Obștea Moșnenilor Colibășeni își inaugurează noul sediu

797

Obștea Moșnenilor Colibășeni, cu sediul în Colibași, comuna Scoarța, își inaugurează noul sediu, sâmbătă, 18 mai 2019, începând cu ora 11.00. Evenimentul va debuta cu slujba de sfințire. Cu această ocazie se va desfășura și ședința Adunării Generale Ordinare a obștii, având pe ordinea de zi mai multe puncte, între care: aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2019, modificarea și completarea Statutului obștei. La manifestări vor participa membri ai obștii, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, precum și alți invitați.

Obștea Moșnenilor Colibășeni este atestată documentar ca proprietară a munților Turcinul Mare și Turcinul Mic începând din anul 1727, stabilindu-se vecinătatea cu celelalte obști, dreptul său de proprietate fiind confirmat și în Monitoarele Oficiale nr. 54/09.06.1912 și nr. 76 din 05.07.1914, iar în vechiul și noul statut, este prevăzut că drepturile nu pot fi înstrăinate decât între moșneni din cadrul obștii.
Proprietatea Obștii Moșnenilor Colibășeni se află pe teritoriul comunei Mălaia, județul Vâlcea și are următoarele vecinătăți: la nord: Obștea Repezi-Fratoșteanu, la sud: pârâul Latorița, la est: Obștea Repezi-Fratoșteanu și pârâul Înșirata, la vest: pârâul lui Tocan. Proprietatea obștii este formată din terenuri cu vegetație forestieră (păduri, pășuni și terenuri stâncoase), aflată în munții Turcinul cel Mare sau De la Deal și Turcinul cel Mic sau De la Vale, având o suprafață de 1488 stânjeni mici, echivalentă cu 1187 ha, din care 477 ha pășune și gol alpin și 710,07 ha pădure.
Averea Obștii moșnenilor colibășeni este deținută astăzi în coproprietate de 175 membri și este condusă de un Consiliu al reprezentanților moșnenilor format din cinci membri.
,,Pe viitor obștea își propune îndeplinirea în continuare a obiectivelor sale statutare privind administrarea și exploatarea în comun a proprietății devălmașe, dezvoltarea economică, culturală și socială a comunității de moșneni, promovarea artelor, tradițiilor, culturii moșnenilor, protejarea mediului și a naturii”, anunță președintele Constantin Neicuși.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here