OFICIAL: Bolile aparatului osteo-articular, cardiovascular și tumorile maligne, incidență îngrijorătoare în rândul salariaților CE Oltenia!

1090

Starea de sănătate a salariaților din CE Oltenia este îngrijorătoare, potrivit unui raport al Medserv Min SA, societatea care asigură serviciile medicale pentru compania energetică. Datele oficiale relevă că, doar în primele șase luni ale anului trecut, salariații CEO au prezentat 2.489 de certificate medicale, iar zilele cu incapacitate temporară de muncă au atins cifra de 45.618. Principalele vârfuri de morbiditate, așa cum sunt prezentate în statistica medicală, sunt boli ale aparatului osteo-articular, care au o incidență de 37% și au determinat aproape 17.000 de zile de concediu medical, în prima jumătate a anului 2018, urmate de traumatisme, boli ale aparatului respirator și boli ale aparatului digestiv.
Cu o incidență îngrijorătoare în lista cu așa numitele vârfuri de morbiditate se regăsesc tumorile maligne, cu 8,4%, boli ale aparatului cardiovascular (5,6%) și TBC (2%).
Conform analizei cu privire la starea de morbiditate a minerilor și energeticienilor, salariați ai CEO, concluzia este că afecțiunile aparatului osteo-articular însumate cu cele ale aparatului respirator, reprezintă cauza a 46,2% din totalul zilelor de incapacitate temporară de muncă. Principalele cauze care generează aceste afecțiuni în rândul minerilor și energeticienilor sunt microclimatul, efortul fizic mare, vibrațiile și pulberile mixte existente la locurile de muncă.
Un loc important în tabloul morbidității și în evidența specială de boli cronice îl ocupă tumorile maligne, acestea fiind în creștere de la an la an și necesită un număr mare de zile de concedii medicale pentru tratament și recuperare. Doar la nivelul Direcției Miniere, existau, în prima jumătate a anului trecut, 62 de persoane cu tumori maligne.
În contextul în care de la începutul acestui an s-au înregistrat șapte decese în rândul salariaților CEO din cauza unor afecțiuni ale inimii, trebuie precizat că situația e de-a dreptul alarmantă: bolile aparatului cardiovascular se situează în primele locuri în tabloul morbidității.
Raportul MedservMin SA relevă faptul că sunt în evidențele medicale 271 de mineri cu hipertensiune arterială, ceea ce reprezintă 32,7% din totalul de boli cronice.
Concluzia este că, în toate subunitățile CEO au fost depistați angajați cu valori crescute ale glicemiei, hipertensiunii arteriale și cardiopatii ischemice, iar stresul, munca în tura de noapte, vibrațiile sunt doar unele dintre cauzele care determină apariția acestor afecțiuni.
În analiza citată se menționează și faptul că sunt salariați care ascund afecțiunile de care suferă din teama de a nu-și pierde locul de muncă și nu depun la dosarul medical documentele care relevă starea sănătății.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here