu uităm, de asemenea că, şeful de personal, Corneliu Gârjoabă este anchetat de poliţie după ce a recunoscut că a adunat bani de la salariaţi pentru puşculiţa partidului. În acest context am putut şi noi suspiciona că banii din vânzarea fierului vechi sustras fără documente ar fi putut ateriza în aceiaşi puşculiţă “portocalie”.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.