OFICIAL! Ce spun reprezentanții Ministerului Energiei despre viitorul salariaților CEO încadrați pe perioadă determinată!

1480

Situația celor aproape 2.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia, angajați pe perioadă determinată, este una incertă. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns lapidar al Ministerului Energiei semnat de secretarul de stat Pavel Nițulescu, membru în Consiliul de Supraveghere al CEO. Contractele de muncă ale muncitorilor angajați pe o perioadă de 3 luni, vor fi prelungite, în funcție de deficitul de personal și de situația economică a companiei energetice. Cât privește o eventuală încadrare a acestora pe o perioadă nedeterminată, aceasta ,,ar fi posibilă” doar în cazul lipsei de personal în posturile cheie, însă cu respectarea țintelor asumate prin Planul de Restructurare, care prevede ca la finalul acestui an compania să aibă în jur de 6.700 de salariați, iar la finele lui 2025, doar 5.000 de salariați.

Deputatul Mihai Weber a solicitat, pe 14 mai a.c., printr-o interpelare adresată ministrului Energiei, Sebastian Burduja, clarificarea situației angajaților cu contracte pe perioadă determinată din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
,,În 2022, la Complexul Energetic Oltenia au fost angajați 1800 de oameni, cu contracte pe o perioadă determinată de 6 luni, procedura repetându-se până acum, când vor expira din nou, în luna iunie. Incertitudinea în care trăiesc cei aproape 2000 de angajați generează o stare de neliniște foarte mare și, mai mult, este nedrept pentru acești oameni să nu știe ce-i așteaptă. În altă ordine de idei, Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu o penurie la nivel de personal. Acesta este un argument în plus, în favoarea ideii de prelungire a contactelor celor 1800 de angajați și luarea în calcul a ideii de a încheia contractele pe perioadă nedeterminată”, se arată în interpelarea semnată de deputatul Weber.
Liderul social-democrat i-a adresat ministrului Energiei două întrebări concrete cu privire la cei 1.800 de salariați angajați pe perioadă determinate, mai exact dacă vor fi prelungite contractele acestora și dacă este luată în calcul încadrarea lor pe perioadă nedeterminată.
Răspunsul secretarului de stat în Ministerul Energiei, Pavel Nițulescu, cel care face parte și din Consiliul de Supraveghere al CEO este unul care lasă loc la interpretări. După un scurt istoric, de la adoptarea Pactului ecologic european (Green Deal) și până la asumarea Planului de restructurare de către CEO și criza energetică europeană din 2022, care a determinat menținerea în stare de funcționare a unor capacități de producție pe lignit, fapt ce a făcut ca restructurarea numărului de personal să fie exceptată de la măsurile prevăzute în Planul de restructurare. Secretarul de stat Nițulescu a precizat că restructurarea de personal a fost amânată pentru finalul anului 2025. Potrivit Planului de restructurare, CEO ar trebui să mai aibă, la finele anului viitor, în jur de 5.000 de salariați.
Trebuie spus că, la cele două întrebări adresate de deputatul Weber au răspuns reprezentanții CEO. Mai exact, ,,Contractele individuale de muncă încheiate pe perioadă determinate vor fi prelungite pentru majoritatea salariaților, în limitele deficitului de personal estimate și în raport cu situația economică a societății”.
După nici trei săptămâni de la acest răspuns, CEO a anunțat că ,,124 angajați nu vor beneficia de prelungirea contractelor de muncă pe perioadă determinată”, iar Directoratul companiei energetice a decis ca restul contractelor să fie prelungite cu trei luni, adică până la data de 30 septembrie a.c.. După patru zile de proteste ale celor care s-au considerat nedreptățiți de hotărârea conducerii CEO, s-a revenit asupra deciziei și 105 dintre salariați au fost reîncadrați, pentru trei luni, începând cu data de 8 iulie a.c..
Cât privește o eventuală încadrare a celor peste 1.800 de salariați pe perioadă nedeterminată, conducerea companiei energetice a precizat că ,,…ar fi posibilă doar în cazul în care această măsură ar fi justificată de asigurarea retenției personalului pe posturile cheie, dar cu respectarea țintelor asumate prin Planul de Restructurare”, se menționează în documentul citat.
În acest caz trebuie precizat faptul că, potrivit Planului de restructurare, compania energetică și-a asumat o țintă de 6.744 de angajați, la finalul anului în curs.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here