Olimpiada Națională a Sportului Școlar la Șah, faza județeană, la Liceul din Peștișani

1626

Vineri, în Sala de sport a Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani, s-a desfășurat faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la șah, fete și băieți, unde au participat peste 70 de elevi de la ciclul primar, gimnazial și liceal.
Competiția a fost organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Gorj în colaborare cu ACS Tinerii Spartani, club de șah din Tg. Jiu, afiliat definitiv la Federația Română de Șah și a avut la bază Proiectul de parteneriat educațional ”Educație prin Șah” încheiat de ISJ Gorj și Asociația Clubul de Șah ”Tinerii Spartani”, Tg. Jiu. Beneficiind de logistica necesară, faza județeană a olimpiadei de șah de la Peștișani, s-a derulat conform standardelor impuse de toate competițiile naționale și internaționale de profil, în sensul că a beneficiat de suportul tehnic necesar, table de șah, seturi de piese de șah, ceasuri omologate, locația fiind pusă la dispoziție de Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani și anume, noua Sală de sport recent realizată, o clădire modernă, ridicată în conformitate cu ultimele standarde în domeniu.
”Educația prin Șah” a constituit, în ultima perioadă, o preocupare dintre cele mai importante atât pentru Federația Română de Șah, cât și pentru Ministerul Educației care, împreună, au pus bazele unor programe de formare continuă comune, ce vizau pregătirea cadrelor didactice care predau la toate formele de învățământ, pentru a utiliza șahul ca instrument educațional în vederea dezvoltării cognitive a elevilor și diversificării metodelor de captare a atenției.
Este demonstrat faptul că șahul, ”sportul minții” este un joc complex, care oferă persoanelor implicate în partidă posibilitatea să folosească creierul până la cel mai înalt nivel cognitiv, fiind potrivit pentru orice vârstă, de la cei mici, până la cei vârstnici, având numeroase beneficii deoarece îmbunătățește memoria, dezvoltă logica, observația și analiza, dar și capacitatea de concentrare și planificare.
Rezultatele nu s-au lăsat așteptate astfel că ne facem o minimă datorie din a prezenta câștigătorii locului I, calificați la faza națională, precum și profesorii care i-au pregătit.
– La învățământul primar, fete: Locul I, eleva Popa Elena, de la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Tg. Jiu, pregătită de prof. Mălăescu Adrian.
– La învățământul primar, băieți: Locul I, elevul Dodescu Bogdan, de la LT Bâlteni, pregătit de prof. Chivulescu Iulian.
– La învățământul gimnazial, fete: Locul I, eleva Vișan Melania Ioana, de la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Tg. Jiu, pregătită de prof. Brânzan Marius Cătălin.
– La învățământul gimnazial, băieți: Locul I, elevul Sbora Ioan David, de la CNTV Tg. Jiu, pregătit de prof. Murărița Daniel.
– La învățământul liceal, fete: Locul I, eleva Țarfulea Giulia Andreea, de la CNTV Tg. Jiu, pregătită de prof. Murărița Daniel.
– La învățământul liceal, băieți: Locul I, elevul Tiloiu Darius Lucian, de la CNTV Tg. Jiu, pregătit de prof. Murărița Daniel.
În încheiere, nu ne rămâne decât să transmitem felicitări organizatorilor, participanților, câștigătorilor și profesorilor care i-au pregătit, cu mențiunea că îi așteptăm cu, la fel de bune rezultate, și de la faza națională.
Felicitări și la cât mai multe astfel de activități!
Alin DOBROMIRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here