OMAGIU PRIMEI MELE DĂSCĂLIŢE

854

Trec anii peste noi, ne arcuim în vreme, trăim intens evenimente, păstrăm amintiri…
Din preaplinul vieţii noastre, rămân neşterse chipurile sfinte ale părinţilor noştri, alături de imaginea vie a primei noastre învăţătoare.

Ca mulţi alţii, am avut parte, în ciclul primar, de două bune şi sârguincioase învăţătoare. Mare îmi este bucuria să o văd şi să stau de vorbă cu Doamna Învăţătoare care, acum 54 de ani, mi-a pus în mână tocul cu peniţă! În mintea şi sufletul meu, imaginea primei mele învăţătoare este mereu tânără, aşa cum o trădează fotografia de alături!
Fiică de dascăl şi soţie de preot, Doamna Învăţătoare Draga Popeangă este prima fiinţă a Şc. Gen. Leleşti, care mi-a sădit în minte dragostea pentru slova cărţii şi în suflet iubirea pentru frumos. De o severitate exemplară, distinsa Doamnă Învăţătoare şi-a împlinit cu har menirea de dăscăliţă a comunei Leleşti. De câte ori am prilejul să o întâlnesc, trăiesc sentimentul de a citi în ochii Dânsei lumina cărţii, a frumuseţii şi a credinţei. Şi-n zâmbetu-i parcă e scrisă, cum bine amintea poetul Octavian Goga, ”seninătatea slovei din scriptură”. Prima mea Doamnă Învăţătoare, Cetăţean de Onoare al Comunei Leleşti şi Vrednic Apostol al Neamului, împlineşte, la 1 mai, 92 de ani!
Mă alătur şi eu bunelor ursitoare, care i-au împletit cununi de zile frumoase şi de visuri măreţe şi îi dăruiesc o floare şi aceste versuri:

Dăscăliţa mea dintâi,
Leagăn de mari bucurii.
Ani o sută să trăiţi,
Sănătoşi şi fericiţi !

În numele familiei mele, a celor care i-am fost elevi şi a tuturor generaţiilor pe care le-a educat şi instruit, transmitem Doamnei Învăţătoare recunoştinţa noastră eternă, împreună cu urările de multă sănătate şi viaţă lungă. Sărut mâinile şi LA MULŢI ANI, Stimată DOAMNĂ ÎNVĂŢĂTOARE, „a vremii noastre dreaptă muceniţă”!
Prof. Ion Făgaş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here