Oaspeți de seamă la aniversarea col. (rtr.) v.r. Bădescu C. Constantin din Comuna Aninoasa, Județul Gorj

1850

Sâmbătă, 31 iulie 2021, în jurul orei 10, o delegație formată din subprefect Virgil DRĂGUȘIN, col. ing. Eugen TÎLVESCU, locțiitorul comandantului Garnizoanei Târgu-Jiu, lt. col. (rtr.) Gigi BUȘE, secretarul executiv al A.N.C.E. „Regina Maria” – Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu”, plt. adj. șef (r.) Octavian MORARU, președinte executiv al A.N.V.R. Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu”, Ion Pupăză, viceprimar Comuna Aninoasa, și Ana Maria Șoșoi, consilier personal, au fost oaspeții de onoare ai veteranului de război col. (rtr.) Bădescu C. Constantin din Comuna Aninoasa, Județul Gorj, cu prilejul aniversării sale, la împlinirea vârstei de 101 ani.

La sosirea noastră, domnul col. (rtr.) v.r. Bădescu C. Constantin ne aștepta la poartă cu toată familia. A fost tare bucuros de oaspeți și ne-a invitat în curtea casei, sub un pat de vie, folosit ca umbrar. Acolo, după o fotografie de grup, rând pe rând, oaspeții sosiți de la Târgu-Jiu, dar și cei de la Primăria Aninoasa, i-au dat cuvenitele cadouri pentru o așa frumoasă vârstă. Domnul subprefect Virgil DRĂGUȘIN i-a înmânat, din partea Instituției Prefectului Gorj, o Diplomă înrămată „ca semn de respect, recunoștință și admirație la împlinirea venerabilei vârste de 101 ani”. Domnul col. ing. Eugen TÎLVESCU i-a dăruit, din partea Garnizoanei Târgu-Jiu, un tort aniversar și Livretul Militar cu gradul de colonel în retragere. Domnul lt. col. (rtr.) Gigi BUȘE i-a dăruit, din partea Filialei Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, o diplomă aniversară „cu ocazia împlinirii vârstei de 101 ani și ca semn de mulțumire și recunoștință pentru apărarea Patriei” și ultimul număr al revistei „Gorjul Eroic”.
Domnul plt. adj. șef (r.) Octavian MORARU i-a dăruit, din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu”, o diplomă aniversară și medalia „Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial”. Domnul viceprimar Ion Pupăză, împreună cu doamna Maria Șoșoi, consilier personal al primarului, i-au înmânat cetățeanului de onoare al Comunei Aninoasa, din partea Primăriei și Consiliului Local Aninoasa, o frumoasă diplomă de apreciere „ca semn de prețuire pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și cu ocazia împlinirii vârstei de 101 ani”, dar și o sumă de 1000 lei.
La un pahar de șampanie, o felie de cozonac, sucuri și alte prăjituri, domnul col. (rtr.) v.r. Bădescu C. Constantin a început să ne povestească despre participarea sa la război. S-a născut la data de 1 august 1920, în Comuna Aninoasa, Județul Gorj. A participat pe Frontul de Est cu Divizionul 5 Tunuri Munte din Divizia 2 Munte în luptele din Stepa Calmucă și în Munții Caucaz, în perioada 30.09.1942 – 25 ianuarie 1943, cu gradul de fruntaș, după care a fost dus în țară pentru refacere două luni, apoi, de la 4 aprilie 1943 la 11 mai 1944, a fost dus să lupte în Peninsula Crimeea. De acolo a fost evacuat în țară cu vaporul, din portul Sevastopol, și debarcat în Bulgaria. De acolo până în Portul Constanța a mers pe jos. A stat în țară până la 4 septembrie, când a fost iar concentrat și dus să lupte cu Batalionul 15 din Gruparea 102 a Diviziei 2 Munte pe frontul de Vest, până în Munții Tara din Cehoslovacia. La 9 Mai 1945 a fost lăsat la vatră, la Sighetul Marmației, și a venit acasă. Pentru faptele de armă, la 25 aprilie 1944, a fost decorat cu medalia „Bărbăție și Credință”, clasa a III-a, cu spade și citat în Ordinul de Zi pe unitate nr. 422/1944. După lăsarea la vatră, la nici o lună, a fost concentrat, pentru 5 luni, la Bâlteni, Județul Gorj. Acum, la 101 ani, este vertical și lucid. Merge singur, ajutat de un baston, iar pentru auz se folosește de un aparat auditiv.
După aproape o oră de povești, ne-am luat „la revedere” și nu „rămas bun” de la el și ceilalți membri ai familiei și ne-a promis că cel puțin 10 ani de acum înainte ne va invita să participăm la aniversările sale. Dumnezeu să-i audă ruga, să-i dea sănătate și putere, să-l țină în viață cât mai mult cu putință, iar noi să-l onorăm cu prezența ori de câte ori vom fi invitați ori în trecere prin zonă.
La mulți ani cu sănătate, viață lungă și multe bucurii alături de cei dragi, domnule colonel Bădescu C. Constantin!
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here