Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu domnul Bebe-Viorel IONICĂ, membru marcant al Organizaţiei PSD Gorj, fost ministru-secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor – ,,Dumnezeu ne-a dat o fărâmă de timp sau un răgaz de a ne exprima ca fiinţe active şi responsabile”!

1143

-Rep. Domnule ministru, pentru că v-am «prins» într-o zi când lumea e mai liberă şi când avem şi multă linişte, aş dori să realizăm un interviu mai amplu şi să abordăm foarte multe probleme ale activităţii dumneavoastră şi ale societăţii româneşti de astăzi, sunteţi de acord?
-B.V.I. Dacă dumneavoastră consideraţi că este necesar şi că putem aborda chestiuni importante, încerc să fiu de acord să dezvoltăm un dialog interesant!
-Rep. Oricum, după ce au venit, iată, preoţii de la Paraclisul Mitropolitan «Sfinţii Voievozi» pentru a ne vesti Sfântul Botez al Domnului nostru Iisus Hristos, putem să spunem că dialogul nostru este stropit cu aghiasmă!
-B.V.I. Orice întâlnire a mea cu slujitorii Domnului este un prilej de a mă bucura, aşa cum şi întâlnirea cu dumneavoastră, îmi reaminteşte faptul că iubiţi apropierea oamenilor de Dumnezeu şi de biserică, însoţindu-l pe ÎPS Părinte dr, Irineu, Mitropolitul Olteniei, atunci când vine pentru activităţi pastoral-misionare în judeţul Gorj!
-Rep. Domnule ministru, nu vă întreb, neapărat, despre anul care a trecut, pentru că vă ştiu un om întreprinzător, un politician cu viziune asupra prezentului, dar, mai ales asupra viitorului, aşa că dialogul nostru, ar putea începe din acest moment, întrebându-vă, cum credeţi că putem anticipa acest an 2020, cu atâtea evenimente şi cu atâtea lucruri importante pentru noi, românii?
-B.V.I. Tot ceea ce se întâmplă sau se va întâmpla în viitor se leagă indisolubil de trecut! Pentru că există o permanenţă, deci, există trecut, prezent şi viitor întotdeauna! E o chestiune temporală, dar, cu o conotaţie atemporală, pentru că nu poţi vorbi despre viitor, fără să ţii seama de trecut!

,,În prezent sunt valori pe care trebuie mai întâi să le identificăm, pentru că la nivel de individ se pot aprecia multe lucruri”!

– Rep. Aveţi o viziune de subtil intelectual, pentru că acum câteva zile, să ştiţi că spunea acelaşi lucru marele romancier, Nicolae Breban, care considera că numai în trecut sunt valorile noastre, la timpul prezent nu există valori!
-B.V.I. În prezent sunt valori pe care trebuie mai întâi să le identificăm, pentru că la nivel de individ se pot aprecia multe lucruri, multe calităţi şi defecte pe care un om şi le asumă şi de cele mai multe ori se defineşte prin ele!
– Rep. Ştiu că sunteţi rezervat în a vă considera o personalitate, dar, eu îmi păstrez punctul de vedere, de aceea, v-aş întreba cu privire la modul în care împletiţi activitatea politică, destul de discretă, aş putea spune, cu activitatea profesională, mai evidentă şi mai aproape de spiritul dumneavoastră pragmatic.
-B.V.I. Interesant modul de abordare, dar, am afirmat că sunt adeptul unei altfel de politici, chiar îmi place să cred că fac o altfel de politică!
-Rep. Dar, politica este făcută de oameni, iar o altfel de politică, aşa cum spuneţi, mai înseamnă şi altfel de oameni!
-B.V.I. Personal, optez pentru politica aplicată, având la bază o activitate concretă, pentru că sunt unele lozinci sau sloganuri întâlnite în campaniile electorale, cum ar fi cel privitor la politica «lucrului bine făcut», iar pentru mine, acesta este un mod de a fi, încercând să fac lucrurile cât mai bine, pentru a demonstra celor din jurul meu, dar şi pentru a-mi demonstra mie însumi, că nu trece timpul degeaba, pentru că Dumnezeu ne-a dat o fărâmă de timp sau un răgaz de a ne exprima ca fiinţe active şi responsabile!
– Rep. Cum aţi caracteriza scena politică românească de la această oră?
-B.V.I. O scenă frământată, zbuciumată şi depărtată de obiectivele concrete legate de ceea ce avem de făcut ca popor! Iar, dacă se mai face câte ceva, sunt evitate nişte obiective concrete care sunt şi ele departe de starea de bine a societăţii noastre! Pentru că în loc să ne preocupăm de acele aspecte benefice pentru viitorul ţării, de fapt, consumăm energiile pe nişte subiecte cu conotaţii destul de confuze, cum ar fi lupta împotriva abuzurilor şi a corupţiei din anumite sectoare de activitate!
-Rep. Ceea ce spuneţi acum este punctul de vedere al omului politic pe care îl reprezentaţi, mai exact, al unui om de frunte al Organizaţiei PSD Gorj, sau constituie observaţiile unui cetăţean care analizează cu detaşare o anumită situaţie?
-B.V.I. Nu am făcut niciodată uz de calitatea mea de om politic, pentru a analiza o situaţie prin prisma unei funcţii vremelnice pe care o deţin! Eu exprim punctul de vedere al unui om care crede că gândeşte bine, constructiv, iar aceasta nu ţime neapărat de calitatea de a fi sau de a nu fi membru de partid!
– Rep. V-aţi simţit vreodată dezamăgit de evoluţia vieţii politice din ultimii treizeci de ani, atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel de ţară?
-B.V.I. Am spus-o de mai multe ori şi o repet şi acum, s-a întâmplat în momentul în care Victor Ponta a candidat la preşedinţie împotriva lui Klaus Iohannis, iar cei din jurul noului preşedinte au avut pretenţia că trebuie să vină la putere! Dar, dacă ne uităm puţin pe Constituţie, preşedintele trebuie să fie un garant al respectării Constituţiei, iar cu trei ani înainte de prezidenţialele din 2015, venise la putere un guvern care începea să lucreze bine! Mi se pare că atunci, fiecare trebuia să intre în «matricea» activităţii pe care o începuse, pentru că şi eu eram în Guvernul Ponta, deci, trebuia să continue fiecare munca lui şi să ajungem la un rezultat concret, pe o atitudine pozitivă!
-Rep. Da, dar, se pare că lucrurile nu au mers pe un făgaş al normalităţii!
-B.V.I. Pentru că oamenii din jurul lui Klaus Iohannis, sprijiniţi de liberali, dar şi de anumite forţe externe, după demisia lui Ponta au mers pe soluţia unui guvern de tehnocraţi, veniţi de peste mări şi ţări ca să facă minuni în România, ceea ce a însemnat o lovitură de «bumerang», pentru că în momentul în care ar fi lăsat lucrurile să meargă, aşa cum era firesc, evident, cu greşelile inerente, prin venirea acelui guvern de tehnocraţi, pentru aproape un an de zile în care nu s-a făcut mai nimic, acesta a însemnat un experiment eşuat care a dus la revenirea PSD-ului la putere, în urma alegerilor din 2016.
-Rep. A fost începutul faimoasei «epoci» a lui Liviu Dragnea!
-B.V.I. În urma alegerilor a fost adusă o altă «garnitură», s-a venit cu alţi oameni, nu ştiu pe ce criterii, iar aici, nu mă pronunţ! Totuşi, s-a dovedit că cei nou veniţi au adus în discuţie în mod pripit problema justiţiei, lucru care a «inflamat» opinia publică, după cum se ştie, la începutul anului 2017, cu acea Ordonanţă 13, iar timpul, cred că a judecat mai bine ceea ce s-a calculat greşit cu acel prilej, mai ales că se avea în vedere o agendă de guvernare nerelevantă, despre care lumea nu ştia prea multe! Dar, dacă li s-ar fi explicat oamenilor necesitatea analizei corecte a unor excese ale justiţiei, aşa cum se face acum, poate lucrurile mergeau altfel şi mult mai bine! Eu, ca om care trăieşte în România, nu contest că au fost şi erori la diferite niveluri, dar, a pune acum aceste probleme, înaintea altora mult mai importante, pare puţin cam exagerat, cu efecte negative asupra percepţiei oamenilor şi asupra comportamentului electoratului!

,,Sunt un om implicat politic, de câţiva ani buni, cam de 20 de ani, poate şi mai mult”!

– Rep. Domnule ministru, în contextul ultimilor patru ani care s-au scurs, dacă aş dori să vă întreb în legătură cu posibilitatea de a candida, spre exemplu, la alegerile generale din anul 2020, având o experienţă deosebită, un prestigiu câştigat, ce aţi răspunde?
-B.V.I. Eu sunt un om implicat politic, de câţiva ani buni, cam de 20 de ani, poate şi mai mult, dar, am evitat de fiecare dată să intru în competiţia politică locală, din motive care privesc preocupările mele, pentru că tot ceea ce fac eu priveşte o arie mai largă de activităţi, iar, pentru alegerile generale, deocamdată nu am un proiect definitivat!
-Rep. Deci, sunteţi într-un moment de reflecţie profundă!
-B.V.I. Am sentimentul că la nivel de mulţime de oameni, lucrurile încă nu sunt clare, nu sunt pe deplin lămurite, pentru că sunt anumite forţe care neagă, mai mult sau mai puţin, anumite lucruri care s-au întâmplat în trecut, cu mulţi ani în urmă sau chiar în ultima vreme, iar de multe ori, ne gândim că era posibil şi altceva decât ceea ce s-a întâmplat la un moment dat!
-Rep. De unde vin aceste tendinţe pe care dumneavoastră le numiţi «forţe care neagă» şi care se opun cursului firesc al istoriei?
-B.V.I. Vin din rândul oamenilor, domnule profesor, din rândul celor care trăiesc printre noi, care locuiesc lângă noi, pe care îi vedem la tot pasul!
-Rep. Asemenea înclinaţii reprezintă partea «negativă» a opiniilor de tot felul!
-B.V.I. Cred că este relativă aprecierea aceasta cu «pozitivă» sau «negativă», pentru că privite din anumite puncte de vedere, unele lucruri sunt apreciate ca fiind pozitive de către unii oameni, iar de către alţi analişti sunt considerate negative!
-Rep. Prin urmare, există întotdeauna un anumit sistem de referinţă!
-B.V.I. Sigur că da, e foarte important sistemul de referinţă! Vedeţi, pentru că vorbim despre democraţie, trebuie să te supui majorităţii care votează, ca să ne referim la aspectul strict electoral! Deci, contează ceea ce rezultă în urma votului, iar de multe ori s-a dovedit că unele lucruri care n-au fost cele mai bune, a trebuit să le trăim cu intensitate maximă şi să le suportăm cu toţi!
(VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here