-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, să nu uităm că Însuşi Dumnezeu ne consideră «un popor pe măsură», deci, un popor care este iubit de pronia divină, ce părere aveţi?
-D.I.M. Da, dar, mai suntem şi un popor care a distrus totul, domnule profesor! Şi nu poporul, ci, «reprezentanţii» poporului! Că mulţi critică aspru clasa politică! Bun! Dar, eu îi întreb pe cei care nu fac politică: De ce au votat asemenea nenorociţi! Trebuiau să nu-i voteze! De ce nu s-au gândit la cei pe care i-au trimis în parlament?
-Rep. Aceşti oameni erau împinşi de sărăcie, domnule preşedinte, de o cruntă sărăcie materială şi spirituală!
-D.I.M. De sărăcie materială şi spirituală? Păi, nu tot «ăştia» (??!!) i-au sărăcit? Nu toţi aceşti politicieni i-au sărăcit şi le oferă o viaţă grea?
-Rep. Poate oamenii nu realizează la un moment dat aceste lucruri, dar, să ştiţi că mai devreme sau mai târziu se deşteaptă, mulţi oameni se trezesc la realiate!
-D.I.M. Extraordinar! Adică, oamenii văd foarte bine că escrocii se îmbogăţesc, văd câte milioane şi milioane, chiar miliarde au furat împreună cu străinii, dar, în acelaşi timp, pe aceşti oameni eu îi văd că au sărăcit, pentru că îi văd «brăzdaţi» de vremurile aspre şi «barbare», care nu s-au şters! De multe ori, vezi pe la ţară oameni de 40-50 de ani cu faţa «brăzdată» de griji şi de nevoi, unii dintre aceştia cu un venit lunar de numai 5-6 milioane de lei, iar pe ei îi costă foarte mult numai întreţinerea, curentul şi butelia, ca să nu mai vorbim despre medicamente, plus taxele şi impozitele pe care trebuie să le plătească! Vedeţi, ar trebui ca în momentul de faţă, cel mai amărât om să aibă un venit de şase-şapte sute de euro, că oamenii muncesc, românul e un om harnic, încât să poată să trăiască, aşa, cât de cât, la bogăţiile pe care le are România!
-Rep. Pentru că sunt «oameni supt vremuri», cum spune cronicarul Miron Costin!
-D.I.M. Îmi amintesc, poate cu ură şi cu dispreţ, de acest nenorocit, că nu-l calific sub altă formă, că are handicapul de «chior», mă refer la Victor Ciorbea, când a venit cu Fondul Monetar Internaţional şi l-a prezentat la televiziune ca fiind «Salvatorul» României!! Păi, tocmai ei, CDR-ul, care împreună cu PD-ul s-a «lipit» de PNL pentru a avea majoritatea, crezând că PNL-ul i-a «absorbit» pe pedişti, dar, de fapt, pediştii au «absorbit» PNL-ul, iar pediştii au schimbat numai «firma» în sigla PNL-ului!
,,Mă refer aici şi la educaţia care se face necorespunzător”!
-Rep. De fapt, dumneavoastră cunoaşteţi politica PNL-ului, chiar din interiorul acestui partid!
-D.I.M. Domnule, eu am fost preşedintele PNL-ului la Gorj, şi n-am fost doar în 1997, am fost până în anul 2011, deci, până acum nouă ani, dar, vă rog să mă credeţi că nu mai sunt nici un sfert dintre preşedinţii care erau! Vă spun că majoritatea colegilor erau tineri, iar când îi întreb acum, îmi spun: «Păi, au venit de la PD!». Se ştie că pediştii şi pesediştii au «rupt» ţara «în nouă», nu «în două», dar, au «rupt-o» furând-o cu neruşinare, au şi dezbinat-o, au creat «falii» în rândul populaţiei şi chiar în rândul familiilor. Cum eram noi de uniţi, cum ne salutam şi cum stam de vorbă, parcă eram cu feţele mai luminoase, iar acum, numai de ne reclamăm, ne blamăm, ne înjurăm!
-Rep. Mârlănia şi lipsa de educaţie se întâlnesc la tot pasul, domnule preşedinte!
-D.I.M. Pentru că ajungi tu, om în vârstă, la 60-70 de ani, să te injure un «piţiflender» de ăsta din generaţia «zero», ca «la uşa cortului», că mă uit la unii studenţi, mă refer aici şi la educaţia care se face necorespunzător! Mă refer la cadrele didactice, începând de la grădiniţă, dar, în special la clasele primare, unde e baza, pentru că învăţătorul este cel care îl învaţă pe copil să scrie frumos, îi pune în mână «condeiul», apoi, ajunge la liceu, cu mari lacune în pregătire, iar după aceea, la facultate, ce să vă spun?
-Rep. Să precizăm că la acest nivel de facultate şi dumneavoastră sunteţi implicat!
-D.I.M. Da, fiind şi Prorector la Universitatea de la Chişinău, mă ocup de România şi de Europa, dar, văd studenţi care încep să scrie ceva de la începutul unei coli şi cu acelaşi rând coboară până în josul colii, de parcă ar fi pierdut firul scrierii! Vezi câte un rătăcit care aşterne nişte «hieroglife» de nu înţelegi nimic din ceea ce scrie! Păi, dragi educatori, învăţători şi profesori, cum vreţi să avem noi specialişti? Pentru că aceea care a distrus învăţământul a fost Ecaterina Andronescu, căreia i se mai spune şi «Abramburica», ministreasa care de patru ori a fost «pusă» demnitar de rang înalt la Educaţie! Această incompetentă a desfiinţat liceele industriale, a desfiinţat şcolile profesionale! De fapt, au dispărut atelierele de producţie unde tânărul învăţa să sudeze, să lucreze la strung, deci, învăţa o meserie, «brăţară de aur», cum se spune!
-Rep. Cum îl apreciaţi pe domnul Andrei Marga, în pleiada miniştrilor învăţământului pe care i-am avut în ultimii treizeci de ani?
-D.I.M. A fost ministru o perioadă prea scurtă şi nu pot să-l definesc, dar, oricum, îl apreciez în mod pozitiv! El n-a avut nici timpul necesar pentru a schimba «din rădăcini» mersul şcolii, pentru aceasta, cred că e nevoie de timp! Vă dau un exemplu cu cadrele didactice de la nivel superior, pentru că nu poţi să fii la vârsta de peste 70 de ani în învăţământ, să ai şi funcţii de conducere, să fii rector, să fii preşedinte de senat, iar alţii…
,,O problemă care ne doare pe toţi şi pe care trebuie s-o tratăm cu mare atenţie”!
-Rep. Cine poartă răspunderea pentru asemenea situaţii?
-D.I.M. E tot «isprava» doamnei Ecaterina Andronescu, cea care era Rector la Politehnica Bucureşti, şi iată că legea aceasta se menţine! Cred că o lege foarte serioasă privitoare la învăţământul profesional, încă nu a venit!
-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, am în faţa mea o listă care vă recomandă şi vă impune ca o personalitate de prestigiu, ca un om respectat şi apreciat, pentru că iată: sunteţi «Unic Comandor al Ordinului Militar din România»…
-D.I.M. Vă rog să reţineţi, sunt «Unic Comandor al Ordinului Militar» pe Oltenia, ca să fie mai exact…
-Rep. …Deci, fost prefect şi deputat…
-D.I.M. Fost subprefect, fost Preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat, Preşedinte al Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice, fost decan al facultăţii de Ştiinţe Economice…
-Rep. Membru al Academiei Internaţionale de cadre, obţinut la Kiev, în 2003, Fondator şi Preşedinte al Fundaţiei «Tudor Vladimirescu», spun bine?
-D.I.M. Numai puţin, v-aş reţine, la Fundaţia «Tudor Vladimirescu», pentru că la această fundaţie, nu vin banii «din cer», aşa cum spuneau unii de la mine din comună, că am făcut o biserică în comună, pentru că mi-ar fi dat alţii bani, iar acestora, le-aş spune să-şi «dea palme peste gură», pentru că prin această fundaţie, am avut în vedere impozitele pe care trebuia să le dau la stat! E vorba despre mine, ca persoană fizică şi ca persoană juridică, atunci când am avut o firmă profitabilă, aşa cum a fost moara şi fabrica de pâine de la Motru, pentru că eu nu am luat un ban de la stat, să se înţeleagă bine acest lucru şi să nu mai existe aprecieri nefondate!
-Rep. Aveţi, aşadar, contribuţii însemnate la ridicarea şi la înfrumuseţarea unor lăcaşe de cult, dar, spre surprinderea mea, sunteţi şi atent preocupat de această dramatică depopulare a ţării şi a judeţului Gorj, o problemă care ne frământă pe toţi!
-D.I.M. Da, e o problemă care ne doare pe toţi şi pe care trebuie s-o tratăm cu mare atenţie, domnule profesor, pentru că priveşte viitorul naţiunii!
(VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA