Obligați să achite mii de lei la întreținere, deși nu mai locuiau de 4 ani în bloc

4967

O familie din municipiul Motru a fost obligată în instanță să achite câteva mii de lei, datorii la întreținere acumulate în urmă cu mai bine de doi ani. Acțiunea în justiție a fost formulată de către asociația de proprietari, numai că familia respectivă nu mai locuia de 4 ani în oraș. Sentința pronunțată de Judecătoria Motru a fost anulată.

În toamnă, Judecătoria Motru a admis cererea Asociației de Proprietari nr.10, având ca obiect pretenții, obligându-l pe proprietarul rău-platnic la plata a peste 5.000 de lei, reprezentând cheltuieli de întreținere restante în perioada aprilie 2019 – martie 2021 și penalități de întârziere calculate până la data de 31.12.2020.
Asociația a reclamat că deși proprietarul apartamentului „a beneficiat de agent termic și de serviciile de întreținere a imobilului în care locuiește, acesta nu și-a plătit cota parte din cheltuieli, înregistrând un debit în sumă de 5595,17 lei”.
Instanța a dat câștig de cauză asociației de proprietari. Imediat cum a aflat de această sentință, fostul proprietar a atacat-o cu apel, cerând anularea hotărârii și trimiterea cauzei spre rejudecare.
„În motivare, apelantul reclamant a arătat că, începând cu data de 15.06.2017, nu mai locuiește cu familia în Motru. A criticat faptul că prima instanță nu a avut în vedere că suma solicitată de reclamantă, în cuantum de 5595,17 lei, cu titlu de cheltuieli de întreținere, nu rezultă cu claritate din documentele anexate la dosar. Mai mult prin sentința apelată a fost obligat la plata penalităților de întârziere până la data de 31.12.2021, fără a se stabili cuantumul acestora”, a menționat bărbatul, menționând că absența sa de la proces este justificată de o afecțiune care nu-i permite să se deplaseze.
De asemenea, gorjeanul a invocat faptul că sentința apelată i-a fost comunicată la vechea sa adresă, fiind-i ulterior înmânată de noul proprietar al apartamentului la zece zile după primire.
Luna trecută, Asociația de Proprietari nr. 10 Motru a depus o întâmpinare în instanță prin care a arătat că „apelantul este rău platnic”, având în vedere că se mai judecă într-un dosar similar în care invocă diverse motive pentru a se sustrage de la plata sumelor datorate.
De asemenea, bărbatului i s-ar fi comunicat în scris că va fi acționat în instanță și că debitul de mai bine de cinci mii de lei reprezintă „cheltuieli pentru suprafața utilă a apartamentului, cota parte indiviză, agent termic, cât și penalități”.
Ba mai mult, asociația de proprietari susține că motreanul încearcă să se sustragă de la plata cheltuielilor, având în vedere că „apartamentul a fost scos de bănci la licitație și a fost adjudecat la data de 01.07.2021”.
Gorjeanul locuiește acum în orașul Bumbești-Jiu, iar acțiunea in instanță a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Motru în primăvară, astfel că procedura de citare efectuată la adresa din Motru este nelegal îndeplinită, a constatat Tribunalul Gorj.
Din acest motiv, apelul fostului proprietar din Motru a fost admis, iar sentința pronunțată de prima instanță a fost anulată.
„Admite apelul. Anulează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Definitivă”, a decis, săptămâna trecută, Tribunalul Gorj.
Pe rolul instanței din Motru sunt sute de dosare deschise de asociațiile de proprietari pe numele locatarilor rău-platnici.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.