Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la ceas de bilanţ

383

Marius Mănescu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj, a prezentat, joi, la Prefectura Gorj, bilanţul activităţii pe anul 2012. Din acesta reiese o creştere la recepţiile tehnice, de 22% faţă de anul anterior, şi o scădere de peste 40% la ipoteci.

Mai multe activităţi au fost desfăşurate de reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pe parcursul anului 2012, raportat la aceleaşi activităţi desfăşurate în anul 2011. „Ca total al lucrărilor soluţionate în anul 2012 avem un număr de aproximativ 71 de mii, număr care se menţine oarecum constant cu activităţile desfăşurate în anul 2011. La recepţiile tehnice pentru lucrările de măsurători terestre am constatat o creştere a acestora cu 22% faţă de cele desfăşurate în anul 2011. Aceste lucrări tehnice pentru măsurători terestre se referă la planuri topografice necesare obţinerii autorizaţiilor de construire precum şi a certificatelor de urbanism. La ipoteci, în anul 2012 am constatat o scădere a acestora de peste 40% faţă de acelaşi an 2011, dat fiind faptul că băncile dau credite din ce în ce mai greu”, a precizat Marius Mănescu, şeful OCPI Gorj.
Mănescu mai spune că scoaterile din circuitul agricol au, de asemenea, o scădere a numărului de documentaţii făcute pentru această activitate, cu peste 25%. Scăderea poate fi datorată şi modificărilor legislaţiei din anul 2012 când în luna iulie a apărut o prevedere prin care terenurile se scot din circuitul agricol prin emiterea autorizaţiei de construire, acest fapt debirocratizează oarecum procesul de construire şi scuteşte cetăţenii de anumite taxe care se plăteau până acum.

Modificări legislative
“Vreau să reamintesc cetăţenilor judeţului Gorj 5 informaţii care sunt de mare interes pentru dânşii cu privire la înscrierea în cartea funciară a construcţiilor edificate anterior anului 2001. Printr-o modificare legislativă se permite înscrierea în cartea funciară a acestor construcţii realizate fără autorizaţie de construire, repet anterior anului 2001, mai precis 1 septembrie 2001, înscrierea acestora putându-se face doar printr-un certificat emis de autorităţile locale, în speţă de primării. Modelul acestui certificat este postat pe site-ul instituţiei, au fost informaţii primarii despre această modificare şi deja încep să apară solicitări pentru intrare în legalitate a tuturor cetăţenilor care au construit fără autorizaţie anterior anului 2001”, a adăugat Mănescu.
De asemenea, există o neconcordanţă între prevederile Legii 7 a Cadastrului şi Publicităţii Imobiliare şi Ordinul 634 al directorului general al ANCPI, cu privire la suprafeţele care erau în plus faţă de actele de proprietate ale cetăţenilor.
Printr-un ordin apărut chiar luna aceasta se clarifică contradicţia şi permite înscrierea în cartea funciară a tuturor terenurilor care exced suprafeţelor din acte, cu 10% maxim în intravilan, respectiv 5 % în extravilan.
De asemenea, în opinia lui Mănescu, titlurile de proprietate făcute în procesul de retrocedare a terenurilor nu au fost măsurate cu exactitate şi de fiecare dată exista această problemă de neconcordanţă între realitatea din teren, reieşită în urma măsurătorilor, şi actul pe care cetăţeanul îl deţinea.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here