-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, atunci când eraţi parlamentar, îmi spuneaţi că la emisiunile de la «Antena 1», cu studiou în Gorj, în care se difuza rubrica: «Parlamentarii la raport», vă străduiaţi să fiţi mereu primul, pentru a le spune gorjenilor ceea ce făceaţi în parlament prin anumite iniţiative legislative!
-D.I.M. Mergeam la această emisiune, pentru că era de datoria mea să-i informez pe aceia care m-au ales, despre activitatea în Parlament, din dorinţa de a fi cât mai aproape de oameni!
-Rep. De ce vă plăcea să fiţi şi acolo mereu «primul», vi se părea că e un altul care vă concurează?
-D.I.M. Ooo, acolo, doream să fiu primul, pentru unele iniţiative legislative care erau necesare pentru popor, pentru asta doream să fiu primul, nu doream doar pentru mine! Pentru că eu nu aveam afaceri, nici în construcţii, ca să fac nişte legi care să mă favorizeze şi nici nu comercializam cafea sau alte produse care aduc profit!
-Rep. Deci, eraţi conştient de stringenţa unor legi care să meargă la inima oamenilor, care să răspundă unor nevoi ale cetăţenilor!
-D.I.M. Eram conştient de necesitatea unor legi care să pună la punct multe lucruri, domnule profesor, dar, abia am putut să trec trei legi, din vreo şapte pe care le-am avut în vedere! Deci, trei proiecte de legi la care am fost iniţiator, pentru că acum sunt mulţi care semnează la «iniţiatori», dar, de fapt, unul este iniţiatorul, iar ceilalţi semnează acolo, ca «oile la turmă», doar ca să se mai audă şi despre ei câte ceva!
-Rep. Care era, pe atunci, situaţia pe scena vieţii politice din ţara noastră?
-D.I.M. Ştiu că era la guvernare PD-ul, cu aproape doi parlamentari în plus faţă de cei din opoziţie, iar atunci, am considerat că trebuie să votez anumite legi care nu sunt contrare principiilor mele, dar, mai ales intereselor cetăţenilor pe care îi reprezint şi care m-au votat, dar, cu următoarea condiţie: să-mi fie promovată şi mie o anumită lege, să fiu sprijinit pentru proiectele de legi pe care eu însumi le iniţiam!
-Rep. Mi se pare că era un fel de «troc», un gen de liber schimb în natură, domnule preşedinte!
-D.I.M. Ei, cam aşa era, pentru că în felul acesta, am reuşit să fiu admis şi eu cu trei legi pe care le iniţiasem şi care mă interesau în mod deosebit, iar acest lucru era foarte important pentru mine!
,,Nu vârsta este cea care mă determină să nu mai merg acolo, în Parlamentul României, pentru că eu sunt activ în continuare…”!
-Rep. Care sunt alte reţineri şi în acelaşi timp, obiecţii ale dumneavoastră, atunci când se pune problema de a nu mai candida încă o dată la parlamentare?
-D.I.M. Domnule profesor, să vă spun ceva! Dacă mă refer la parlamentarii americani, în special, cei din Senat, sunt parlamentari cu vârste de peste 70 de ani, iar, eu am o vârstă respectabilă şi nu acesta ar fi motivul ca să nu mai merg acolo, în Parlamentul României, deci, nu vârsta, mă determină să fac acest lucru, pentru că eu sunt activ în continuare, în domeniul universitar…
-Rep. Da, sunteţi prezent în emisiuni televizate, la radio, în presa scrisă, în activitatea universitară, în munca de cercetare!
-D.I.M. Sunt membru al Senatului Universităţii din Chişinău, deci, în conducerea Universităţii, iată, sunt Prorectorul Universităţii pentru Europa şi România, am un salariu bun, poate, nu cât au acum parlamentarii noştri, pentru că acum parlamentarii, împreună cu sumele şi taxele forfetare, ajung la aproape 600 de milioane de lei vechi, deci, aproape 60.000 Ron, faţă de ceea ce primeam noi, care se ridica la aproape 50.000 lei vechi, deci, de aproape zece mii de ori mai puţin, din care acopeream şi alte cheltuieli! Deci, iată că au crescut salariile şi cu taxele forfetare şi cu celelalte adaosuri cu aproximativ 500%, iar acest lucru mi se pare că e ceva uluitor!
-Rep. Cum apreciaţi posibilitatea alegerilor anticipate?
-D.I.M. Alegerile anticipate sunt un dezastru pentru populaţie în perioada actuală, pentru că nu suntem într-o situaţie «pozitivă», iar, în acest sens, v-aş ruga să vedeţi, cel care a criticat Polonia, că nu respectă statul de drept, că nu se comportă, aşa cum doresc cei de la Bruxelles, ca să te transforme într-un «vasal» al celor mari…
-Rep. Să ştiţi că merge şi formularea: într-un «vas» al celor mari! Ştiu că au existat chiar proteste în Polonia, în acest sens!
-D.I.M. Exact, pentru că i-au criticat pe polonezi, ameninţându-i că le vor aplica art.7 din Statutul Uniunii Europene, care ar însemna să-i suspende pentru o anumită perioadă pe europarlamentarii lor, ca să nu voteze în acel moment, dar, cu toate ameninţările, polonezii au mers mai departe şi iată că sunt o ţară care stă cu Germania şi cu Franţa «la masă», de la egal la egal, bineînţeles, iar Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a mers în Polonia, s-a făcut «mic», «mic de tot», pentru a discuta pe poziţia de la egal la egal cu Polonia, nicidecum să-i reproşeze ceva!
-Rep. Iată, prin urmare, Franţa se respectă pe sine!
-D.I.M. Ba, mai mult, Macron a scos în evidenţă probleme şi posibilităţi în care Franţa, ar putea coopera cu Polonia, de la egal la egal, ceea ce nu este prea simplu! Atunci, vă întreb, cum apare săraca Românie, când suntem ca o «reptilă» care ne târâm în faţa celor mari ai Europei şi ai lumii sau ne gudurăm ca un câine de casă, pe tonul slugarnic: «mai dă-ne şi nouă ceva, că suntem săraci şi n-avem», pentru că este o realitate cruntă, dar, nimeni nu scoate în evidenţă hoţiile care s-au făcut şi se fac în continuare, de către domnii parlamentari, de către domnii care au condus guvernele, împreună cu aceia care ne-au luat toate bogăţiile şi am rămas chiar săraci, vai de mama noastră!
,,Nu am obligaţii faţă de nici un partid, pentru că sunt ale mele costurile, nu sunt ale altuia”!
-Rep. Acest lucru înseamnă că trăim într-o societate…
-D.I.M. Şi-atunci, de ce să fiu blamat de populaţie: S-a dus şi Morega în Parlament! Ce să fac eu? Ca mine mai sunt cam 15%, care, iertaţi-mă, nu înseamnă nici 60% sau 70% ca să-i contrabalanseze pe cei care au numai interese personale şi de grupuri, decât cei care au interesele naţionale, care sunt patrioţi şi care vor să dea legi benefice poporului!
-Rep. Toate acestea înseamnă că aţi deranjat unele persoane cu interese mari de grup şi cu funcţii înalte, aşa este?
-D.I.M. Sigur că da! Am deranjat multe persoane! Vreau să vă spun că am făcut, ca parlamentar, unsprezece interpelări împotriva celor care au furat din Complexul Energetic Oltenia, dar, toate interpelările mele au fost puse la «fundul» sertarului lui Boc şi al celor care trebuiau să le recomande pentru cercetare penală!
-Rep. Deci, au fost înfundate în uitare şi nepăsare!
-D.I.M. Exact, au fost înfundate în sertar, în condiţiile în care s-au dus zeci de milioane de euro prin negociere directă sau prin contracte care au fost, faţă de realitate, de 4-5 ori mai mari, pentru că, de fapt, o parte din bani se luau de către şmecherii de aici, care conduceau, pentru că la conducere a fost numai PD-ul şi PSD-ul, care au furat fără măsură, iar o parte din bani mergeau la Bucureşti cu portbagajul! Atunci, pentru ce să merg eu, în parlament?
-Rep. Ca să luptaţi şi să îndreptaţi lucrurile, domnule Preşedinte!
-D.I.M. Vedeţi, oamenii te judecă, dar, puţini sunt cei care îşi dau seama că singur fiind, Morega nu avea ce să facă! Vorba-ceea, cu Ionescu, cu Popescu şi cu Georgescu!
-Rep. Ştiu că v-aţi dat demisia şi dintr-o funcţie de conducere din P.N.L.!
-D.I.M. Eu mi-am dat demisia din funcţia de secretar general adjunct de la nivel naţional, atunci când PD-ul a «înghiţit» PNL-ul, pentru că ştiam că PD-ul va conduce!
-Rep. Ce vă mai nemulţumeşte în legătură cu situaţia din Complexul Energetic Oltenia?
-D.I.M. Că Hanu, ăsta, îşi rezolvă, prin partid, numai nişte interese personale! Cu aceia care nu sunt oameni, trebuie «scoasă cureaua», că nu mai merge! Eu nu mă imixtionez la nici un partid în interior, să fie clar! Vreau să fiu înţeles, eu sunt liberal, dar, nu sunt pedist! Eu nu ţin în nici un fel cu Vîlceanu! Poate ştiţi că i-am scos la iveală hoţia de un million de euro, cu documente, nu doar cu vorba! O să trimit situaţia şi la organele de cercetare penală, că nu am furat împreună cu ei, ca să împartă banii cu mine! Nu am obligaţii faţă de nici un partid, pentru că sunt ale mele costurile, nu sunt ale altuia!
-Rep. Domnul Preşedinte, Dan Ilie Morega, aş dori să facem interviuri cât mai des, pentru că aveţi ce să spuneţi mereu, de asemenea, aş dori să particip la conferinţele dumneavoastră de presă, dacă intrarea e «liberă», ca să mă exprim astfel!
-D.I.M. Vă aştept, cu mare plăcere!
-Rep. Iar, eu vă mulţumesc foarte mult pentru interviul acesta şi pentru timpul pe care mi l-aţi acordat cu bunăvoinţă!
Profesor Vasile GOGONEA