Oficial! Ansamblul Brâncuși, recomandare de înscriere pe lista UNESCO

393

Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a primit aviz favorabil pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a primit recomandare de înscriere pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din partea ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor)!

Este anunțul oficial, pe care noi îl cunoșteam deja și l-am făcut public în urmă cu câteva săptămâni, iar acesta reprezintă rezultatul eforturilor făcute de Primăria Municipiului Târgu Jiu, autoritățile județene și centrale pentru ca opera inestimabilă a marelui Brâncuși să intre în patrimoniul cultural mondial, acolo unde îi este locul”, a precizat primarul Marcel Romanescu.

Reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial va avea loc în India, la finalul lunii iulie.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi a fost ridicat în perioada 1937 – 1938. Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția lui Gheorghe Tătărescu, prim-ministrul României, și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”. A fost inaugurat la 27 octombrie 1938.

Anunțul Institutului Național al Patrimoniului

„ICOMOS recunoaște astfel Valoarea Universalǎ Excepționalǎ a „Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu”, o onoare pentru România și pentru orașul de pe malul Jiului și, nu în ultimul rând, o responsabilizare a instituțiilor, autorităților și comunității deopotrivă cu privire la conservarea corespunzătoare a tuturor componentelor Ansamblului (opere de artă, parcuri și Calea Eroilor) și ale contextului urban în care se regăsesc, pentru prezent și pentru generațiile următoare.

Succesul acestei nominalizări se datorează perseverenței cu care autoritățile centrale, județene și locale au asigurat conservarea operelor lui Constantin Brâncuși, precum și încercărilor continue de gestionare a contextului urbanistic complex în care acestea se găsesc, într-o manieră asumată și sensibilă la Valoarea Excepțională Universală a Ansamblului monumental.

Procesul de nominalizare a „Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu”, reluat în anul 2018 a fost un motiv de mândrie dar și de tulburare pentru comunitatea locală, în contextul suspendării procedurii, în momentele sale de început, ca urmare a deciziei Comitetului Patrimoniului Mondial ce punea sub semnul întrebării modul în care „siturile asociate cu conflicte recente” pot relaționa cu scopul și obiectivele UNESCO și ale Convenției Patrimoniului Mondial. Reluarea procedurii de nominalizare în anul 2023 a presupus eforturi susținute ale autorităților centrale și locale, instituțiilor de educație și de cercetare și nu în ultimul rând ale specialiștilor implicați”, a anunțat Institutul Național al Patrimoniului, care prin echipa sa multidisciplinară și cu sprijinul consultanților internaționali a coordonat procesul de nominalizare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here