Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu domnul Bebe-Viorel IONICĂ, Director General al Centrului de Calcul, membru în Biroul Permanent Judeţean al Organizaţiei PSD Gorj, fost ministru-secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor – ,,Le-am spus, la nivel de Guvern, să gândească noi oportunităţi care să le creeze oamenilor posibilitatea de a se exprima, ca să nu apară în mentalul oamenilor frustrarea, că nu sunt lăsaţi să se exprime prin vot”!

1714

-Rep. Domnule ministru, iată, sunt aici, în biroul dumneavoastră, unde văd atâtea diplome, distincţii, premii obţinute cu diferite prilejuri. Cred că vă onorează şi sunt dovezi grăitoare care confirmă calitatea dumneavostră de bun manager, aşa este?
-B.V.I. Cred că pe cele din ultimii ani, nici nu-le-am mai expus, pentru că nu mai am unde să le afişez!
-Rep. Cum reuşiţi să realizaţi un management de performanţă, într-o lume în care mediocritatea şi non-valorile sunt la tot pasul?
-B.V.I. Prin multă muncă şi prin responsabilitate!
-Rep. Performanţele dumneavoastră au întotdeauna la bază valoarea?
-B.V.I. Până acum, pot să spun că lucrurile sunt gândite şi ordonate într-un «firesc al lor», pentru că nu poţi avea performanţă, nu poţi avea succese şi chiar satisfacţii în activitatea pe care o desfăşori, dacă nu te adresezi necesităţilor oamenilor, nevoilor cotidiene ale acestora!
-Rep. Iar, nevoile oamenilor se succed ca într-o peliculă cinematografică!
-B.V.I. Domnule profesor, mă gândesc la o secvenţă de film de acum câţiva ani, când unii se străduiau să confecţioneze bice pentru vizitiul care conducea trăsura, în condiţiile în care nu se mai construiau trăsuri!
-Rep. Sau hamuri pentru cai, dar, vedem că nu mai umblă lumea cu caii, acum aleargă cu «caii putere» şi cu viteze de sute de kilometric pe oră!
-B.V.I. Problema este că în evoluţia societăţii omeneşti, ca şi în zilele noastre, se urmăreşte să se producă ceea ce este necesar omului, fiinţei umane, pentru satisfacerea nevoilor de viaţă. Este foarte important să vii în întâmpinarea acestor nevoi!

,,Trebuie să avem grijă de noi înşine, cum ne prezentăm în faţa semenilor noştri”!

-Rep. Mai desfăşuraţi activităţi de asigurare pentru cetăţeni şi pentru instituţii a instrumentelor medicale de care avem uneori atâta nevoie?
-B.V.I. Din păcate, ideea nu are o rezonanţă corespunzătoare în rândul cetăţenilor şi al instituţiilor, poate cu timpul…Nu ştiu dacă este neapărat o concluzie definitivă în acest sens, pentru că se întâmplă, de multe ori, când pui omul să muncească, pur şi simplu, nu mai vrea, poate, chiar nu realizează beneficiul unei munci care îi asigură viaţa de zi cu zi! Şi cunosc atâtea situaţii de acest fel! Spre exemplu, omul preferă să ia tensiunea la un cabinet specializat, decât să achiziţioneze un aparat care poate efectua câteva proceduri. Mulţi oameni, în graba lor, nu realizează, ce înseamnă oportunităţile acestea! În domeniul acesta al medicinei, avem destule de discutat, pentru că încă se mai crede că sănătatea e gratuită! Poate că oamenii nu realizează cât este de scumpă sănătatea! Pentru că ne rugăm cu toţi la Dumnezeu să fim sănătoşi, dar, nu prea facem cine ştie ce în acest sens! Repet, sănătatea e scumpă, mai ales când o neglijezi, pentru că nu facem nişte controale preventive, nu monitorizăm îndeajuns problemele privitoare la starea de sănătate a oamenilor, exact ceea ce vă spuneam! Aşa înţeleg eu, din viaţa de zi cu zi, în credinţa mea!
-Rep. Spre ce trebuie să se îndrepte, cu prioritate, atenţia omului?
-B.V.I. Pentru fiecare om, pe primul loc trebuie să fie grija faţă de el însuşi, cum se comportă, cum se responsabilizează în ceea ce face, deci, trebuie să avem grijă de noi înşine, cum ne prezentăm în faţa semenilor noştri, ceea ce nu se prea întămplă, pentru că de multe ori, pe tine te pui ultimul la satisfacerea trebuinţelor, crezând că de tine are grijă cineva, dar cine? Nimeni! Numai Dumnezeu, atât! Dar, noi, oamenii, între noi, să lăsăm toate aspectele, numai pe seama Lui Dumnezeu…
-Rep. Şi a Planului Său!
-B.V.I. Da, dar, trebuie să ai grijă pentru a te autoeduca, a te autoinstrui, pentru a vedea, ce calităţi, ce lipsuri ai, unde ai putea să performezi, unde ai slăbiciuni, în ce sens poţi să evoluezi! E foarte important acest lucru! Tocmai în acest sens, nu se face nici un fel de educaţie, nu vezi un anumit nivel de cultură!
-Rep. Dumneavoastră, încă înainte de 1989, aţi intuit foarte bine că IT-ul va deveni un domeniu al performanţelor fără precedent!
-B.V.I. Domnule profesor, am terminat Facultatea de calculatoare în anul 1975, pentru că am ajuns acolo, după ce mama s-a întâlnit cu nişte oameni din sat şi i-au povestit despre această facultate, iar eu am fost, în acest fel, îndrumat să merg acolo ca să învăţ. Au existat trei facultăţi de automatizări şi calculatoare: era una la Bucureşti, care avea 90 de posturi, mai era una la Craiova, tot cu 90 de posturi şi mai era una la Timişoara, nu mai ştiu câte posturi! Spre exemplu, Facultatea din Craiova, avea patru secţii, iar la vremea respectivă, toată lumea spunea că e ceva de viitor. De altfel, conducerea proceselor industriale cu ajutorul calculatoarelor începea să devină o realitate, încă de pe atunci!
-Rep. În acest fel, se urmărea un model de progres, caracteristic ţărilor dezvoltate!
-B.V.I. Da, aşa este, pentru că şi ţara noastră era în plin proces de industrializare, iar pentru conducerea proceselor industriale era nevoie de calculatoare, în plin proces de informatizare şi de robotizare. Eu sunt din anul 1984 la Centrul de calcul al Judeţului Gorj, unde prestam servicii pentru diferite instituţii şi întreprinderi industriale, acelea care aveau nevoie de procesare de date, iar ulterior, după 1989, are loc pătrunderea personal-computerelor, a PC-urilor, bazate pe o tehnologie de tipul hardware, iar ulterior, am ajuns la produse software. Am început să ne preocupăm de pregătirea oamenilor pentru ca ei să poată să lucreze cu noile tehnologii super-performante!

,,Comunicarea este «argumentul care construieşte», iar, dacă ai informaţie, deţii puterea”!

-Rep. Cum s-ar spune, aţi fost şi sunteţi omul momentului care performează!
-B.V.I. Da, după 1990 eram un om cu o anumită experienţă în domeniu, mai ales după apariţia telefoanelor mobile, a tabletelor, a laptopurilor şi a altor instrumente de accesare, plus comunicarea prin internet, care înseamnă ceva fantastic, pentru că poţi să comunici oriunde în lume în timp record, realizare pe care o consider una dintre marile revoluţii ale omenirii!
-Rep. A fost revoluţionat însuşi modul de comunicare interumană!
-B.V.I. Comunicarea este «argumentul care construieşte», iar, dacă ai informaţie, deţii puterea! Acum, informaţia circulă cu o viteză de neimaginat! Ca să vă mai spun că sunt şi multe acţiuni abuzive asupra datelor personale ale individului! Spre exemplu, dacă ai căutat pe internet ceva despre vacanţe la New-York, atunci, îţi plasează ei «informaţii necesare» şi te întreabă: «Încă n-ai plecat în America?», ceea ce înseamnă că ei sunt cu un pas înaintea informaţiilor, că eşti monitorizat în tot ceea ce faci. Practic, individul este «bombardat» cu informaţii şi nu ştiu dacă un om acceptă întocmai acest lucru, dacă fac bine sau dacă nu fac bine astfel de ingerinţe în datele intime ale oamenilor!
-Rep. Dar, oare, înţeleg toţi oamenii acest lucru?
-B.V.I. Tocmai aici este problema! De ce n-a înţeles PSD-ul că la un moment dat, se vor pierde alegerile? Pentru că s-a opus votului electronic! De asemenea, s-a opus votului prin corespondenţă! Poate că nu s-au opus toţi pesediştii, dar, nu au promovat asemenea tipuri de vot, pentru că eu le-am atras atenţia, încă din 2012, 2013, pot să vă arăt că am documente, când le-am spus la nivel de Guvern, să gândească noi oportunităţi care să le creeze oamenilor posibilitatea de a se exprima, ca să nu apară în mentalul oamenilor frustrarea, că nu sunt lăsaţi să se exprime prin vot! Vedeţi, problema este aceasta: cine are curajul să accepte şi să practice o asemenea măsură, pentru că, dacă nu laşi omul să se exprime în mod liber, în felul acesta, îi încalci un drept fundamental! Astăzi, există posibilitatea de a te exprima şi de a te adresa oamenilor «on line» la mari distanţe şi într-un timp real, de aceea au apărut erorile în cadrul PSD-ului, aşa a greşit şi Ponta în 2015, apoi în 2016, dar, mai ales după victoria categorică din 2016, care a fost speculată în alte scopuri, iar unii şi-au închipuit că pot să câştige ceva din treaba aceasta! Or, aceasta s-a dovedit o eroare, categoric, o eroare!
-Rep. Facem, ce facem şi ajungem tot la «politichie», după cum se vede!
-B.V.I. Pentru că politica e legată cu viaţa!
-Rep. Mi-a plăcut precizarea pe care aţi făcut-o deschis, că persoanele care deţin funcţii politice, conducătorii de organizaţii, nu trebuie să acumuleze şi funcţii de execuţie!
-B.V.I. Vedeţi, acum înţelegeţi, de-aia n-ajunge preşedinte de partid, Bebe-Viorel Ionică, pentru că eu nu voi fi «plăcut» niciodată acolo, fiindcă le spun adevărul, pentru că nu sunt ca ei, pentru că nu fac parte din «reţeaua» lor!
-Rep. Pentru că nu sunteţi «ca ei», domnule Bebe-Viorel Ionică, şi nu procedaţi ca ei, chiar dacă sunteţi de-al lor!
-B.V.I. Vedeţi, asta e povestea, domnule profesor! Mi-am dorit să fiu şi eu în ochii gorjenilor, aşa cum este şi Raed Arafat, dar n-am reuşit! Adică, să iasă lumea în stradă şi să spună: «Domnule, cunoaştem un om care a făcut ceva pentru oameni şi care poate şi care chiar doreşte să facă ceva pentru judeţul Gorj!». Dar, uite că nu iese nimeni, deşi, eu am zece mii de oameni pe care i-am învăţat la calculator, iar, dintre aceia zece mii, s-ar putea să fie puţini care să-şi aducă aminte, cine le-a semnat diploma!
-Rep. Poate că nu e trecută ziua, când oamenii vor ieşi în stradă şi pentru dumnavoastră, domnule manager, ca să vă susţină o candidatură la parlamentare! Vă mulţumesc pentru interviurile acestea şi sper să continuăm! Vă doresc sănătate şi multe împliniri în acest an, 2020, domnule ministru, Bebe-Viorel Ionică!
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here