Profesorul, graficianul și scriitorul Grigore Haidău a fost aniversat, la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani, de către familie, prieteni și autorități, joi, 27 martie 2025, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.
La acest frumos eveniment, alături de membrii familiei, au fost prezenți, Iani Gârbaciu, Subprefectul județului Gorj, prof. dr. Gheorghe NICHIFOR, consilier al președintelui CJG, prof. dr. Adrian-Marcel TUDOR-DRĂGHICI, Viceprimar al municipiului Târgu-Jiu, cadre didactice, foști elevi ai sărbătoritului și membrii ai asociațiilor în care activează sărbătoritul: Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al. D. Șerban”, președinte dr. ec. Victor Troacă, Asociația Cultul Eroilor Gorj „Tudor Vladimirescu”, președinte col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, însoțit de: col. (rtr.) Gigi Bușe, col. (rtr.) Vasile Munteanu, lt. col. Ghindă Ovidiu Gabriel, prof. univ. dr. Ion Mocioi, prof. univ. dr. Moise Bojincă, jurist Ion Ungureanu, dir. Viorica Ionescu, ing. Vasile Ionescu și fotograf Marin Dogaru, Cenaclul „Hohote” condus de epigramistul Doru Mihai Lungescu, prieteni și rude.
Cu acest prilej a fost vernisată expoziția de desene umoristice și epigrame „Au înnebunit lupii”, desene Grigore Haidău și epigrame col. (rtr.) Marin Dobreanu, și lansate două cărți. Prima, intitulată „Frunză verde de demult – aduceri aminte” o carte de povestiri scrisă cu mult har de sărbătorit, și editată de Tipografia ProdCom Târgu Jiu în anul 2025. Cea de-a doua lucrare este realizată de domnul dr. ec. Victor Troacă special pentru acest eveniment și are titlul „GRIGORE HAIDĂU – profesor, grafician și scriitor gorjean. Aniversare – 80 de ani”, este publicată de Editura Măiastra din Târgu Jiu în luna martie 2025.
Moderatoarea evenimentului a fost fiica aniversatului, Ana-Maria Daria-Haidău, director la Liceul de Artă ,,Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, care a început cu prezentarea autorităților locale și județene prezente, iar acestea au transmis un laudatio sărbătoritului.
Domnul Subprefect Iani Gârbaciu, a înmânat din partea lui și a instituției o diplomă de onoare: „Se acordă Domnului Grigore Haidău dascăl și artist vizual cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 80 de ani, în semn de profundă apreciere pentru contribuția excepțională adusă educației și culturii în județul Gorj. De peste 50 de ani prin dăruirea și talentul domniei sale a îndrumat mii de tineri oferindu-le aripi pentru a se dezvolta și aș urma visurile iar din cărțile, expozițiile și creațiile sale, a devenit un veritabil Ambasador al Gorjului, ducând mai departe, cu har și pasiune spiritul și valorile acestui pământ”.
Domnul prof. dr. Adrian-Marcel TUDOR-DRĂGHICI, Viceprimar al municipiului Târgu-Jiu, a spus: Știu că atunci când mă sunați sau ori de câte ori e numărul dumneavoastră pe display-ul telefonului urmează să mai apară o carte sau să mai faceți o expoziție și mă bucur de acest lucru. Sunteți un exemplu pentru generația noastră și îmi doresc să aveți mulți ani de astăzi înainte, ca tinerii să beneficieze de experiența, de talentul și de zâmbetul dumneavoastră”, apoi i-a înmânat un „Înscris de Onoare”„ Acordat domnului profesor Grigore Haidău pentru aportul adus culturii și promovării valorilor patrimoniului Municipiului Târgu Jiu cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 80 de ani.” și o Plachetă din partea Primăriei municipiului Târgu Jiu.
Domnul prof. dr. Gheorghe NICHIFOR, consilier al președintelui C. J. Gorj a spus: „Eu sunt aici în ipostaza de reprezentant al președintelui Consiliului Județean Gorj, care vă salută și vă felicită pentru tot ceea ce ați făcut pe tărâmul învățământului și culturii Gorjului, și în al doilea rând din partea mea și a familiei mele. Cred că nu este acțiune culturală mai importantă la care instituțiile administrației publice să nu facă apel la domnul profesor, iar acesta a fost întotdeauna disponibil și oportun și ne-a primit, de fiecare dată, cu brațele deschise și cu zâmbetul pe față. Sunt convins că și de aici înainte, de la această vârstă, ne va rămâne timp să depănăm amintiri frumoase. Vă felicit pe dumneavoastră și pe familia dumneavoastră care este tot timpul prezentă în viața publică a municipiului nostru și a județului Gorj”.
Domnul col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, președintele Asociației Cultul Eroilor Gorj „Tudor Vladimirescu”, a mulțumit domnului Haidău și familiei pentru că ne-au fost și ne sunt alături, că am făcut multe lucruri frumoase împreună, pentru promovarea eroismului românesc în rândul tinerilor dar și al cetățenilor Gorjului și nu numai, el fiind tată de Erou Martir. Băiatul său, Cătălin, fiind elev al unei școli militare la Brașov a fost ucis în timpul Evenimentelor din decembrie 1989. Domul colonel Loga Walter i-a a cordat, din partea asociației, două diplome și ultimul număr al revistei „Gorjul Eroic”. Diplomele, au fost, una aniversară și alta de acordare a Titlului de „Membru de Onoare” în care se precizează: „Se conferă domnului Haidău Grigore, pentru contribuția deosebită adusă în cadrul Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria» – Filiala Județului Gorj «Tudor Vladimirescu» la promovarea sentimentului de adâncă prețuire și recunoștință față de faptele tuturor eroilor și martirilor care și-au jertfit viața pe Altarul Patriei”.
A urmat o proiecție de fotografii din viața și activitatea domnului Grigore Haidău, comentate cu umor de sărbătorit, după care s-au reluat mesajele cu amintiri despre aniversat.
Vasile Vasiescu, scriitor, editor, critic de artă plastică și ziarist, consătean cu domnul Haidău, născuți amândoi în Bălăneștii Gorjului, dar stabilit la București, a povestit despre copilăria lor și despre horele din sat.
Profesorul universitar, Ion Popescu Brădiceni, scriitor, poet și critic literar, a prezentat cartea „Frunză verde de demult – aduceri aminte”, o carte de povestiri scrisă cu mult har de Grigore Haidău și căreia, domnul Ion Popescu Brădiceni i-a făcut o cronică în care scrie așa: „Deși cunoscut drept grafician, caricaturist, editor de cărți și reviste, profesorul Grigore Haidău revine spectaculos pe piața cărții gorjene cu niște «aduceri aminte» povestiri, tradiții locale, ilustrate de el însuși”. Și a argumentat prin viu grai: „Grigore Haidău este un foarte bun prozator. Are sensibilitate, are acea deschidere spre natură, are acea forță expansivă de a-și interioriza, absolut încântător, un fel de fericire paradisiacă, această restaurare a sinelui în inima naturii, până la urmă «Frunză verde de demult». În același timp Grigore Haidău rămâne acel scriitor care transformă nostalgia unei copilării, inevitabil pierdute, într-una care trebuie transformată într-un proiect de viitor. Această carte este un proiect pentru viitor. Grigore Haidău are această subiectivitate autorială pe care și-o manifestă întotdeauna cu acele plinătăți care răsar în sufletul său exact cum răsar aceste frunze verzi din tulpina copacului care iese din iarnă, aparent fără muguri. Iată că sufletul său lăstărește, din când în când, pe cele două domenii. Prozatorul care își distilează toate tăierile lui întru trăirile lui și le transformă în excepționale pasteluri. De asemenea, este autorul unor portrete memorabile în care se regăsesc mai toți marii oameni de cultură ai Gorjului, printre care se numără și el”.
Surprizele au fost copleșitoare, pentru sărbătorit. Elevi de peste hotare i-au făcut urări online, alții i-au scris cu emoții scrisori în care au depănat amintiri, iar alții i-au stat de-a dreapta și de-a stânga la frumosul eveniment felicitându-l pentru modul în care a reușit ca dascăl să ajungă la inimile lor. Au fost și momente surpriză, pregătite cu emoție de fiica sa, doamna, Ana Maria Daria Haidău, la rândul ei profesoară și director la Liceul de Artă ,,Constantin Brăiloiu”, care i-a călcat pe urme și i-a moștenit talentul desăvârșindu-l la rându-i în lucrări extraordinar de frumoase. O surpriză plăcută a fost mesajul domnului Bălănescu, născut și copilărit la Târgu Jiu, dar acum locuiește în Anglia, care a spus: „Domnul profesor Grigore Haidău mi-a îndrumat primii pași în artă și mi-a fost ca un părinte și un foarte bun profesor, pentru care îl stimez și-l prețuiesc foarte mult”.
Au urmat epigramiștii Cenaclului „Hohote”, col. (rtr.) Marin Dobreanu, medicul Dumitru-Doru Fometescu și inginerul Doru Mihai Lungescu, care după câteva epigrame, a dat citire „Salutului Cenaclului”, astfel: „Stimate domnule Haidău/ Cenaclul nostru bun sau rău,/ Să vă ureze s-a gândit/ Ceva la modul inedit./ S-aveți în lupta cu livrescul/ Idei ca domnul Fometescu,/ Longevitate cât Saioc/ Și Victorița la un loc./ Arhiva lui Vasile Nelu/ Să nu vă părăsească zelul,/ Ca Dragoș Nicolae har/ O schiță, două la pahar./ Un cord ca doctorul Lupescu/ Oratoria lui Drăghescu./ Turist ca doamna Săceleanu/ Și grija lui Cornel Munteanu./ Voința lui Mihai Lungescu/ Și logica lui Butulescu/ Citate pentru Găinușe/ Din ziaristul Gigi Bușe./ Momelile lui Roșianu/ Și vocea lui Marin Dobreanu./ Mustața doamnele s-o placă/ Un pic în stilul Victor Troacă/ Și cât întreg Cenaclul ani,/ Iubire, pace, la mulți ani!”
O nouă surpriză a venit când, din mulțime a sosit un colet pe numele Grigore Haidău, în care erau zeci de cărți cu titlul ,,GRIGORE HAIDĂU – profesor, grafician și scriitor gorjean – aniversare 80 de ani” venite din partea Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al. D. Șerban” și realizată de președintele dr. ec. Victor Troacă, care, într-o notă de autor, menționează următoarele: „Cu prilejul aniversării a opt decenii de viață ai distinsului profesor, grafician, scriitor și om de cultură gorjean Grigore Haidău, și ca semn de apreciere și considerație pentru întreaga muncă de creație pe care dumnealui a desfășurat-o de-a lungul anilor și pe care încă o depune cu vivacitate, am scris această succintă lucrare pe care i-o dedic cu toată prețuirea. L-am cunoscut pe Domnul Gore abia în ultimele decenii, și mult mai bine prin munca depusă împreună în cadrul Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni «Alexandru Doru Șerban» Târgu Jiu. Am fost și sunt impresionat de munca de creație artistică, documentară și literară a Domnului Grigore Haidău, ceea ce m-a determinat să scriu câteva articole despre cărțile domniei sale. Dar cea mai puternică impresie asupra mea au lăsat-o multitudinea de acțiuni, demersuri și evenimente publice organizate de dumnealui ca omagiu adus fiului său slt. (p.m.) Haidău Grigore Cătălin – Erou Martir al Revoluției din Decembrie 1989, evenimente la care s-au asociat autorități și instituții locale, județene și nu numai”.
Lucrarea cuprinde date despre opera și activitatea sa și a familiei, o avere de preț a unui cunoscut om de cultură gorjean ajuns la această frumoasă vârstă de 80 de ani. Aceasta se încheie cu un mesaj al scriitorului gorjean Florian Văideianu: „Când spui Grigore Haidău, gândul îți zboară prin păduri și crânguri, pe «Valea Amarăzii», pe dealurile împânzite de pivnițe (locuri tainice și discrete) care nu povestesc niciodată marile iubiri la care au asistat. Asemenea stejarului, graficianul, omul de cultură, profesorul Grigore Haidău dăinuiește mereu prin privirea-i veșnic tânără a ochilor săi plini de viață și bunăvoință.
În încheiere, sărbătoritul a prezentat expoziția de desene umoristice și epigrame „Au înnebunit lupii”, desenele fiind făcute de el și epigramele care le însoțesc sunt realizate de col. (rtr.) Marin Dobreanu. A mulțumit tuturor celor care au fost prezenți la eveniment, familiei sale, care tot timpul a fost alături de el și celor care l-au sprijinit în publicarea cărților și albumelor sale, în mod special domnului Dumitru Cinciulescu, director al S.C. TIPOGRAFIA PROD COM S.R.L. Târgu Jiu.
La mulți ani, frumoși și sănătoși, domnule Grigore Haidău! Ați reușit să fiți o frumoasă inspirație, pentru multe generații!
Col. (rtr.) Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR