Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu Domnul Prof. univ. dr. Dan Ilie MOREGA, Prorector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj – ,,Suntem într-o societate bezmetică, într-o societate anarhică, într-o societate în care nu mai există respect şi în care sunt denaturate relaţiile interumane”!

2066

-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, sunteţi o persoană care se implică mereu în problemele curente ale judeţului, un om cu un spirit critic pe care şi eu l-am remarcat anterior, deci, promovaţi un fel de «critică a criticii critice», cum spunea Kant, de aceea, v-aş întreba, de ce nu vă doriţi o viitoare carieră de parlamentar, pentru că aţi mai reprezentat Gorjul în Parlamentul României?
-D.I.M. Domnule profesor, eu am fost parlamentar şi atunci, am vrut să plec după doi ani, odată cu plecarea a doi colegi, a doi prieteni, care sunt profesori universitari, unul la Cluj-Napoca şi altul la Timişoara. Pentru că am constatat că Parlamentul nu este nici pe departe ceea ce noi am gândit, iar atunci am constatat că este cu totul altceva! Chiar dacă e organizat pe grupuri parlamentare constituite pe criterii politice, în realitate grupurile respective sunt formate din persoane care derulează afaceri în diferite domenii şi alcătuiesc, de fapt, cu totul alte «grupuri de interese», mai bine spus «grupări» transpartinice şi mafiote, de afaceri «subterane», iar pentru acest lucru, vă spun că nu îmi doresc să mai devin parlamentar!
-Rep. Nu aş dori să fiu interpretat greşit de către dumneavoastră sau, mai ales de către cei care citesc interviul, dar, cred că dumneavoastră aveţi un suflet mai aproape de sufletul românului nostru de la ţară, cu o judecată sănătoasă şi dreaptă!
-D.I.M. Pentru că românul e atât de blând, încât suportă toate dramele pe care i le produc «politrucii» de ieri şi de azi, deci, întreaga clasă politică actuală, încât poţi să-i pui şi genunchiul pe grumaz, ceea ce bulgarul, sârbul sau ungurul, nu ar face, deşi poporul român a fost mereu un popor viteaz şi nu a suportat jugul apăsării şi al nepăsării potentaţilor vremii!
-Rep. Unii vorbesc şi despre o înclinaţie spre trădare a unor semeni de-ai noştri! Să nu uităm: Burebista, Decebal, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, ca şi mulţi alţii, care au fost trădaţi!
-D.I.M. Pentru că asta ne caracterizează în anumite situaţii grele, pe unii dintre noi, să fim laşi, mincinoşi, trădători, leneşi, beţivi, pentru că iată, să vă dau un exemplu despre am mai vorbit! Dacă nu-l trădau şi nu îl omorau pe Tudor Vladimirescu, acesta era primul domnitor al României! Am citit în nişte cărţi care au fost scrise şi bazate pe documente importante, că era socotit primul domnitor al României! Din această cauză, Tudor Vladimirescu a fost apreciat şi de către conducătorii comunişti. Să nu credem că aceşti conducători au fost nişte…tâmpiţi! Pe pereţi, în birourile lor, găseai pe Alexandru Ioan Cuza, pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe Mihai Viteazul, pe Tudor Vladimirescu, iar monumentele lor erau îngrijite şi ocrotite prin lege.

,,Ţara a fost condusă în ultimii treizeci de ani numai de trădători de neam şi de ţară, condusă de hoţii hoţilor, care împreună cu străinii au distrus ţara”!

-Rep. Cred că avem nevoie de o imagine mai autentică a lui Tudor Vladimirescu în judeţul nostru!
-D.I.M. Vreau să vă spun că în 1996, când am fost prefect, din banii mei, am reparat monumentul lui Tudor Vladimirescu de la Padeş, am reparat gardul, iar, acum, acolo mişună dezastrul datorită unui primar neghiob şi fără cultură, care a adus presa ca să vadă mărăcinii, să vadă gardul rupt, să vadă, de fapt, cum au distrus şcoala care înainte vreme, cu cincizeci de ani în urmă, aduna toţi copiii din toate satele comunei, şcolarii din clasele primare şi de la gimnaziu! Pe când acum, copiii de şcoală sunt vitregiţi, datorită acestui primar care se preocupă numai pentru propria îmbogăţire şi a consilierului său, unul Nicolescu, care a fost primar înainte şi care era «mână în mână» cu un fost primar din Baia de Aramă, mă rog, în afaceri murdare! În felul acesta, vedeţi dumneavoastră, toate «s-au ţinut lanţ», ca într-o piesă de teatru cu mai multe acte!
-Rep. Să ştiţi că şi de această dată, am pregustat bucuria de a sta de vorbă cu dumneavoastră!
-D.I.M. Vă mulţumesc, pentru că sunteţi un om deosebit şi iată că am găsit rezonanţa comunicării de la suflet la suflet, de la om la om. Interviul dumneavoastră se face de către un om deosebit, nicidecum în stilul celor care denigrează şi discreditează alţi oameni!
-Rep. Deoarece, am finalizat o teză de doctorat la Şcoala doctorală de la Craiova pe tema depopulării mediului rural din România, în care vorbesc despre ,,Satul lui Kusturica şi metamorfozele satului românesc”, să ştiţi că m-am gândit la dumneavoastră, că aţi fi omul potrivit, asemeni lui Emir Kusturica, renumitul regizor bosniaco-sârb, care a realizat ceva deosebit în Serbia, un sat care îi poartă numele, iar pentru turişitii care merg acolo a pus în funcţiune o «mocăniţă», iar în sinea mea, m-am gândit la dumneavoastră ca fiind omul cel mai capabil să dea viaţă fostei mocăniţe de pe vremuri, care lega Târgu-Jiul cu Tismana şi chiar până la Padeş, dacă nu mă înşel, pentru că transporta material lemnos din zonă şi îl aducea la Târgu-Jiu. Cât de mult ar conta ,,reinventarea” acelei mocăniţe care poate avea traseu pe la Hobiţa, pe la Mănăstirea Tismana! Sunteţi singurul om care ar putea pune în practică un asemenea vis! Mă rog la Dumnezeu ca să vă dea inspiraţie, putere, timp şi resurse financiare pentru realizarea acestui vis! E un gând al meu!
-D.I.M. E şi un gând al meu, nu numai al dumneavoastră, dar, din păcate, s-au vândut locomotivele, şinele de cale ferată…
-Rep. Aş dori să vă spun că unul dintre vagoanele mocăniţei lui Emir Kusturica e construit la Bucureşti!
-D.I.M. Nenoriciţii au furat şi au vândut calea ferată, vă daţi seama că e nevoie de investiţii de miliarde, cel puţin un milliard de euro! E posibil, dar, numai printr-un proiect pe fonduri europene! Aici trebuie mobilizat şi consiliul judeţean, însă, cu greu îi mobilizezi pe asemenea oameni!
-Rep. Inclusiv Mitropolia Olteniei, persoane cu posibilităţi financiare, cei care vorbesc atât de mult despre Brâncuşi, despre Hobiţa, despre Tismana, despre turismul gorjean!
-D.I.M. Să ştiţi că propunearea dumneavoastră este extraordinară! Când am fost în staţiune la Covasna, am văzut acolo trenuleţul care circulă în zonă! Am aflat că traversele de lemn pe care le-au pus acolo erau importate din Austria, bineînţeles, făcute din lemn românesc! Iată, acest obiectiv se poate realiza cu cale ferată importată din Austria şi cu lemn, la fel, importat din Austria, iar, noi, care am avut combinate siderurgice! Deci, iată, domnule profesor, cum stau lucrurile în ţara aceasta, ţara a fost condusă în ultimii treizeci de ani numai de trădători de neam şi de ţară, condusă de hoţii hoţilor, care împreună cu străinii au distrus ţara, au furat-o bucată cu bucată! Nici o ţară, atât de bogată ca România, nu a fost furată într-un asemenea mod. Nu cunosc în istoria României o altă perioadă istorică în care România să nu fie acţionar majoritar în ramurile strategice ale economiei!

,,Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă acolo în Parlament, cu oamenii care câştigă mandate prin votul electoratului”!

-Rep. Să ne bucurăm că uniţi şi puternici, îi vom învinge pe denigratori şi pe cei care discreditează oameni ca dumneavoastră!
-D.I.M. Din păcate, suntem într-o societate bezmetică, într-o societate anarhică, într-o societate în care nu mai există respect şi în care sunt denaturate relaţiile interumane! Mergi şi spui unui tânăr că greşeşte într-o anumită problemă cu oprirea autovehicolului într-o intersecţie şi începe să te înjure din senin, ca un bolnav mintal!
-Rep. Cineva, care m-a întâlnit pe stradă, m-a întrebat direct: de ce insist să fac interviu cu domnul Dan Ilie Morega, ce, ar vrea să fie din nou deputat? La care eu am răspuns că meritaţi acest lucru! E părerea mea şi mi-o păstrez!
-D.I.M. Dincolo de acest aspect pe care l-aţi amintit, vreau să vă spun şi să vă repet, că am destule motive să mă abţin, pentru că poate mi-am încheiat cariera de parlamentar şi sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă acolo în Parlament, cu oamenii care câştigă mandate prin votul electoratului!
-Rep. Este surprinzător ceea ce spuneţi şi uluitor pentru mine, aş putea spune!
-D.I.M. Ca să reiau ideea, să ştiţi că atunci, nu m-am retras împreună cu cei doi colegi despre care am amintit, pentru că mă angajasem pentru a susţine anumite legi în faţa oamenilor şi trebuia să le duc la îndeplinire! Din cauza aceasta, am fost ales!
-Rep. Nu aţi discutat cu nimeni aceste lucruri grave, pentru că mass-media…
-D.I.M. Să ştiţi că mi-a plăcut atitudinea mass-media de atunci, pentru că reprezentanţii acesteia îi întrebau pe parlamentari, ce au făcut ei în ultimele săptămâni sau în ultima lună ca reprezentanţi ai celor care i-au ales? Era o emisiune la «Antena 1» cu studiou în Gorj, mai era şi la «Acces», dar, acum s-a ales praful de el, în care se difuza rubrica: «Parlamentarii la raport», iar, ca să las modestia mai la o parte, vă pot spune că eram primul care mă duceam la această emisiune şi pe care o aşteptam!
-Rep. Aveaţi motive serioase ca să faceţi acest lucru?
-D.I.M. Pentru că nu stăteam degeaba în Parlament, ca să dorm sau să fac altceva de prisos, redactam proiecte de legi, dintre care unele au fost admise, iar altele s-au respins, pentru că devenisem independent şi nu mai voiau, nici liberalii, care atunci erau în opoziţie, nici alte partide, nu mai voiau să mă susţină!
(VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here