Obligat de instanță să achite întreținerea. Nu a mai plătit de 5 ani!

2516

Curg procesele împotriva locatarilor rău-platnici din municipiul Motru! Un proprietar care nu și-a mai achitat întreținerea, de vreo cinci ani, a fost dat în judecată și silit la plata unei datorii de circa 10.000 de lei.

Procesul a fost deschis de Asociația de Proprietari nr. 15 din Motru abia spre sfârșitul anului trecut. Asociația a motivat că se află în imposibilitatea de a-și achita datoriile față de furnizorii de servicii, existând pericolul sistării acestor servicii către locatarii care își achită lună de lună facturile.
Potrivit asociației, este vorba de „cheltuieli de întreținere a părților și instalațiilor de folosință comună a clădirii” și de cheltuielile pentru apă, canalizare, agent termic, inclusiv pentru fondul de rulment.
Conform noii legii, asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei. În plus, acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru.

Răspunsul prompt, după acțiunea din instanță
Când s-a văzut dat în judecată, motreanul a formulat întâmpinare prin care a solicitat să nu fie obligat la plata cheltuielilor de judecată, menționând că a achitat suma de 1.000 de lei reprezentând cheltuieli de întreținere și penalități de 150 de lei. Judecătoria Motru a admis cererea asociației de proprietari, arătând că termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
„Admite în parte cererea formulată de reclamanta Asociația de Proprietari nr. 15, cu sediul în municipiul Motru, în contradictoriu cu pârâta, având ca obiect pretenții. Obligă pârâtul la plata sumei de 8.333,18 lei reprezentând cheltuieli de întreținere în perioada 01.02.2016-31.07.2020 și a sumei de 1.181,82 lei, reprezentând penalități pentru perioada 01.06.2017-31.07.2020. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, ce va fi depus la Judecătoria Motru”, a decis, la începutul acestei luni, Judecătoria Motru.
Pe rolul instanței din Motru se înregistrează zeci de procese prin care asociațiile de proprietari încearcă să recupereze datoriile de la cei care au acumulat restanțe mari la întreținere.
După obținerea unei hotărâri judecătorești, datornicii sunt așteptați să-şi achite datoriile către asociația de proprietari. Dacă refuză, se apelează la un executor judecătoresc și se trece la executare silită.
IRINA IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit se iau masuri pentru aceste specimene! Nu am avut apa calda aproape o saptamana din cauza unora ca ei, care aveau restante de peste 6-7 ani. Sa se faca o lege foarte serioasa, care sa ii oblige sau sa ii execute silit, deoarece cei mai multi dintre ei aveau oarecum bani doar ca “intretinerea nu era o prioritate” pentru ei. Si de ce trebuie sa suport eu si restul locatarilor penalizarile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here