Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu domnul Bebe-Viorel IONICĂ, Director General al Centrului de Calcul, membru în Biroul Permanent Judeţean al Organizaţiei PSD Gorj, fost ministru-secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor – ,,Un mandat de parlamentar, nu e o medalie în piept, e o responsabilitate pe care ţi-o asumi pentru oamenii pe care îi reprezinţi în parlament, pentru gorjeni, în cazul nostru”!

1147

-Rep. Domnule ministru, pentru că aveţi viziunea unui alt fel de a face politică, aş dori să ştiu, ce părere aveţi despre oamenii care «populează» scena vieţii politice din România?
-B.V.I. Domnule profesor, au pătruns pe scena vieţii politice tot felul de persoane fără cultură politică, fără viziune politică, nu numai la PSD, dar şi la PNL, la toate partidele, iar experienţa lor, nu îi recomandă pentru acest domeniu al managementului politic, pentru că niciunul dintre ei, nu îşi asumă problemele privitoare la necesităţile poporului, iar mulţi dintre cei care ajung în funcţii de decizie, pur şi simplu, nici nu ştiu ce au de făcut! Mai e o problemă, pentru că în parlament, nu se duc oameni pe anumite domenii, ca să-şi pună în valoare experienţa pe care au dobândit-o înainte de a ajunge parlamentari! Oare, câţi oameni care ajung în parlament sunt capabili să gândească pentru industrie sau pentru agricultură? Câţi oameni sunt capabili să gândească pentru educaţie? Acolo, trebui să existe un organism, un forum care să orienteze oamenii către acele domenii în care ei au o anumită experienţă pe care să o pună în slujba celor mulţi!
– Rep. Daţi-mi un exemplu concret!
-B.V.I. Spre exemplu, eu am fost acolo într-o funcţie în care aveam experienţă, dar, Dragnea a spus că nu are nevoie de mine, că se descurcă şi cu alţii! Noul PSD, care vedeţi încotro o ia, ce era să fac? În 2017 a trebuit să mă retrag! Deci, am activat acolo şi mi-am pus în slujbă cunoştinţele, cu bună credinţă, numai că «băieţii» ăştia care au venit atunci să conducă ţara, au spus că nu au nevoie de mine, şi m-au trimis acasă! Dacă i-am spus lui Cârciumaru, domnule, să nu te mai prind cu ăsta prin administraţia centrală, că n-are ce căuta, despre ce vorbim? Iar Cârciumaru, să-mi spună mie, domnule, nu ţi-ai lăsat loc de «bună ziua»! Unde, domnule? În Bucureşti! Păi, ce-am făcut, domnule?
-Rep. Astfel de reproşuri care vi s-au adus, fac parte din preocupările parlamentare ale domnului senator Florin Cârciumaru şi îi îmbogăţesc ceva din «cultura politică» a domniei sale?
-B.V.I. Ca să vă spun drept, nu ştiu! Asta m-a afectat cel mai mult, când l-am auzit pe omul acesta că mi-a spus: Domnule, nu ţi-ai lăsat loc de «bună ziua»! Dar, domnule senator, cum poţi să afirmi acest lucru şi chiar să-l spui mai departe? L-am şi întrebat: domnule, dar, dumneata, mă cunoşti pe mine, ce fel de om sunt? Păi, da! De câţi ani?, l-am întrebat! De ani buni, mi s-a răspuns! Dar, dumneata crezi că eu sunt omul care să nu-mi las loc de «bună ziua», pe acolo pe unde merg sau acolo unde muncesc? Poate cu «golanul» ăsta de Dragnea, care acum e la puşcărie, da, nu mi-am lăsat loc de «bună ziua», recunosc! Iar acum, l-aş invita eu pe Cârciumaru să meargă să-i dea «bună ziua» lui Dragnea, acolo, la Rahova, la pârnaie! Să se mai ducă pe la el, dacă şi-au lăsat unul la altul loc de «bună ziua», ca să vadă ce frumos le şade!
-Rep. Poate că aceşti oameni, chiar nu realizează gravitatea momentului în care se află acum PSD-ul!
-B.V.I. A început să fie grav, din momentul în care Victor Ponta şi-a pus demisia! De atunci a început să se «aleagă praful» în partid, un partid care îşi demite propriul său guvern, păi, unde s-a mai văzut acest lucru? Mai grav a fost chiar dinainte, când a fost «forţat» Ponta să candideze la prezidenţiale! Omul era premier, trebuia să se ocupe de acest management guvernamental, trebuia să-şi continue mandatul de premier, iar ca preşedinte, putea fi ales şi un altul să candideze!

,,Vremurile nu poţi să le opreşti”!

-Rep. Putea să candideze chiar mai târziu, după ceva ani de experienţă ca premier, la alegerile prezidenţiale!
-B.V.I. Exact, iar dacă era cazul, putea să o facă şi mai târziu, era altceva! Vremurile nu poţi să le opreşti!
-Rep. În contextul dialogului nostru, vă reamintesc ceea ce îmi spuneaţi cu fervoare, faptul că pe unii oameni, întotdeauna, trebuie să-i recomande ceva, de aceea, pot să afirm cu convingere că pe dumneavoastră, vă recomandă calitatea de om, competenţa profesională, chiar implicarea concretă în viaţa oamenilor! Tocmai de aceea, ar fi bine să audă şi liderii organizaţiei PSD Gorj, faptul că marginalizează un om cu care ar fi câştigat mult mai mult, în comparaţie cu alte persoane care nu au nici o chemare în acest domeniu! Atât cât vă cunosc, pot să afirm că aveţi o viziune extrem de lucidă asupra prezentului şi asupra viitorului, atât în partidul din care faceţi parte, cât şi în privinţa societăţii în care trăim! Personal, cred că vă puteţi gândi chiar la o posibilă candidatură la alegerile parlamentare, pentru că sunt convins că aveţi ceva de spus, care merită să fie auzit!
-B.V.I. Nu aş spune că merit o asemenea candidatură, care poate ar fi necesară, pentru că aici, nu e vorba numai de merit, e vorba de asumarea unei responsabilităţi! Iar, a fi primar, a fi parlamentar, a fi ministru, a fi orice, înseamnă a fi responsabil, cu prioritate! Pentru că, domnule, profesor, îi pui omului o medalie în piept, dar, un mandat de parlamentar, nu e o medalie în piept, e o responsabilitate pe care ţi-o asumi pentru oamenii pe care îi reprezinţi în parlament, pentru gorjeni, în cazul nostru! Iar, acum, v-aş lansa o provocare, să vă duceţi pe la toţi parlamentarii de Gorj, ca să vă spună, ce-au făcut ei în aceşti ani, câte iniţiative legislative au avut? Nu numai la parlamentarii de acum, şi la cei de acum patru sau opt ani în urmă, la cei de mai mulţi ani în urmă, chiar de douăzeci de ani, ca să vedeţi, că an de an s-au perindat pe acolo indivizi care nu şi-au legat numele de nimic sau aprope de nimic! Aş mai vrea să vedeţi ceva, dacă faceţi o scrisoare deschisă către toţi parlamentarii de Gorj, că au fost senatori sau că au fost deputaţi, să vă spună, care sunt realizările lor în timpul cât i-au reprezentat pe gorjeni, patru ani, opt ani, chiar doisprezece ani, ce-au făcut acolo, să spună!
-Rep. Ar fi interesant să aflăm şi să vedem, ce vor spune!
-B.V.I. Dacă vor răspunde, pentru că cei mai mulţi dintre ei, nu vor răspunde, că nu au ce spune! Dar, nu vor spune că au fost incapabili să se afirme cu ceva în plan legislativ, ferească-sfântu! Trebuie să ai curajul să răspunzi cu sinceritate! Domnule, nu am avut nimic de spus, nu am fost capabil să vin cu vreo idee în parlament! Am înşelat aşteptările gorjenilor, asta e, pe aceasta o recunosc! M-au pus pe listă, nu aveam ce căuta eu pe acolo, nu m-a dus mintea, nu am fost în stare, că mi-a părut rău să-mi pun demisia, pentru că în felul acesta, cred că nu i-ar pedepsi nimeni pentru sinceritatea spusă clar!

,,Preşedinţii de partid, de organizaţii judeţene, nu trebuie să ocupe nici un fel de funcţie din aceasta executivă”!

-Rep. Ar fi extrem de interesantă o asemenea ilustrare a realităţii, chiar foarte interesantă!
-B.V.I. Uitaţi, v-aş da un exemplu de un parlamentar de Gorj, ca parlamentar vorbesc, nu ca altceva, pe numele său, Victor Ponta, care are cam trei mandate de parlamentar, cam doisprezece ani! Să spună, ce a făcut el pentru Gorjul acesta? Nu mă refer ca premier, că poate o fi făcut câte ceva, dar, pe mine mă interesează să spună, ca parlamentar de Gorj, ce a făcut pentru acest judeţ, pentru oamenii lui, să spunem, dacă nu era premier?
-Rep. Spuneţi, spuneţi, că le spuneţi bine!
-B.V.I. Haideţi să vă mai spun un lucru! Eu cred că un parlamentar, nu are ce căuta să ajungă pe post de ministru! Pentru că nu s-a născut omul care să facă în acelaşi timp, şi pe parlamentarul şi pe ministrul în guvern, la fel de bine! Eu am fost şi ştiu ce înseamnă să conduci un minister, cunosc mecanismele de conducere…
-Rep. Şi ce Minister, atât de important, cum este ministerul Comunicaţiilor!
-B.V.I. Nu contează, fiecare minister are responsabilităţile lui, şi sociale, şi economice sau mai ştiu eu din ce zonă de responsabilitate! Ce, Ministerul Învăţământului sau Ministerul Sănătăţii, pot fi considerate ministere uşoare? Deci, vă spuneam, ce să cauţi, tu, deputat sau senator, în loc să-ţi faci treaba acolo, în comisia parlamentară din care faci parte, unde sunt elaborate legi, deodată, să apari în executiv? Care e problema şi vă întreb, de ce? Nu sunt oameni capabili în Executiv, care trebuie să facă ceea ce se impune a se face acolo, ca tu să-l tragi la răspundere, ca parlamentar? Dacă tu eşti parlamentar, poţi să «te tragi la răspundere» pe tine ca ministru? Să fim serioşi!
-Rep. E un non-sens, e o contradicţie în termeni!
-B.V.I. Păi, vedeţi, ce vă spuneam! Mai mult decât aceasta, să vă mai spun ceva! Preşedinţii de partid, de organizaţii judeţene, nu trebuie să ocupe nici un fel de funcţie din aceasta executivă, pentru că un preşedinte numeşte şi susţine prin organizaţia pe care o conduce, şi prefectul, şi primarul, pe toţi, care au carnet de partid, chiar şi deputaţii şi senatorii, până la urmă, pentru că în calitate de conducător al organizaţiei judeţene de partid, la mine trebuie să vină să dea raportul senatorul şi deputatul PSD, dar, de ce nu se întâmplă acest lucru? Pentru că şi liderul organizaţiei este şi el tot un parlamentar care ştie că nici el nu face nimic, iar în felul acesta, ne «scăldăm în ape îngheţate», domnule profesor, sau, poate liderul organizaţiei, a mai făcut şi el «o mică nefăcută», cum se spune, iar între ei acolo, «corb la corb, nu scoate ochii!», că e bun proverbul acesta!
(VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here