O viață plină de necazuri pentru un tânăr de 17 ani!

392

Poveste tristă de viață pentru un tânăr din satul Costeni, orașul Tismana, rămas în scaunul cu rotile după ce la vârsta de 4 luni a făcut complicații, în timp ce se trata pentru tuse. Și-a pierdut însă în ultimii ani tatăl și două surori, mama fiindu-i acum singurul sprijin pe care îl mai are, femeia fiind și ea suferindă de poliartrită reumatoidă. Toni Bololoi speră ca oameni cu suflet mare și cu posibilități materiale să îl ajute pentru a-și face o baie și o cameră în care să poată sta liniștit. Casa în care locuiește acum este una bătrânească, iar despre baie nu poate fi vorba, el fiind nevoit să se spele într-o cadă de plastic în care însă nu mai are loc. La cei 17 ani și cu problemele pe care le are cada este un obiect prea mic. În plus lipsa unei toalete îl obligă pe acesta să meargă la tradiționalul wc din fundul curții, drumul până acolo, mai ales iarna, fiind o adevărată corvoadă pentru Toni.
„Eu aș avea nevoie de o baie mai mare pentru că în cada de plastic nu mai am loc. Mai este și problema toaletei pentru că iarna să mergi la wc în curte pentru mine este foarte greu. Îmi doresc să am și un dormitor al meu, dar baia o consider prioritară. E singura dorință pe care o am. Înainte mai speram că mă ajută surorile mele, dar dacă amândouă au murit odată cu tata am rămas doar cu mama, iar posibilități pentru a ne face noi doi o baie nu există”, spune adolescentul cu probleme speciale. Din cauza acestor probleme, Toni nu a mai mers la școală după clasa a opta, deși și-ar fi dorit să își continue studiile măcar până la liceu. Acum cineva i-a donat un calculator, dar nu îl poate folosi prea mult pentru că nu are acces la internet. Mama sa, Luminița Bololoi, este cea care zi de zi îl îngrijește pentru că a rămas singurul membru al familiei sale care mai este în viață. Femeia a avut parte de tot felul de necazuri în ultimii ani, deși împreună cu soțul său începuse lucrările la o casă mare și frumoasă pe care nu mai are cine să o finalizeze.
„Să îi fac baie în cădița mică e tot mai greu pentru că el a crescut și nu mai are loc. Stăm în casa asta veche și ne uităm la ce începusem să construiesc împreună cu soțul meu. Din păcate, acum șapte ani a murit prima din cele două fete pe care le aveam, a alunecat de pe o piatră într-un râu din Spania și s-a înecat. Apoi, după un an, s-a prăpădit și soțul, care a făcut cancer la colon, iar acum, în februarie, a murit și fiica mai mică pe care o aveam și care mă mai ajuta cu bani, că așa am reușit de am pus acoperișul. După ce a murit ea chiar am rămas fără orice posibilitate de a mai face altceva în afară de a trăi și a avea grijă de băiatul meu. El e singurul pe care îl mai am. Eu sunt însoțitorul lui și cu banii pe care îi iau, plus ce primește el, pentru traiul de zi cu zi ne descurcăm. Nu am cum însă să îi fac o baie în condiții omenești și de lucrul acesta îmi pare cel mai rău”, spune mama lui Toni.
Prin sat au rămas doar bătrâni, iar un ajutor din partea acestora pentru a amenaja o baie nici nu își face iluzii. Femeia a deschis un cont bancar, în speranța că strigătul său de disperare va fi auzit de persoane care pot să îi vină în ajutor, eventualele donații putând fi făcute direct în contul RO82BRDE200SV37456562000.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here