* Aceasta a fost găsită în sediul Bibliotecii, la câteva ore de la deces
Gestul extrem al directoarei Bibliotecii Județene ,,Christian Tell” de a-și pune capăt zilelor, chiar în sediul instituției pe care a condus-o, a șocat pe toată lumea. Trupul neînsuflețit al acesteia a fost descoperit marți seara, în jurul orei 18.00, de agentul de pază de la intrarea în instituția de cultură.
Bărbatul a observat că directoarea bibliotecii nu mai plecase acasă, deși programul de lucru se încheiase, iar acest lucru i-a dat de gândit. Când a mers să o caute la birou pentru a vedea dacă totul e în regulă, omul a rămas consternat. Tot ce a mai putut să facă a fost să sune la 112, dar echipajul medical venit la fața locului nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viața Olimpiei Bratu.
Cadrele medicale spun că aceasta nu mai prezenta semne vitale și, cel mai probabil, era deja moartă de câteva ore. În aceste ore nimeni nu și-a făcut vreo grijă în privința sa, mai ales că, în jurul orei 13.00, Olimpia Bratu avusese o discuție cu reprezentanți ai teatrului dramatic Elvira Godeanu despre un viitor proiect dintre cele două instituții de cultură. Actorul Ion Alexandrescu a venit marți seara la sediul bibliotecii și a povestit consternat despre cele întâmplate. „Cred că în jurul orei 1.00 (n.r. – după-amiază) am discutat cu dânsa și cu doamna manager de la teatru pentru un viitor parteneriat, având evenimente aici, în mansardă. Nu știu ce s-ar fi putut întâmpla. Sunt șocat. Discuția părea absolut normală, ne făceam planuri de viitor, pentru ca acum să aflu despre ceea ce s-a întâmplat. E un șoc total”, a declarat artistul.
Toți cei care au cunoscut-o pe Olimpia Bratu au fost șocați de decizia radicală luată de aceasta, decizie care pare să fie motivată de un proces în care era implicată și biblioteca și care privea cererea unei familii de acordare de daune pentru un copil, rănit vara trecută, de o creangă desprinsă dintr-un arbore din Parcul Central, în timpul unei acțiuni organizată de mai multe instituții din oraș. Procesul a rămas în pronunțare pentru săptămâna viitoare, iar posibila sumă pe care biblioteca ar fi riscat să o plătească în cazul unei sentințe nefavorabile pare să fi fost o povară prea mare pentru fosta directoare.
De altfel, aceasta a și lăsat pe biroul său un bilet în care menționa că gestul la care a recurs este „pedeapsa” pentru procesul cu pricina. Gestul său a fost șocant inclusiv pentru oameni care o știau pe Olimpia Bratu doar din spațiul public. Oameni care marți seara au venit la bibliotecă pentru a vedea ce s-a întâmplat s-au declarat consternați de decesul fostei directoare. „Nu o cunosc direct și nu știu ce probleme o fi având săraca, numai familia și cu dânsa își poate da seama ce a pățit. O fi având vreo depresie, dar nu a simțit nimeni nimic? E îngrozitor! Orice se poate rezolva într-un fel, nu trebuie să recurgă nimeni la așa ceva, dar nu putem să judecăm noi în locul dânsei”, a declarat o femeie.
Mesajele de condoleanțe au curs valuri pe rețelele de socializare, una dintre opiniile cel mai bine cristalizate fiind cea a secretarului de stat Victor Banța. „Am cunoscut-o în urmă cu 16 ani când a condus destinele Direcției de Cultură Gorj, iar preocupările și modul în care a condus-o dovedeau începutul unei cariere manageriale de succes. Și ulterior, prin modul în care a evoluat, fiind printre puținii oameni din Gorj care a avut preocupări prin care a angrenat mii de tineri într-o educație extrașcolară multidisciplinară, acoperind un vid imens în mediul învățământului gimnazial, preuniversitar și chiar superior. Însăși fiica mea a avut cinstea și onoarea de a fi fost ghidată de Olimpia într-o activitate de voluntariat, predând ore de engleză unor vârstnici din Târgu-Jiu într-un proiect pe care ,,Doamna culturii gorjene” l-a inițiat. Acest gest TREBUIE să ne dea de gândit tuturor! Cum a fost posibil ca o astfel de ființă de o demnitate incontestabilă și de un profesionalism aproape ireproșabil, a recurs la sacrificiul suprem ? Ce proces de conștiință și ce fel de ,,Judecător” a decis un act de o asemenea tragedie? Răspunsul nu îl mai poate da nimeni acum și numai Dumnezeu poate ști cu adevărat ce a fost în sufletul ei. Însă nu putem fi orbi, acum în al 13-lea ceas și să nu observăm cât de mult ne afectează lipsa de discernământ și de educație care ne înconjură cronic, zi de zi, din toate părțile, goana după înavuțire și după imagine, răutatea viscerală care a pătruns tot mai adânc în conștiința colectivă și a ,,găurit” suflete meschine, lipsite de iubire, dar și lipsa de compasiune, de altruism și nepăsarea față de aproapele nostru! Oameni buni, nu fiți nebuni! Deschideți larg ochii și îndeosebi, ochiul minții și conștientizați că toate acestea nu aduc decât o mare de indiferență mai cumplită decât tragica moarte! Aici și acum, Gorjul a devenit mai trist și mai rece. Mai sărac și mai mic. Dumnezeu să o ierte și să o călăuzească spre Lumină! Condoleanțe familiei! Adio, Olimpia Bratu – Doamna culturii gorjene!”, a transmis Victor Banța.
La rândul său, Consiliul Județean Gorj, instituție care coordonează activitatea bibliotecii județene, a transmis un mesaj de compasiune și regret la scurt timp după aflarea veștii că Olimpia Bratu nu mai există. „În această seară, o veste cumplită ne-a lovit crunt. Doamna OLIMPIA BRATU, director al Bibliotecii Județene ,,Christian Tell”, ne-a părăsit printr-un gest extrem pe care nu ni-l putem explica, cunoscându-i verva, limpezimea și implicarea în proiectele instituției. O distinsă doamnă a culturii gorjene în adevăratul sens al cuvântului, pe care, din păcate, am pierdut-o într-un mod atât de dureros…Împărtășim tristețea colegilor noștri din instituțiile județene de cultură și suntem alături de familia greu încercată în aceste clipe sfâșâietoare. Cu profund regret transmitem sincere condoleanțe! Bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, se arată în mesajul Consiliului Județean Gorj.
Gelu Ionescu