Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu Domnul Prof. univ. dr. Dan Ilie MOREGA, Prorector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj – ,,Să le fie ruşine acestor derbedei, fie parlamentari pesedişti, fie liberali, responsabili pentru distrugerea acestui Complex Energetic”!

2066

-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, iată că după cele două mari sărbători creştine, «Rusaliile» şi «Sfânta Treime», poate că Dumnezeu ne mai ajută să ne mai şi bucurăm, după atâtea restricţii!
-D.I.M. Domnule profesor, Dumnezeu ne iubeşte, dacă şi noi Îl iubim, iar, guvernanţii trebuie să relaxeze măsurile de distanţare socială şi să deschidă bisericile pentru credincioşi!
-Rep. Cum aţi trecut peste momentul acesta al pandemiei şi cum vă simţiţi cu sănătatea?
-D.I.M. Momentul pandemiei a fost exagerat! Deci, măsurile care s-au luat în starea de urgenţă, nu trebuiau să se ia! Multe dintre ele au făcut, astfel încât, să introducă frica şi panica în rândul oamenilor!
-Rep. Ce v-a nedumerit şi în acelaşi timp v-a nemulţumit?
-D.I.M. Este inadmisibil ca oamenii de peste 65 de ani să fie ţinuţi în casă de parcă ar fi condamnaţi, ca în arest la domiciliu! Este inadmisibil, la fel, ca după starea de urgenţă, să vină cu unele măsuri nenorocite şi nechibzuite, că nu pot să le spun altfel, aceste măsuri luate de către guvern şi chiar în baza Legii 55, de către aceşti netrebnici, chiar şi de către pesedişti, care sunt în opoziţie şi au majoritatea, care au lăsat guvernul să facă tot ceea ce vrea el! Caută să închidă şi să deschidă totul, numai când vor domniile lor!

,,Ceea ce propun ei acum este …mai la vale, cum se spune, mai la vale, nenea cu bomboane”!

-Rep. Dar, sunt măsuri cu caracter general, care s-au luat şi în alte ţări!
-D.I.M. Să vă spun că în alte state, după starea de urgenţă au fost sprijinite întreprinderile mici şi mijlocii, au fost investiţi bani în capitalul întreprinderilor mici şi mijlocii, s-au făcut «injecţii» de sume importante, ca să poată să reziste, pe când la noi, iată, s-au desfiinţat sute şi mii de întreprinderi mici şi mijlocii, pentru că n-au mai putut să funcţioneze eficient!
-Rep. Exemplele sunt multe şi relevante, desigur!
-D.I.M. Discutam cu un om de afaceri care are o activitate în domeniul termopanelor şi spunea că nu mai poate să lucreze, deşi nu a fost oprit, fiindcă firma care îl aproviziona, la rândul său, a dat faliment! Atâtea tipuri de activităţi ale oamenilor de afaceri au dat faliment în această perioadă, inclusiv cei care desfăşurau activităţi industriale şi de servicii.
-Rep. Evident, deoarece activităţile productive au cam stagnat în această perioadă!
-D.I.M. Am aflat de la o cunoştinţă de-a mea, un cetăţean care a spus că pe 1.500 de metri pătraţi plătea chirie şapte mii de euro pe lună, avea 12 salariaţi în domeniul alimentaţiei publice şi nu mai putea rezista pentru că nu putea plăti chiria de 7.000 de euro!
-Rep. Credeţi că vom avea o criză economică post-pandemie?
-D.I.M. Cred că se apropie un dezastru, iar, ceea ce propun ei acum este …mai la vale, cum se spune, mai la vale, nenea cu bomboane! Pentru că, de fapt, nu mai sunt «neni» şi nu mai sunt oameni de afaceri care să-i ajute! Numai trâmbiţând şi vorbind aiurea, nu se poate realiza nimic!
-Rep. După criza economică se produce şi o acutizare a conflictelor sociale, pentru că, iată, în America şi în unele state europene au loc manifestaţii de stradă!
-D.I.M. Economia românească e căzută! Vom avea o scădere economică de 15% la sfârşitul anului şi nu doar de 3 sau 4 la sută, cum urlă în bezmeticeala lor, guvernanţii!
-Rep. Pentru dumneavoastră, pare-se că problema Complexului Energetic Oltenia constituie una de o mare importanţă, aşa este?
-D.I.M. Mă aşteptam ca guvernul liberal, acest prim-ministru, Ludovic Orban, să fie un om constructiv pentru Complexul Energetic Oltenia, având în vedere că vine secetă mare şi apă n-o să mai fie în lacuri pentru Hidroelectrica! Toată ziua, bună ziua, n-o să bată vântul şi eolienele vor avea probleme! La fel, sursele de energie pe bază de panouri solare, iar, în orice anotimp, cea mai bună este Compania lignitului Oltenia!
-Rep. Ce vă nemulţumeşte cel mai mult la actuala guvernare liberală?
-D.I.M. Un guvern care nu ştie că Germania a emis o lege prin care se intenţionează să se meargă în continuare pe cărbune, ca să funcţioneze termocentralele pentru o perioadă de 35-40 de ani, domnule, poate fi socotit un guvern incapabil! Este regretabil că acest domn prim-ministru, habar nu are, că, de fapt, Slovacia şi-a construit două grupuri energetice de 500 megawaţi fiecare, cu fonduri europene! Este absolut strigător la cer când un prim ministru habar nu are că, de fapt, Polonia, are pe prim plan cărbunele, ca producător de energie electrică! Această ţară are o strategie energetică solidă, pe când la noi «se trage mâţa de coadă» şi ne ocupăm numai de hoţii şi de şmecherii!
-Rep. Dictonul potrivit căruia, omul potrivit la locul potrivit, se pare că…
-D.I.M. Şi-au pus oameni la Ministerul Energiei, ca Virgil Popescu, cel care împreună cu Dan Vîlceanu, vicepreşedintele lui, să împartă «în două» hoţiile din minerit şi energie, ajutaţi şi de alţii pe plan local! Aceştia din urmă îndeplinesc şi alte funcţii la nivelul Consiliului Judeţean, la nivelul Parlamentului, iar, în asemenea condiţii, Complexul Energetic Oltenia nu mai poate să meargă, având în vedere că din profitul care se obţine, nu se poate plăti CO2-ul, deci, emisiile de bioxid de carbon, cifrate la sute de milioane de euro!

,,Am făcut politică liberală, dar, nu mi-am vândut ţara, nu mi-am vândut Complexul Energetic Oltenia”!

-Rep. Dumneavoastră, ca fost parlamentar de Gorj, puteţi avea un cuvânt care trebuie ascultat şi care e demn de luat în seamă!
-D.I.M. De multe ori, am atenţionat parlamentarii din Gorj să se unească, atunci când e vorba despre judeţ, să lase lupta între ei, exact precum câinii şi javrele care, ca nişte fiare sălbatice, atunci când prind o victimă, trag care mai de care din pradă! Şi PSD-ul şi PNL-ul şi toţi cei care au fost la guvernare, nu au realizat la acest CEO un management performant, investiţiile necesare ca să se poată merge mai departe, ca să nu plătim atât de mult CO2-ul, emisia de bioxid de carbon!
-Rep. Se pare că vom ajunge să importăm şi energie, nu numai fructe şi legume!
-D.I.M. Ajungem să luăm energie de la sârbi, chiar de la Ucraina, care nu plătesc CO2-ul pentru că nu sunt în Uniunea Europeană!
-Rep. Totuşi, se discută faptul că Uniunea Europeană va acorda ajutor bănesc ţărilor membre pentru refacerea economiei după această pandemie!
-D.I.M. Ce folos ne-a adus nouă Uniunea Europeană? Această nenorocită de uniune care «a tras jar» numai pe «turta» statelor dezvoltate? Ne-au distrus de la A la Z întreaga industrie pe care am avut-o înainte de 1989, în special din domeniul energiei! Resursele le-am vândut la străini, iar în prezent, deşi am fost o ţară independentă din punct de vedere energetic, am ajuns acum să importăm energie electrică!
-Rep. Am văzut că de curând, aţi criticat vehement activitatea Consiului Judeţean, dar, «oful» cel mare se referă la Complexul Energetic Oltenia!
-D.I.M. Să le fie ruşine acestor derbedei, fie parlamentari pesedişti, fie liberali, responsabili pentru distrugerea acestui Complex Energetic! Ei au făcut să dispară Complexul Energetic, încercând să-l reducă la o mie de megawaţi, când el are o putere de peste patru mii de megawaţi! Iată, ce au făcut aceşti netrebnici care şi-au pus în funcţii numai oamenii lor, «lipitorii de afişe», hoţii hoţilor, fără dragoste de oameni şi de ţară!
-Rep. Mai aveţi ceva de spus în legătură cu aspectele semnalate?
-D.I.M. Ce să spun? Că au adus oameni de la Craiova şi i-au «îndesat» în aparatul TESA, pentru că au ajuns ca să aibă la sediul central din Târgu-Jiu peste 800 de oameni, cât două ministere? Păi, vă întreb, energia termică şi electrică, se fac în Târgu-Jiu, domnule?
-Rep. Pe cine să întrebăm şi de la cine să aflăm răspunsuri mulţumitoare pentru marile probleme ale Gorjului, domnule preşedinte? În timp ce ţara se depopulează şi pământul se pustieşte!
-D.I.M. Să-i întrebaţi pe aceşti nemernici care sunt în politică, pentru că am fost şi eu în politică, am făcut politică liberală, dar, nu mi-am vândut ţara, nu mi-am vândut Complexul Energetic Oltenia, nu am lăsat să se închidă minele subterane de la Motru! Iar, când au vrut să le închidă, Morega a fost cel care s-a opus vehement şi am făcut opoziţie la nivel naţional în acest sens!
-Rep. Parafrazându-l pe poetul Alexandru Vlahuţă, care a scris poezia «Unde ni sunt visătorii?», poate vom afla, cândva, unde sunt actualii parlamentari de Gorj?
-D.I.M. Aşa este! Unde sunt aceşti parlamentari care să apere industria Gorjului? Din păcate, vom ajunge cel mai sărac judeţ din ţară, de unde vor pleca mulţi oameni! Mulţi tineri pleacă în alte judeţe şi în afara ţării! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here