Obștea Moșnenilor Colibășeni are sediu de lux! Construcția a costat 8,8 miliarde de lei vechi

901

Nici jumătate dintre membrii Obștii Moșnenilor Colibășeni nu au participat, sâmbătă, la inaugurarea noului sediu al acestei structuri, una dintre cele mai scumpe din județul Gorj, unii spun chiar că din țară. La eveniment au participat, în schimb, reprezentanții autorităților locale, șeful Ocolului Silvic Voineasa, personalul silvic al obștii, conducerea acesteia, avocatul Bogdan Ioan Tudoran care se ocupă de litigiile obștii și chiar și socrul acestuia, preot în județul Alba, care a și slujit la sfințirea edificiului. De fapt, acesta este compus dintr-o sală de ședință, șase birouri, un grup sanitar și anexe.

Obștea Moșnenilor Colibășeni și-a inaugurat noul sediu construit în satul Colibași, comuna Scoarța, la finalul săptămânii trecute. La clădirea cu etaj care a costat 8,8 miliarde de lei vechi s-a lucrat mai bine de un an, firma care a realizat edificiul fiind din Târgu-Jiu, lucrarea fiind încredințată direct societății comerciale respective.
De altfel, în ședința de sâmbătă, una cu scântei, obștea a aprobat alți 300 de milioane de lei vechi pentru aceeași clădire.
La eveniment a fost prezentă conducerea obștii, chiar dacă aceasta este contestată în instanță, tot Consiliul Reprezentanților și 68 dintre cei 179 de membri ai Obștii.

Placă cu fondatorii, în sala de ședințe
Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă susținută de trei preoți, doi din zonă, care au sfințit și o placă ce se află în sala de ședințe a obștii pe care sunt trecuți membrii fondatori și actuala conducere.
Inclusiv, avocatul este trecut pe această placă de marmură, acesta motivând în fața audienței că el este cel care s-a implicat în căutarea documentelor care au stat la baza litigiilor de înființare a acestei obști, care fusese înstrăinată unei firme private de către persoane din județele Vâlcea și Gorj.

Discuții în contradictoriu
Prima ședință în noul sediu a fost una tensionată, deși nu părea asta la începutul evenimentului, de câteva ori avocatul Tudoran amenințând membrii, care au contestat vociferând actuala conducere, cu poliția, asta deoarece anul trecut, cei care formează obștea au ales un nou Consiliu al Reprezentanților și un nou președinte în persoana lui Gabriel Andrița(acesta a fost, de altfel, în sala de ședințe și a menționat că el este, de drept, președinte al obștii).
La scurt timp după scrutin, fosta conducere nu a acceptat noii aleși astfel că între părți s-a deschis un litigiu aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi, unde se află în judecată două dosare civile. Pe timpul discuțiilor în contradictoriu, invitații din afara obștii au părăsit sala, aici fiind vorba de reprezentanții Primăriei Scoarța și de cei ai Ocolului Silvic Voineasa.

Buget de 11 miliarde de lei vechi
S-a votat apoi bugetul de venituri și cheltuieli al obștii pe 2019, care a cuprins, printre altele, cheltuirea unui miliard de lei vechi pentru realizarea unei noi stâne, 2 miliarde de le vechi pentru Biserica Colibași, 300.000 de lei vechi pentru dotarea sediului, 2 miliarde de lei vechi onorariu avocați, 100.000 de lei vechi motorina pentru avocați, 100.000 de lei vechi cheltuieli auto, 20 de milioane de lei vechi asigurare auto și ITP-ul mașinii obștii, 3,6 milioane de lei vechi chirie pentru sediul vechi și acordarea a 2,2 miliarde de lei vechi pentru membrii obștii sub formă de dividende.
Practic, s-au împărțit astfel 11 miliarde de lei vechi ce vor fi cheltuiți în acest an, salariile personalului obștii ridicându-se la 1,2 miliarde de lei vechi, plus contabilul care va încasa 190.000 de lei vechi. Bugetul a fost votat și aprobat cu 10 voturi împotrivă și o abținere.
La finalul întâlnirii s-a organizat o masă festivă, obștea plătind 150 de porții a câte 70 de lei fiecare. Din păcate, la masă au fost doar jumătate dintre cei estimați de organizatori.
Obștea Moșnenilor Colibășeni deține 1488 de stânjeni de pădure și gol alpin, împărțiți în doi munți, Turcinul Mare și Turcinul Mic, în zona comunei Mălaia, din județul Vâlcea.
A.STOICA

Personalul obștei va lucra în noul sediu! Cabinet medical încorporat
Obștea are președinte, vicepreședinte, secretar, casier, contabil și personal care răspunde de pădure și de golul alpin. Practic, acești salariați vor munci în sediul care cu tot cu dotări a costat obștea aproape 9 miiarde de lei vechi. În incinta noului spațiu a fost prins și un cabinet medical, unde ar urma să fie tratați gratuit membrii obștei și chiar cetățenii din comunitatea locală. Cabinetul nu are încă dotări, ci doar o siglă la intrarea în încăperea care va fi folosită în viitor cu acest scop.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here