OMAGIU VETERANILOR GORJENI

346

O, Doamne, stai o clipă,
Ascultă-mă, Te rog!
Revarsă-ţi bunătatea
Prin Gorj, din loc în loc.

Pe veteranii noştri,
Ce timpul nemilos
I-a-npuţinat atâta,
Îi mângâie duios!
Îi ceartă, pe cei care
Se pare c-au uitat,
C-aceşti viteji, cu sânge
Pământu-au apărat!
29 Aprilie, Ziua Veteranilor de Război din România, va rămâne, pentru totdeauna, sărbătoarea de suflet a elevilor Şcolii Generale“ Ion Grigoroiu” din Leleşti .
În fiecare an, începând cu 29 aprilie 2008, am însoţit un grup de elevi talentaţi, la sediul A.N.V.R.-Filiala Gorj. Cu gingăşia, neastâmpărul, curiozitatea şi talentul lor, elevii leleşteni au reuşit să le descreţească frunţile brăzdate de gloanţe de război, le-au umezit ochii, făcându-i pe aceşti bravi şi bătrâni eroi să se simtă importanţi, deşi uitaţi de majoritatea gorjenilor.
Suntem mândri că, ani de-a rândul, am fost singura şcoală din Gorj, din păcate, care a încercat să aducă un strop de bucurie în inimile acestor titani ai istoriei, pe care n-am ştiut să-i preţuim. Suntem fericiţi că elevii noştri au înţeles că nu se cade a fi lăsate să piară în uitare faptele de eroism ale veteranilor, povestirile lor, mărturisirile despre acei cumpliţi ani ai războiului, când, mai presus de orice, datoria faţă de ţară înflăcăra toate inimile. Cel care a pus bazele A.N.V.R-ului gorjean este Domnul General CONSTANTIN ISPAS, fiind, la o vârstă venerabilă, demn de admirat pentru prospeţimea spiritului şi vigoarea forţei intelectuale. Creierul şi inima neobositului OM şi GENERAL de ARMATĂ au fost şi sunt puse, pentru totdeauna, în slujba Patrei Române şi a Nemuritorilor Veterani Gorjeni.
VETERANII NOŞTRI, care nu mai au timp să ne aştepte pentru a ne împărtăşi amitirile, sunt legende vii, sunt cărţi nescrise de istorie adevărată, trăită, istorie pe care noi n-o cunoaştem şi, paradoxal, nici nu ne dorim s-o cunoaştem.
Anul acesta, 29 Aprilie îi găseşte prea bătrâni, prea bolnavi şi prea puţini. Deplasarea la Tg jiu le este imposibilă.
Dar eu, împreună cu elevii mei, de aici, din lăcaşul de cultură al Şc. Gen. “ Ion Grigoroiu “ Leleşti, le raportăm că şi anul acesta suntem, cu inima şi sufletul, alături de CEI MAI IMPORTANŢI OAMENI ai Gorjului şi ai Ţării, VETERANII, cărora Le vom rămâne, pentru totdeanâuna, recunoscâtori.
MAI DĂ-LE, DOAMNE, ANI ACESTOR VETERANI!
C-A SĂ NE-NVEŢE IARĂ CE-I DRAGOSTEA DE ŢARĂ!
Prof. Făgaş Maria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here