Onisifor Olaru – Pe urmele trecutului – file din istoria satelor comunei Drăguțești (II)

136

Opera este scrisă de un fost profesor universitar, specializat pe știință și tehnică, dar împătimit de istorie, de istoria locală ce se întinde pe 1527 de pagini având ca suport științific pe 93 de surse bibliografice. Nicolae Iorga definea istoria ca ,,știința cea mai umană”, dar Fustel de Coulanges o numea ,,știința cea mai grea”. Între aceste dimensiuni s-a mișcat Onisifor Olaru când s-a apucat să scrie această monumentală monografie, chiar dacă nu a terminat facultatea de istorie.
Această reușită monografie este o oglindă pentru toți acei ,,istorici” din Gorj care, cu o monografie ,,plagiată” sau negociată, au obținut doctoratele în istorie, crezând că l-au ,,înșelat” pe Dumnezeu. Această monografie este o lecție pentru mine, care credeam că sunt deștept, și acum înțeleg că sunt ,,subțire epistemic”, din punct de vedere istoric, iar acesta ar fi un motiv pentru care n-am obținut doctoratul în istorie.
În epilogul monografiei, profesorul Onisifor Olaru explică de ce s-a ,,înhămat” la această muncă sisifică care s-a întins pe câțiva ani buni, și a presupus drumuri pe la arhive locale sau naționale, nopți nedormite, auto-devorare în timp:
,,Eram elev, să fi fost prin clasele V – VII, când îi auzeam pe bunicii mei materni, din Drăguțești rostind în discuțiile lor numele unor mari proprietari de pământuri din satele Iași-Gorj, Drăguțești, Tâlvești și Cârbești, cum ar fi: Gheorghe și Constantin Neamțu, Constantin și Virgil Pleșdanu, Cornoaica, Orezeanu, Tătărescu, Pantelimon Voiculescu, Titi Bălănescu, Davițoiu și alții!” Într-una din serile lungi ale lunilor de iarnă din anul 2018!
Monografia a apărut la ,,Scrisul Românesc” – Fundația Editură, în 2023! 5 ani de muncă, 5 ani de căutări și răscoliri de izvoare istorice, 5 ani de arhive și de găsit oameni cu o memorie sănătoasă, nealterată spre a putea scoate la iveală această magnifică monografie.
Lucrarea se deschide cu un motto bine ales: ,,Viața poate fi înțeleasă nu mai privind înapoi…dar trebuie trăită privind înainte” – Soren Aabye KierKegard (scriitor și teolog danez din secolul al XIX-lea).
Lucrarea a apărut cu sprijinul:
-Primăriei și Consiliului Drăguțești
-Mănăstirii Lainici
-Muzeului Județean ,,Alexandru Ștefulescu”
-Consiliului Județean Gorj
,,Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat sănătatea, curajul, perseverența și starea sufletească, fără de care aceasta carte nu ar fi apărut niciodată” – (autorul – Profesor Onisifor Olaru).
Monografia cuprinde 9 capitole cu referire la satele componente ale comunei Drăguțești, care mai de care mai importante!
Pentru mine, relevant este capitolul 8, ,,Colectivizarea agriculturii în satele comunei Drăguțești”, un capitol meticulos realizat cu multă rigurozitatea științifică! Onisifor Olaru este un om meticulos, precis, cu un impresionant curs al vieții profesionale. Acum înțeleg eu de ce nu am obținut doctoratul în istorie între 2005- 2008 cu tema: ,,Colectivizarea pe Valea Gilortului – între memorie și uitare 1949-1962”.
Felicitări! Felicitări! Felicitări! O monografie cu care se puteau obține trei doctorate în istorie!
Prof. pensionar Voicu Teodor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here