Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu domnul Bebe-Viorel IONICĂ, Director General al Centrului de Calcul, membru în Biroul Permanent Judeţean al Organizaţiei PSD Gorj, fost ministru-secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor – ,,Sunt adeptul unei alt fel de politici, chiar îmi place să cred că fac un alt fel de politică”!

2290

-Rep. Domnule ministru, în dialogurile noastre, aţi oferit unele lucruri interesante care vor trezi, cu siguranţă, atenţia, dar, pe mine, personal, mă interesează să ştiu, dacă mai organizaţi în viitor o activitate, cel puţin la fel de complexă, cum a fost cea de la Craiova, prilejuită de vizita ministrului Educaţiei din Regatul Unit al Marii Britanii la Mitropolia Olteniei!
-B.V.I. Aceea a fost acţiunea Mitropoliei Olteniei şi a Asociaţiei comunităţilor evreieşti din România, nu a fost acţiunea mea! Acolo, am fost şi eu cooptat şi de aceea, am participat ca invitat la manifestarea care v-a plăcut atât de mult! Cine ştie, dacă şi când se va mai organiza ceva asemănător? Căile Domnului sunt nebănuite!
-Rep. Iubiţi Căile Domnului?
-B.V.I. Merg pe ele, domnule profesor, merg pe ele, neabătut! Vrei sau nu vrei, conştient sau mai puţin conştient, mergi pe nişte căi, care sunt ale Domnului, că nu pot să fie ale altcuiva!
-Rep. Pe lângă acel proiect privitor la dotarea cu aparatură medicală performantă, utilizată în «medicina la distanţă», despre care mi-aţi vorbit în anul pe care l-am încheiat cu o lună în urmă, aş dori să ştiu, dacă mai aveţi şi alte proiecte interesante!
-B.V.I. Pentru acest an, am în atenţie un proiect mare de tot, la nivel naţional, iar, dacă mă ajută Bunul Dumnezeu să-l concretizez, pot să spun că e un proiect care va revoluţiona tot ceea ce se întâmplă mai mult sau mai puţin vizibil în România!
– Rep. Poate, va veni timpul să ne destăinuiţi ceva despre acest proiect…
-B.V.I. Nu pot să vă destăinui acum amănunte despre acest proiect, pentru că realizarea lui nu depinde numai de mine şi nu vreau să vorbesc despre lucruri care nu se pot întâmpla! Am pornit activitatea în acest sens, dar, mai sunt lucruri care ţin de viitor!

,,Personal, optez pentru politica aplicată, având la bază o activitate concretă”!

– Rep. Chiar dacă aţi spus într-o discuţie a noastră anterioară, că nu vă consideraţi o personalitate deosebită, v-aş întreba în legătură cu modul în care împletiţi activitatea politică, destul de discretă, cu activitatea profesională, mai evidentă şi mai aproape de spiritul dumneavoastră pragmatic! Vă propun să începem cu activitatea politică!
-B.V.I. Interesant modul de abordare, dar, am afirmat că sunt adeptul unei alt fel de politici, chiar îmi place să cred că fac un alt fel de politică!
-Rep. Dar, politica e făcută de oameni, iar un alt fel de politică, aşa cum spuneţi, mai înseamnă şi un alt fel de oameni!
-B.V.I. Personal, optez pentru politica aplicată, având la bază o activitate concretă, pentru că sunt unele lozinci sau sloganuri întâlnite în campaniile electorale, cum ar fi cel privitor la politica «lucrului bine făcut», iar pentru mine, acesta este un mod de a fi, pentru că încerc să fac lucrul cât mai bine pentru a demonstra celor din jurul meu, dar şi pentru a-mi demonstra mie însumi, că nu trece timpul degeaba, pentru că Dumnezeu ne-a dat o fărâmă de timp sau un răgaz de a ne manifesta ca nişte fiinţe active!
– Rep. Cum caracterizaţi scena vieţii politice româneşti, la această oră?
-B.V.I. O scenă frământată, zbuciumată şi depărtată de obiectivele concrete legate de ceea ce avem de făcut ca popor, iar dacă se mai face câte ceva, sunt evitate nişte obiective concrete care sunt şi ele departe de starea de bine a societăţii! De fapt, în loc să ne preocupăm de acele aspecte benefice pentru viitorul ţării, dimpotrivă, consumăm energiile pe nişte subiecte neimportante, cum ar fi lupta împotriva abuzurilor, a corupţiei sau alegerea primarilor în două tururi de scrutin!
-Rep. Ceea ce spuneţi acum este punctul de vedere al omului politic pe care îl reprezentaţi, mai exact, al membrului marcant al Organizaţiei PSD Gorj, sau reprezintă observaţiile unui cetăţean care analizează cu detaşare o anumită situaţie?
-B.V.I. Nu am făcut niciodată uz de calitatea mea de om politic, pentru a analiza o situaţie prin prisma funcţiei politice vremelnice pe care o deţin! Eu exprim punctul de vedere al unui om care crede că gândeşte constructiv, iar aceasta nu ţine, neapărat, de calitatea de a fi sau de a nu fi membru de partid!
– Rep. V-a dezamăgit desfăşurarea politicii româneşti din ultimii treizeci de ani?
-B.V.I. Am spus-o de mai multe ori şi o repet şi acum, s-a întâmplat în momentul în care Victor Ponta a candidat la preşedinţie împotriva lui Klaus Iohannis, în 2015, iar cei din jurul noului preşedinte au avut pretenţia că trebuie să vină la putere! Dar, dacă ne uităm puţin pe Constituţie, preşedintele trebuie să fie un garant al respectării Legii fundamentale, iar cu trei ani înainte de prezidenţialele din 2015, venise la putere un guvern care începea să lucreze bine, iar, mie mi se pare că atunci, fiecare trebuia să intre în «matricea» activităţii pe care o începuse, pentru că şi eu eram în Guvernul Ponta, deci, trebuia să continue fiecare munca şi să ajungem la un rezultat concret, dar, pe o atitudine pozitivă!
-Rep. Da, dar, se pare că lucrurile nu au mers pe un făgaş al unei «atitudini pozitive», cum o numiţi dumneavoastră, adică pe un făgaş al normalităţii!
-B.V.I. Pentru că oamenii din jurul lui Klaus Iohannis, sprijiniţi de liberali, dar şi de anumite forţe externe, după demisia lui Ponta, au mers pe soluţia unui guvern de tehnocraţi, aduşi de peste mări şi ţări ca să facă «minuni» în România, ceea ce a însemnat o lovitură de «bumerang», pentru că în momentul acela, trebuiau lăsate lucrurile să meargă, cum era firesc, evident, cu greşelile inerente! Dar, prin venirea acelui guvern de tehnocraţi, pentru aproape un an de zile în care nu s-a făcut mai nimic, acesta a însemnat un experiment eşuat care a dus la revenirea PSD-ului la putere, în urma alegerilor din 2016, când a fost adusă o altă «garnitură» şi s-a venit cu alţi oameni, nu ştiu pe ce criterii, iar aici, deocamdată, nu mă pronunţ! Totuşi, s-a dovedit că cei nou veniţi au adus în discuţie în mod pripit problema justiţiei, lucru care a «inflamat» opinia publică, după cum se ştie, la începutul anului 2017, cu acea Ordonanţă 13, iar timpul va judeca mai bine ceea ce s-a întreprins greşit cu acel prilej, mai ales că se avea în vedere o agendă de guvernare nerelevantă, despre care lumea nu ştia prea multe! Dacă s-ar fi explicat oamenilor necesitatea analizei corecte a unor excese ale justiţiei, aşa cum se face acum, poate lucrurile mergeau altfel şi mult mai bine! Eu, ca un om care trăiesc în România, nu contest că au fost şi erori la diferite niveluri, dar, a le pune acum, aceste probleme, înaintea altora mult mai importante, pare puţin cam ciudat demersul, cu efecte negative asupra percepţiei oamenilor!

,,Sunt o persoană activă şi îmi asum responsabilitatea unei activităţi”!

– Rep. Domnule ministru, în contextul celor doi ani electorali pe care deja i-am început încă de anul trecut, cu alegerile europene, dacă aş dori să vă întreb în legătură cu posibilitatea de a candida, spre exemplu, la alegerile generale din anul 2020, având o experienţă deosebită, un prestigiu câştigat, ce aţi răspunde?
-B.V.I. Eu sunt un om implicat politic, de câţiva ani buni, cam de 20 de ani, poate şi mai mult, dar, am evitat de fiecare dată să intru în competiţia politică locală, din motive care privesc preocupările mele profesionale, pentru că ceea ce fac eu priveşte o arie mai largă, iar, pentru alegerile generale, deocamdată nu am un proiect definitivat!
-Rep. V-aş adresa o întrebare directă: domnule ministru, domnule manager general, domnule Bebe Viorel Ionică, membru marcant al Organizaţiei PSD Gorj, mai aveţi încredere în viitorul dumneavoastră de om politic?
-B.V.I. Vă referiţi la viitorul meu de om politic activ şi demn de a capta atenţia conjudeţenilor mei?
-Rep. Când mă refer la viitorul unui om politic, am în vedere un om cu prestigiu, o personalitate care are ceva de spus pentru a fi auzită şi ascultată, dar, mai ales pentru a se impune pe scena vieţii politice!
-B.V.I. Aprecierea mea ca personalitate de prestigiu, aşa cum spuneţi dumneavoastră, aş dori să o audă şi cei care…
-Rep. Mă refer la faptul că aţi deţinut, nu demult, o funcţie importantă într-un minister care evaluează şi cuantifică informaţiile, la faptul că aveţi o anumită capacitate de a performa în domeniul managementului informaţional, iar pe scena vieţii politice se resimte tocmai lipsa unui management performant şi de anvergură europeană, care nu se poate realiza decât printr-o cultură politică solidă!
-B.V.I. Domnule profesor, nu este lipsit de interes ceea ce spuneţi, dar, eu lucrez acum la nişte proiecte importante care nu au legătură cu politicul dezgolit de substanţă, pentru că este vorba despre punerea în valoare a unor posibilităţi care privesc viaţa oamenilor, nu neapărat zona politicului! Am două proiecte la care lucrez şi pe care le gestionez la nivelul Olteniei, am angajamente până în anul 2023, deci, sunt o persoană activă şi întotdeauna, îmi asum responsabilitatea unei activităţi!
-Rep. Cum vedeţi viitorul PSD-ului până la apropiatul congres, dar şi după acest forum care va alege noua conducere a partidului?
-B.V.I. Nu-mi dau seama prea bine ceea ce poate să se întâmple în viitoarea perioadă, nu sunt «prins» în eventuale proiecte, mai degrabă, mă socotesc pe lângă aceste lucruri!
-Rep. Nu-mi place să vă ştiu «pe lângă», aş prefera să vă ştiu implicat în ceea ce spuneam că înseamnă managementul politic de care ar avea atâta nevoie scena politică românească!
-B.V.I. Iar mie, îmi place să mă implic, doar atunci când sunt solicitat!
-Rep. Consideraţi că liderii PSD-ului pot avea şi alte iniţiative «lăudabile», altele decât eliberarea puşcăriaşilor şi comercializarea fără restricţii a petardelor?
-B.V.I. Nu ştiam despre demersul pentru liberalizarea comercializării petardelor!
-Rep. …Că vorba aceea, «ţara arde-n foc şi baba se piaptenă!», de parcă se deschide cortina la o scenă desprinsă din «cascadorii râsului», ce părere aveţi?
-B.V.I. Domnule, asta e «tolba» ideilor celor care conduc acum partidul! Dacă aşa gândesc ei, nu ştiu ce se poate face! (VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here