Obedientul Gârjoabă, frânarul acţiunii în instanţă a CE Turceni

294

garjoabaCorneliu Gârjoabă îşi arată „calităţile” în situaţii extreme. Atunci când oamenii mai importanţi din Complexul Energetic Turceni nu pot sau nu doresc să facă o ilegalitate pe care liderul de sindicat, Marin Condescu o cere, există Gârjoabă.

Aşa s-a întâmplat şi vineri, când şefii de la Turceni nu se aflau în instituţie, iar în mod miraculos, complexul a primit vizita sindicalistului suprem. Scopul a fost unul precis: rezolvarea unui conflict aflat în instanţă. De la el putere, Gârjoabă a încheiat o înţelegere între administraţie, respectiv CE Turceni şi sindicatele lui Marin Condescu. Totul împotriva şefilor companiei şi, evident, a legii. Deşi era cod galben de ninsori, Marin Condescu s-a gândit că ar fi bine să facă o vizită celor de la Complexul Energetic Turceni. Evident, ştia că şefii companiei sunt plecaţi cu treburi prin Austria, dar el n-avea treabă cu Octavian Graure şi Marian Motocu, generalul şi adjunctul complexului. Din contră, a profitat de lipsa acestora pentru a găsi alte persoane care să-i facă jocul. Şi, iniţial, a încercat la directorul economic, de unde a primit un flit în nas. După ce l-a ameninţat cu demisia, Condescu şi-a căutat căţeluşii şi, prin tot complexul de la Turceni a mai găsit unul. Evident, Cornel Gârjoabă!

Condescu mai tare ca judecătorii!

Deci, profitând de vizita celor doi directori în Austria la firma care are lucrări la Turceni, Marin Condescu a venit în instituţie să-şi rezolve o problemă. Din mai 2011, a apărut o lege care interzice ca administraţia să mai ofere cota către sindicate. Complexul Energetic Turceni, ca şi Rovinariul şi SNLO, oferau lunar câte 6,5 la mie cotă către sindicate. În lei vechi, asta însemna câte un miliard de lei lunar, bani cu care liderii de sindicat organizau deplasări, simpozioane, de fapt, acele relazări ale liderilor de sindicat. În acelaşi timp, în vigoare există un contract colectiv de muncă între aceste entităţi şi sindicatele lui Condescu, lege a părţilor cum ar spune orice jurist, care prevede în continuare acordarea acestei cote. Ca să rezolve într-un fel problema, Octavian Graure a cerut ca instanţa de judecată să stabilească dacă mai acordă sau nu această cotă, având în vedere că deţine o lege care interzice şi un acord al părţilor pe care nu-l poate încălca.

Când e lege, e tocmeală!

Pentru că legea-i lege, iar instanţa de judecată putea da o sentinţă prin care să oblige părţile să facă un contract care să nu încalce legea, Marin Condescu s-a gândit că cea mai bună soluţie este renunţarea la acţiunea din instanţă, prin semnarea unui acord de înţelegere. Adică, să nu lase judecătorii să se pronunţe. Nu de alta dar, verdictul era previzibil, iar celelalte entităţi, respectiv Complexul Energetic Rovinari şi SNLO, aşteptau decizia instanţei pentru a invoca precedentul, neavând curajul de a tranşa şi ei lucrurile la judecători. A venit, astfel, la Turceni şi a ştiut că, în lipsa generalului şi adjunctului, directorul economic, Daniel Pităroiu, este cel care conduce. I-a propus acestuia să semneze un act prin care sunt de acord cu acordarea în continuare a cotei către sindicate şi, evident, cu stingerea litigiului de muncă din instanţă. Pităroiu n-a fost de acord, precizând că astfel de acte nu pot fi semnate de către el.

Gârjoabă semnează orice!

Refuzat de Pităroiu, Marin Condescu a încercat şi alte variante, chiar dacă ele sunt nule de drept, deci, ilegale. L-a găsit pe cel care, pentru păstrarea funcţiei, ar fi în stare de orice. Nu e greu de presupus că Gârjoabă, care şi-a angajat de la soţie până la nepoţi, veri, mătuşi şi ale rubedenii în complexuri, n-ar respecta orice fel de dorinţă a sindicalistului Condescu. Aşa că, deja făcut, acordul între Complexul Energetic Turceni şi Federaţia Naţională Mine Energie a lui Condescu a fost semnat de Corneliu Gârjoabă. Prin acest acord, Complexul Energetic Turceni îşi desfiinţează acţiunea din instanţa de judecată. Evident, lui Gârjoabă i s-a promis şi protecţia. Ca să nu existe repercusiuni din partea şefilor, Marin Condescu, şi-a dat cuvântul că-i va demite pe Octavian Graure şi pe Daniel Pităroiu din funtea instituţiei. În general, războaiele cu Condescu n-au prea fost câştigate de adversarii acestora, însă, în ultima vreme nimeni nu mai ascultă de sindicalistul suprem. Urmează să vedem cine va câştiga războiul.

Gabriela Mladin

Gârjoabă, trădător din faşă

Corneliu Gârjoabă nu a semnat chemarea în judecată a CE Turceni împotriva celor trei sindicate din unitate, punându-şi un subaltern să facă asta, pe Dan Stegărescu. Gârjoabă, după cum singur a recunoscut, a preferat o şedinţă de Egalitate de Şanse, în loc să semneze pe acel document care i-ar fi compromis relaţia cu Marin Condescu. A semnat însă Daniel Pităroiu, directorul economic, Dan Stegărescu şi jurista Maria Pecingină Mladin Bârsan. Acum însă semnează ca directorul pe renunţarea la acţiune, asta în spatele conducerii CE Turceni, şi la cererea lui Marin Condescu care promite că îi va asigura spatele. S-ar putea însă ca Gârjoabă să fie cel care părăseşte primul unitatea energetică, deşi el ar vrea ca Graure să facă asta.
Demersul lui Gârjoabă şi Condescu nu este suficient, însă, pentru oprirea acţiunii în instanţă.

A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here