O viață dedicată școlii

5876

Știu că prietenul meu Vali se desparte în vara aceasta de marea lui dragoste, Școala. N-am cunoștință despre gesturi formale (și sincere) ale diriguitorilor învățământului gorjean, gesturi prin care să își exprime aprecierea pentru munca lui de 46 de ani, dedicată școlii motrene. Îmi pun speranța în Consiliul local al municipiului Motru, care are puterea să repare indiferența celor care conduc vremelnic învățământul din județul nostru. Primarul municipiului Motru și Consiliul local au la îndemână un demers simplu de recunoaștere publică a rolului lui Valeriu Drulă în dezvoltarea și afirmarea școlii din cel de-al doilea municipiu al Gorjului. Altfel, pensionarea marelui profesor Valeriu Drulă se produce într-un deplin anonimat…Valeriu Drulă este unul dintre marii dascăli ai Motrului și ai Gorjului, din ultimele cinci decenii.Este greu de crezut, dar viața lui Vali Drulă, de la adolescență la senectute, este intim legată de orașul Motru. Și mai interesant/frumos este că așezarea umană ridicată în lunca Motrului s-a născut oficial în mai 1966, iar Vali a ajuns acolo la sfârșitul aceluiași an. Așezarea a fost declarată oraș, cu numele străvechiului râu, prin decret al Consiliului de Stat, în 24 mai 1966, după ce, cu șase ani în urmă, începuse exploatarea lignitului și se construiseră în perimetrul agricol al comunei Ploștina câteva blocuri, câteva instituții publice și o instituție de învățământ – Liceul Teoretic. Vali Drulă absolvise în vara anului 1966, cu rezultate strălucite, studiile obligatorii la Școala din Lupșa, raionul Strehaia, structură administrativ-teritorială din care făcea parte și tânărul oraș Motru. Se afirmase la olimpiadele de matematică, obținând locul I la etapa raională și participare la etapa regională. Rezultatele sale la învățătură au fost obținute în condiții foarte grele. Îmi povestea Vali că, înainte să meargă la școală, trebuia să realizeze norma de prășit. Pentru a învăța lecțiile, își punea cartea la doi-trei metri înainte, pe rândul de porumb, și în timp ce săpa își citea și lecțiile…A început liceul la Hunedoara, unde lucra tatăl său, și s-a afirmat foarte repede ca matematicianul clasei, descoperind metode originale de rezolvare a problemelor foarte dificile și încântându-l pe dirigintele și profesorul său de matematică.
Destinul l-a adus la Motru după trimestrul I al clasei a IX-a. De aceea afirmam mai sus că din 1966 și până în prezent toată viața lui Vali Drulă se confundă cu viața orașului și, în mod deosebit, cu aceea a învățământului motrean. Și-a făcut intrarea în ,,școala de matematică’’ de la Motru (școală care s-a conturat foarte repede) încă de pe băncile liceului. A lipsit din Motru doar în perioada studiilor universitare pe care le-a urmat și le-a absolvit, tot cu rezultate strălucite, la Universitatea de Vest din Timișoara. Universitarii timișoreni i-au propus un post de asistent universitar. El s-a întors la Motru… Acesta era tărâmul desăvârșirii lui…
A primit repartiție guvernamentală pe o catedră de matematică la Liceul Industrial (Minier) Motru. În septembrie 1974 a intrat pentru prima oară în cancelaria școlii care urma să devină, în câțiva ani, în 1977 – după fuziunea cu Liceul Teoretic – cea mai mare și cea mai prestigioasă instituție de învățământ din județ. L-a regăsit acolo pe profesorul lui de matematică, Ion Nănuț. Valeriu Drulă, Ion Nănuț, Ion Ursu, Nicolae Târlea și alții au format ,,școala de matematică de la Industrial’’. De Ion Nănuț îl lega o veche amiciție. Mi-a povestit Vali, într-una dintre vacanțele scurte petrecute împreună, următoarea întâmplare.
Terminase liceul, reușise la facultate (al doilea pe listă) și era în vacanță. Profesorul Nănuț avea o mulțime de copii și tineri care se pregăteau pentru admiterea din toamnă, dar a fost concentrat în calitatea lui de ofițer rezervist și i-a lăsat lui Vali toate pregătirile. Cu banii câștigați, tânărul student și-a cumpărat două costume de haine, cămăși, pantofi și alte ,,efecte’’ și s-a prezentat la facultate ca un domn. I-au rămas și bani de buzunar cel puțin pentru anul întâi de studenție. Cu profesorul Nănuț, devenit octogenar, este și acum prieten.Dacă în anii liceului a fost rezolvitor evidențiat de probleme în Gazeta matematică (una dintre cele mai vechi reviste de profil din lume, fondată în 1895), profesorul Valeriu Drulă devine propunător de probleme pentru selecta revistă. După 1990 a publicat probleme și articole de matematică la reviste de profil din județ și din țară.
A publicat, în colaborare, cel puțin zece culegeri de probleme de matematică. Grație lui și colegilor de matematică, în anul 1982, Liceul Industrial Motru s-a clasat pe locul al VI-lea, la nivel național, la activitatea matematică a elevilor. Competiția a fost organizată de Societatea de Științe Matematice din România. În ultimii ani, a realizat excelente lecții la Telebac.Spre a nu-și trăda pasiunea din liceu, i-a făcut rezolvitori de probleme și pe elevii săi. Multe dintre problemele propuse de către Valeriu Drulă au devenit/devin subiecte la olimpiadele de matematică.Dacă elevul și studentul Drulă a fost strălucit, nu putea fi altfel în nobila profesiune pe care și-a ales-o. A fost/este un dascăl de mare vocație, îndrăgostit până la sacrificiu de profesorat. A făcut apostolat în sensul cel mai înalt al cuvântului. Oricine l-a cunoscut pe Valeriu Drulă în ipostaza de profesor îl prezintă pe acesta la superlativ. În acest moment am în minte spusele unui părinte, el însuși profesor, citându-l pe fiul său care făcuse câteva ore cu Vali Drulă: ,,- Tată, domnul Drulă este profesor! Înțelegi imediat ce îți explică!’’.
Rezultatele elevilor sunt impresionante. Sute de elevi pregătiți de el au participat la olimpiadele de matematică, județene și naționale. Au fost laureați la etapele naționale: Iustin Paralescu (și el excelent profesor de matematică, doctor în matematică, fost inspector școlar de specialitate și inspector școlar general de mare calitate), Valentin Drăgoi, Bogdan Posa, Gheorghe Ciobotaru, Vasile Grecu, Cristina Codreș, Dan Șerban și alții. Sute de elevi au fost laureați anual la zeci de concursuri de matematică. Din clasele lui Vali Drulă au ieșit sute de ingineri (de toate specialitățile), economiști, ofițeri, matematicieni, meseriași. Foarte mulți absolvenți sunt profesori de matematică. Numai din promoția 1978 l-au urmat în profesie șapte absolvenți. De când universitățile europene au recrutat liceeni din România, o mulțime de elevi ai lui Vali sunt studenți acolo. Au învățat matematică cu profesorul Valeriu Drulă 42 de promoții de elevi, adică aproape două generații. Adică tot atâtea câte s-au născut și au crescut în Motru.
Valeriu Drulă nu a fost doar un profesor de matematică de primă mărime, ci și un director excepțional. El s-a născut și s-a (auto)educat spre a le împlini pe amândouă la cel mai înalt nivel. A fost deci (co)creator al școlii de matematică din Motru și creator de școală. A condus Liceul Industrial în calitate de director (șase ani) și de director-adjunct (șapte ani). În timpul directoratului său, liceul din Motru avea 3000 de elevi (cel mai mare din județ) și era unul dintre cele mai bune licee. Poate cel mai bun. A fost primul liceu inclus în programul PHARE. În anul 2000 s-a despărțit de Liceul Industrial și, la solicitarea și cu sprijinul secretarului general al Ministerului Învățământului, Adrian Gorun, a înființat Colegiul Național ,,George Coșbuc’’, pe care l-a condus în anii 2000-2001 și 2006 (martie)-2017(ianuarie). În total, doisprezece ani și șase luni. Însumând anii de conducere a celor două licee, obținem douăzeci și cinci de ani de directorat.
Rezultatele excepționale obținute de elevii Colegiului Național ,,George Coșbuc’’ la examenele naționale (Capacitate/Evaluare Națională și Bacalaureat), la olimpiadele naționale, la nenumărate concursuri din varii domenii se leagă intim de directoratul lui Valeriu Drulă. Spunând aceasta, nu diminuăm în niciun fel meritele corpului profesoral. Unul la fel de valoros, cum îmi spunea adesea, precum directorul. Nădăjduiesc, la fel ca Vali, că liceul va rămâne la fel de bun și după plecarea lui.
Pe cât de eminent profesor și director a fost, pe atât de mare om și prieten minunat este Vali. Ne cunoaștem de aproape 40 de ani. Ne-am prețuit și ne-am respectat reciproc tot timpul. Prietenia noastră s-a plămădit la mijlocul anilor ’990. Atunci Vali (împreună cu un alt excelent profesor și prieten, Vasile Lupu) mi-a pregătit două întâlniri ale conducerii Partidului Alianței Civice (Nicolae Manolescu, Ștefan Augustin Doinaș, Ștefan Radof și alții) cu locuitorii orașului Motru. Prietenia noastră s-a consolidat după anul 2000, întregindu-se cu o componentă profesională. Ne-am consultat în toate chestiunile care priveau conducerea celor două Colegii Naționale – ,,George Coșbuc’’ din Motru și ,,Spiru Haret’’ din Târgu-Jiu. Am analizat împreună, în sute de ore, toate metodologiile, regulamentele, legile și statutele din domeniul învățământului și cred că am luat cele mai bune decizii. Am făcut numeroase propuneri de lege ferenda pentru învățământ. Am primit împreună din partea Ministerului Distincția ,,Gheorghe Lazăr’’ clasa I și Diploma de Merit ,,Managerul anului’’. Cred că tot împreună am primit, în anul 1982, Distincția ,,Profesor Evidențiat’’. Liceele noastre s-au clasat în Top 100 cele mai bune școli (gimnazii și licee) din România, la examenele naționale.Așa cum spuneam, sunt bun prieten cu Valeriu Drulă. Am avut bucuria să petrecem în patru ani la rând câteva zile de concediu împreună. Acele zile, 15-20 în total, mi-au prilejuit să cunosc și o parte dintre evenimentele importante din viața prietenului meu și să-i descopăr sufletul și caracterul. Vali este omul care se înflăcărează în fața ideilor mari și se dedică total împlinirii scopului propus. Și-a dedicat aproape toată energia școlii și elevilor săi. Cele mai multe discuții ale noastre au avut asemenea subiecte. Mi-a vorbit cu bucurie și cu satisfacție atât despre cei doi copii ai săi, cât și despre zeci de foști elevi, exprimându-și mulțumirea pentru realizările lor. În toată viața a prețuit munca, valoarea, lucrul bine făcut, respectarea cuvântului dat. A muncit fără preget, încă din copilărie, și nu s-a lăsat înfrânt de greutăți. Nu și-a uitat niciodată rădăcinile. Este de o generozitate rar întâlnită! Nu a refuzat și nu refuză pe nimeni care i-a cerut ajutorul și care îi cere ajutorul sau sfatul. Este mare iubitor de oameni și de necuvântătoare. Într-o propoziție, Valeriu Drulă este omul potrivit pentru prietenii trainice și frumoase! Îl rog pe Bunul Dumnezeu să îl țină sănătos și mulțumit de toate ale sale!
Gheorghe Gorun

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here