Omagiu unui veteran de război

331

Ne-am născut sub pecetea dragostei şi a armoniei, crezând cu toată puterea fiinţei noastre în glasul sfânt al dreptăţii şi al fericirii pe acest pământ.

Fraţi buni cu EROII, care-şi dorm somnul de veci, VETERANII sunt martori fideli ai  istoriei NEAMULUI ROMÂNESC, iar clipele pe care le-au trăit în timpul ororilor războiului simbolizează o mare de lacrimi şi lumină, un torent de vorbe sfinte, încremenite pe buzele unei ROMÂNII greu încercate.
În comuna LELEŞTI, mai trăiesc, îndureraţi şi neajutoraţi, lăsaţi în uitare de un guvern surd şi mut la VALORILE NEAMULUI, doar TREI VETERANI, chipuri de SFINŢI ROMÂNI, martori tăcuţi la suferinţa omenească. Ei se numesc ZAHARIA GRIGORE, PÎRVULESCU DUMITRU şi VOINESCU ILIE, toţi trei având peste nouăzeci de ani.
Trei, Doamne, şi TOŢI TREI strălucesc  prin faptele lor în plaiul Leleştilor şi prin nemuritoarele lor SACRIFICII pe CÂMPUL de LUPTĂ, merită a fi numiţi MARTIRI ai JERTFEI SFINTE!
Bravul veteran VOINESCU ILIE, născut la 20 ianuarie 1915, în comuna Negomir, fiu al lui Nicolae şi Ioana, îşi duce firul vieţii în credinţă şi în speranţa de schimbare în bine. La 20 iunie 1940, cu Batalionul 74 Infanterie sosea în comuna Mirceşti, judeţul Bălţi. În ziua de 4 iunie 1944, curajosul sergent a fost rănit de cinci ori de gloanţele şi schijele inamicului. Dumnezeu i-a cruţat viaţa şi Lui ne rugăm să-l ţină în viaţă şi să depăşească cu mult suta de ani. La cei 99 de ani, pe care îi împlineşte în ziua de luni, 20 ianuarie 2014, veteranul  negomireano-leleştean este foarte lucid şi povesteşte despre infernul războiului, cu atâta patimă şi durere, de parcă l-ar fi trăit ieri.Cred că bunul Dumnezeu l-a lăsat urmaşilor, nu numai să se roage pentru camarazii pierduţi în crâncenele bătălii, ci mai ales, ca noi să vedem, în acest veteran şi în semenii săi, o pildă vie a sutelor de mii de ROMÂNI VITEJI, care şi-au dat viaţa, cu atâta uşurinţă, pentru apărarea FIINŢEI NAŢIONALE şi pentru VEŞNICIA ROMÂNIEI.
Inimile EROILOR şi ale VETERANILOR vor bate neîncetat peste timp şi peste veacuri, spre  aduceri aminte, căci faptele lor de arme au devenit deja sacre.

Bărbat viteaz,
Ce te-ai luptat
Cu moartea în tranşee,
Eroic fiecare lupt’ai dat
Cu lacrimi în tăcere.
LA  MULŢI  ANI, MĂRITE şi BRAV VETERAN!

Prof. I. Făgaş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here