ODATĂ CU ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2025, BERZELE AU SOSIT ŞI ÎN ACEST AN PE PLAIURILE GORJULUI

99

Am citit într-o publicaţie centrală că berzele au început să sosească în mai multe locuri din ţară, începând de îndată să-și repare cuiburile şi apoi să plece după hrană ori să se odihnească, dacă este să ne luăm după ruta de migraţie şi lungimea ori dificultatea acesteia.

Îmi zic atunci, „ia să văd eu înaripatele dacă au început să apară pe plaiurile gorjene şi, dacă da, atunci să văd cum se comportă”, iar dacă se poate să le fac chiar câteva fotografii.
Ajuns la locurile ce le cunoșteam, am constatat că o parte dintre berze veniseră deja, unele chiar începuseră să-şi repare cuiburile, iar altele, mai harnice, chiar să-şi clocească ouăle. Localnicii aflaţi la faţa locului mi-au povestit că plecarea din toamna anului trecut s-a făcut după un fel de „adunare generală” când toate sau aproape toate s-au strâns şi într-un cor de clămpănituri de-ale lor au plecat, împinse de instinctele lor ancestrale, spre zonele unde să-şi petreacă anotimpul rece pentru ca odată cu sosirea primăverii să facă drumul înapoi, spre cuiburile părăsite în toamnă.
Trebuie făcută menţiunea, şi am simţit inclusiv după felul cum povesteau, că localnicii îndrăgesc aceste înaripate. Tot cu această ocazie, un localnic mi-a istorisit că în urmă cu mai mulţi ani, dintr-un cuib a căzut un pui de barză în curtea unei bătrâne. Aceasta l-a îngrijit dându-i de mai multe ori pe zi de mâncare, chiar peştişori ori brotăcei pe care-i prindeau copiii de la apa din apropiere.
După ce s-a înzdrăvenit, pentru a-l cunoaşte bătrâna l-a vopsit pe spate şi burtă, cu roşu, iar toamna, când berzele au plecat, şi „cea roşie” şi-a luat zborul cu ele după ce exersaseră laolaltă. În primăvara următoare, odată cu celelalte, a venit şi barza roşie după cum era cunoscută de localnici care şi-a făcut cuib într-unul din cele părăsite, a crescut o nouă generaţie de înaripate şi a plecat în migraţie pe traseul lor bine cunoscut.
Istorioara se poate constitui şi ca o confirmare că indiferent de lungimea şi greutatea rutelor de migraţie, berzele revin exact pe acele locuri de unde au plecat toamna, anunţându-şi vesele prezenţa printr-un veritabil cor de clămpănituri din cioc specifice.
Mugurel PETRESCU, fotografii autor

1 COMENTARIU

  1. Articol tipic romanesc-gorjenesc, plin de umpluturi si povesti, fara sa spuna care este data la care au sosit berzele in 2025…In Covasna au inceput sa fie vazute in perioada 28 februarie – 11 marie…Acolo, oamenii au nota datele, au fotografiat, au relatat…Seriozitate transilvo-maghiara, nu aiureli gorjenesti….Miticii sunt cu ,,circa si aproximativ”, mai ales aia miticii oltenesti, care, in frunte cu ponta, sunt penibili si exagerati…..Maaa, voi habar n-aveti ce populatie are tara asta, inca numita Romania (Getia voiau niste mitici oligofreni!!!!!), darami-te sa notati lucruri mai sensibile…,Geto-dacii” nu prea stiau sa scrie, erau mai mult cu pascutul, vanatul, pescuitul si bautul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.