Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a întâlnit ieri cu membrii grupului Yellow Bird Apache Dancers, aflaţi în această perioadă într-un turneu în România. Grupul Yellow Bird a fost însoţit Marjorie Stern, ataşatul cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și Isabella Alexandrescu – coordonator Evenimente Culturale. Vizita face parte din seria de evenimente dedicate sărbătoririi a 135 de ani de relații diplomatice România-SUA
În perioada 18 – 23 iunie, grupul de indieni americani Yellow Bird Apache Dancers a susţinut o serie de spectacole inedite în România, într-un turneu organizat de Biroul de Diplomaţie Publică din cadrul Ambasadei SUA, prin programul Arts Envoy, sub egida Departamentului de Stat – Biroul pentru Educaţie şi Cultură. Spectacolele s-au desfăşurat în Bucureşti, Sibiu şi Târgu-Jiu. În municipiul nostru, Yellow Bird Apache Dancers au ajuns la începutul acestei săptămâni, susţinând spectacole la Shopping City Târgu-Jiu şi în amfiteatrul din centrul municipiului, în zilele de 22 şi 23 iunie. Marţi, membrii grupului, alături de doi reprezentanţi ai Ambasadei SUA în România, Marjorie Stern, ataşatul cultural al ambasadei, şi Isabella Alexandrescu – coordonator evenimente culturale, s-au întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor judeţene în Sala Maură a Palatului Administrativ, unde s-a desfăşurat şi o conferinţă de presă. „Judeţul Gorj este onorat de o vizită importantă a unei delegaţii ce aduce aici ceea ce este mai frumos pentru fiecare neam: trecutul, obiceiurile şi tradiţiilor lor. (…) Faptul că este a treia locaţie unde Yellow Birds dau spectacol înseamnă mult pentru noi, înseamnă o recunoaştere a obiceiurilor şi tradiţiile noastre locale”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Ataşatul cultural al Ambasadei SUA în România a explicat de ce a fost ales Târgu-Jiu ca loc de desfăşurare a spectacolelor. „Am vizitat Târgu-Jiul anul trecut şi am rămas impresionată. Pentru mine este un centru turistic şi cultural. Am ales Târgu-Jiu pentru acest program cu Yellow Birds Apache Dancers pentru că dorim să împărtăşim o bucăţică din cultura Statelor Unite ale Americii atât în Bucureşti, capitala României, dar şi în alte oraşe din ţară, deoarece considerăm că este important ca poporul român să poată cunoaşte cultura americană”, a declarat Marjorie Stern.
Cunoscuţi în plan internaţional de peste 25 de ani
Yellow Bird Apache Dancers sunt cunoscuți pe plan internațional de peste 25 de ani, liderul grupului fiind Ken Duncan, membru al Tribului Apaș San Carlos, și sunt specializați în prezentări care celebrează spiritul unic al civilizației amerindiene. „Suntem o familie din Arizona, o familie foarte unită care lucrează împreună aproape tot timpul. Soţia mea şi cu mine avem şapte fii şi o fiică şi şapte nepoţi. Fiecare membru al familiei noastre cântă şi dansează. Suntem o familie ce este văzută ca fiind una care transmite mai departe tradiţiile apaşe. Acest lucru este o foarte mare responsabilitate pentru noi. De fiecare dată când susţin un spectacol îmi imaginez că unul dintre strămoşii mei este prezent, că se uită să vadă dacă spun şi fac ceea ce trebuie. Încercăm să punem în practică ceea ce arătăm lumii pentru că poporul meu îmi va arăta tot atâta respect cât eu arăt tradiţiilor mele”, a explicat Ken Duncan. În ceea ce priveşte vizita în România, membrii familiei Duncan s-au arătat încântaţi de modul în care au fost primiţi. “Este prima noastră vizită în România şi suntem foarte bucuroşi să fim aici. Este o ţară foarte frumoasă. Toţi oamenii pe care i-am întâlnit în România au fost foarte săritori şi amabili”, a spus Doreen Duncan, adăugând, în glumă, că cel mai mult le-a plăcut vremea, mai răcoroasă faţă de cea din Arizona.
Roxana Lupu