Oltenia de sub munte / Turismul extrem, în expansiune

1542

Turismul extrem în nord-estul Gorjului a cunoscut o expansiune care a reuşit să aducă judeţul nostru pe harta destinaţiilor unui grup select de turişti – cei dependenţi de adrenalină. Începutul a fost făcut de membrii Salvamont Gorj şi ai Clubului Alpin Român care, profitând de potenţialul montan existent, au realizat de-a lungul timpului o serie de amenajări specifice tuturor anotimpurilor.

Odată cu înfiinţarea, în anul 2008, la Baia de Fier a MONTAN CLUB WHITE WOLF, ştafeta în Nordul Gorjului de Est a fost preluată de membrii acestei organizaţii care, împreună cu partenerii lor – Salvamont Gorj, Clubul Alpin Român şi Şcoala Alpină Craiova – au reuşit să transforme radical structura turistică a zonei. Dacă până atunci principalele atracţii erau reprezentate de Peştera Muierilor, Peştera şi Mănăstirea Polovragi, în prezent zestrea turistică a fost îmbogăţită şi constituie o ofertă de nerefuzat.
DSC_2000-001Extremitatea estică a Parângului şi cea vestică a Căpăţănii adăpostesc, la această oră, peste 100 de trasee de alpinism–escaladă cu diferite grade de dificultate, 3 trasee de via ferrata (Spirala Muierilor – singura din lume cu nocturnă – cu extensia Mică Spirala, Creasta Peşterii şi Marea Crăpătură), 1 traseu de canyoning (2 kilometri prin albia Olteţului între Luncile Olteţului şi Ieşire Chei), 2 poligoane de rapel/tiroliană (Viaductul Olteţului şi Cheile Galbenului), 5 trasee turistice scurte (3-5 ore / Belvedere, Peşterilor, Drum de Plai, Drumul Cetăţii, Şura Haiducilor) şi 2 trasee turistice lungi (peste 6 ore / Cerbului şi Olteţului).

DSC_2028-001Loreley, al patrulea traseu de via ferrata
Profitând de condiţiile meteorologice deosebit de favorabile zilele acestea, s-a reuşit finalizarea celui de-al patrulea traseu de via ferrata – Loreley – şi au început acţiunile de cablare la al cincilea – Pantera Roz. “Activităţile se vor derula atâta timp cât vremea şi stocurile de materiale ne-o vor permite. Intenţionăm ca în maxim 2 ani să susţinem cel mai amplu parc de via ferrata din ţară” a subliniat Gabriel Dan Chiriac, preşedintele White Wolf Club.
Via ferrata sau “drumul de fier” reprezintă un traseu montan prevăzut cu cabluri, scări, punţi şi alte amenajări prinse direct în stâncă, fiind accesibile şi persoanelor fără abilităţi deosebite de căţărare, dar folosind un echipament minimal de siguranţă.
Zestrea de trasee de alpinism-escaladă se vrea a fi îmbogăţită cu preponderenţă pe sectorul gorjean al munţilor Căpăţânii, în porţiunile unde faleza de călcare permite asemenea amenajări. În afară de atacul verticalelor, turiştii vor avea la dispoziţie din 2017 încă 3 trasee turistice lungi (peste 6 ore / Galbenului, Zănoagei şi Negovanului), ce vor putea fi străbătute atât pedestru, cât şi pe bicicletă.
Ţinând cont de faptul că se află într-o zonă cu un micro-climat deosebit, oferta prezentată nu poate decât să constituie o bună motivaţie pentru a petrece timpul liber şi vacanţele în comuniune cu natura.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here