Angajatorii au obligaţia să ia măsuri de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă, printre care reducerea ritmului activităţilor fizice şi asigurarea a doi-patru litri de apă, în caz contrar putând fi amendaţi cu până la 2.500 de lei, potrivit Inspecţiei Muncii.
Patronii care nu asigură condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, pe timp de caniculă, riscă să fie sancţionaţi contravenţional de inspectorii ITM, cu amenzi cuprinse 1.500 de lei şi 2.500 de lei.
În astfel de condiţii, angajatorii trebuie să asigure câteva măsuri minimale, cum ar fi: ameliorarea condiţiilor de muncă, reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, trebuie asigurată apă minerală (2-4 litri/persoană/schimb), duşuri şi echipamentul individual de protecţie. Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, iar angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, ei sunt obligaţi, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, să aplice anumite măsuri cum ar fi reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 şi după ora 17.00), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Aceste măsuri se adoptă şi în cazul în care angajatorul constată că, prin condiţiile pe care le asigură, nu poate menţine un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaţilor.
Andrada Bărăitaru