Obligați la cursuri de securitate / Paznicii de la Sectorul Seciuri, la un pas de revoltă

434

Cei 35 de paznici de la Sectorul Seciuri al Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt revoltați la culme, deoarece superiorii lor i-au anunțat, luni, că trebuie să urmeze, abia acum, și cursuri de securitate, pentru a putea să rămână în activitate. Foștii mineri, obligați să treacă la pază pentru a scăpa de disponibilizările de anul trecut din CEO, refuză însă sistematic noile ordine trasate de la vârful companiei, aceștia cerând în schimb să fie mutați la unitățile din zona Rovinari, pe fostele meserii. Paznicii susțin că prin Contractul Colectiv de Muncă sunt obligați să suporte contravaloarea cursului impus acum de superiori, în condițiile în care lor li s-au diminuat salariile, pierzând totodată și sporurile, prin îmbrățișarea noii “cariere”. Salariații afectați de la Seciuri sunt însă în pericolul de a-și pierde locurile de muncă, dacă în următoarele patru luni nu vor absolvi noul curs de formare.

La Sectorul Seciuri nu se mai face decât activitate de pază și întreținere, activitatea fiind întreruptă, salariații fiind transformați, anul trecut, sub presiunea disponibilizărilor, fie în paznici, fie în personal de întreținere a ceea ce a mai rămas în urma activității de carieră din zonă. Așa 35 dintre foștii salariați au ajuns paznici, asta în condițiile în care respectivii fac paza utilajelor în fostele salopete de mineri și fără a avea în dotare ceva de speriat hoții măcar, iar restul salariaților au ajuns să răspundă ori să facă parte din echipele de întreținere ale sectorului respectiv.
Trebuie menționat că la Securi au rămas încă, deși inactive, o serie întreagă de utilaje, mai exact trei excavatoare, două abzețere, benzile magistrale și aparatura de acționare a acestora, care ar face oricând cu ochiul hoților de fier vechi.
Aceste obiective sunt păzite însă de cei 35 de paznici, care le protejează cu mâinile goale, dar și de câțiva paznici specializați de la una dintre firmele beneficiare a licitației de pază a CEO, din decembrie.

Rușeț și Olaru, în vizită de lucru
Activitatea paznicilor privați se pare însă că nu este destul de eficientă la Seciurile dovadă că luni, Ion Rușeț, directorul Direcției Administrativ și Servicii a CEO, alături de Sorin Olaru de la Resurse Umane, au fost împreună în unitatea respectivă. Cei doi au încercat să-i convingă pe cei 35 de paznici că trebuie să urmeze cursurile în cauză, în caz contrar în câteva luni vor rămâne și fără actualele locuri de muncă. “Am fost revoltați de felul în care ni s-a pus problema pentru că tot noi vom fi cei care trebuie să achităm contravaloarea cursului și asta pentru că noi vom fi obligați să solicităm în scris să facem cursul respectiv. Noi le-am spus celor doi că nu vom face cererea respectivă și mai mult că îi vom cere managerului Ciobotărică să ne transfere în Bazinul Rovinari pe vechile noastre meserii. Nu este posibil să avem parte de noi presiuni la locul de muncă după ce se știe foarte bine că am mai fost țepuiți o dată atunci când am trecut la Direcția de Pază, crezând în promisiuni care nu s-au materializat nici acum”, a declarat, ieri, unul dintre paznicii din Sectorul Seciuri.
Acesta susține că Ion Rușeț le-ar fi spus celor afectați că cererea lor de redistribuire în Bazinul Rovinari are șanse minime de reușită, directorul indicându-le să ia în calcul serios solicitarea cursului de securitate dacă vor să-și păstreze locurile de muncă.
Cei 35 nu au luat însă o hotărâre în acest sens, unii spunând doar că dacă vor fi forțați să facă cursul respectiv o parte vor ceda..
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here