O termocentrală rămâne fără cărbune – Comunicat Sindicatul Termo Energia Craiova II

7131

Situație gravă la termocentrala Craiova II. Este foarte posibil ca din cauza lipsei de cărbune, aceasta să nu mai poată funcționa. În mijlocul iernii, șefimea de acolo caută să încheie contracte pentru a achiziționa lignit. Mai mult, termocentrala a pierdut 100 de salariați, prin plecarea lor la pensie, iar lipsa acută de personal pune în pericol viețile celor rămași.

Amintim că separarea acestei termocentrale de CE Oltenia (în documentație mințindu-se sfruntat că aceasta produce ”preponderent” energie pentru termoficare) și lăsarea ei în voia soartei este responsabil același ministru al Energiei, Virgil Popescu.

Comunicat Sindicatul Termo Energia Craiova II

Având in vedere situatia cu care ne confruntam la Termocentrala Craiova ll ,situatie care,in opinia noastră, este mai mult decat ingrijoratoare , facem următoarele precizari :

1) Mentionam că, din cauza nivelului redus de investitii făcut de CEO in această termocentrală până la ,, divizarea partial simetrică” , separare făcută, stim bine, dintr-un motiv declarat oficial (mincinos), cum că Termocentrala Craiova ll produce PREPONDERENT energie termică, iar realitatea fiind ca din 300 MW instalati, maxim 10 MW fiind pentru termoficare, situatia este departe de fi ,,destul de buna’’. Ba, din contră!
2) Termocentrala Craiova ll, a fost lăsată in voia sortii de Ministerul Energiei, de nepasarea si neimplicarea autorităților locale, odată cu peste 50.000 de apartamente, sute de institutii publice- scoli,gradinite,spitale,regii locale,unitati militare , uzina Ford samd.
Supusă unui draconic plan de restructurare MASCATĂ, cu o lipsa uriasa de personal ca si de cărbune,este o chestiune de timp până când nu sa va mai putea asigura agentul termic orasului Craiova.
Blocul energetic nr.2 ( considerat rezerva pe care sa ne bazăm ) este permanent ,,cârpit ” si cand a fost nevoie de el, a mers 2..3 zile si acelea chinuite, pâna s-a reparat blocul energetic nr 1, generând pierderi financiare foarte mari având în vedere desele porniri-opriri pt schimbarea grupurilor !

3) In privința stocului de cărbune, realitatea este ca mai ajunge doar pentru cateva zile în conditiile actuale si doar dacă vremea se mentine frumoasă. Iar acest lucru se poate observa usor la fața locului, la Depozitul de combustibil al termocentralei.
Din această cauză, saptamana trecută, pentru a se face economie, s-a functionat cu 4 mori in loc de 5 ,cu suplimentare de gaz metan, pentru a realiza puterea contractată.
Iar acest lucru duce tot la pierderi financiare foarte mari, dat fiind prețul actual al gazelor naturale.
În ceea ce privește viitorul apropiat, optimismul Conducerii si al bossului I Vilceanu este nejustificat…,, se va face un contract cu CEO pentru carbune”, ,, se va negocia un preț” …Acum! ? În mijlocul iernii ? Cand CEO are probleme atât de mari cu asigurarea necesarului pentru propriile termocentrale ?
Parerea noastră este că, din diverse motive, am fost lasati la voia sortii, sa ne sufocăm in propria neputință, fără niciun sprijin din partea Ministerului energiei si al autoritaților locale, total neimplicate in rezolvarea acestei dificile probleme, de care depinde intreg municipiul Craiova.

3) In legatură cu angajarile, adevarul este ca au plecat la pensie, numai anul trecut, peste 100 de salariati !
Iar noii angajati , din care marea majoritate munceau deja în termocentrală ,unii si de ani buni , cu contract cu perioadă DETERMINATĂ prin Minprest, nu pot fi contabilizati ca un aport in plus de forta de muncă la Craiova ll. Deci, angajari multe nu s-au facut,in conditiile in care,lunar,pleaca ,,oameni grei”-tablotari,sefi de tura,specialisti electricieni,PRAM samd!
Sunt multe sectii in termocentrală, unde se lucrează, de multă vreme ,câte unul pe doua-trei posturi sau in echipe de reparatii cu normativul de personal injumatațit, si fără nicio perspectivă de indreptare in viitorul apropiat al acestei situații.
Am avut,aproape tot anul trecut , promisiuni ferme de la Conducere ca incepând cu 1 octombrie 2022,după externalizare, se vor face angajări, apoi ca jn decembrie,apoi că in ianuarie 2023 , astfel că am ajuns in această situatie.
Iar oamenii pleacă lunar- fiind ,poate, cea mai imbatranita entitate comparativ cu celelalte termocentrale !
Astfel ca ne confruntăm cu o lipsă uriase de personal- cu implicațiile de rigoare- fiind situatii in care sunt salariati care nu si-au luat tot concediul de pe 2021 (!), si mai multi pe aproape tot din 2022 ! Din acest motiv, pentru asigurarea continuitatii activitatii ies foarte multe ore suplimentare astfel ca se intra intr-un cerc vicios care aduce multe nemultumiri ,situatii tensionate, certuri intre colegi, colegi-sefi, sefi-Conducere samd

4) Acesta este situatia reală de la Termocentrala Craiova ll si nu afirmatiile,,trompetei” Adminstratiei, dl Vilceanu Ion, facute de frica amplificarii plecarii din sindicat a salariatilor care isi dau seama de faptul că ,din pacate, nu ii mai reprezintă. Iar pe dumnealui nu il mai interesează , acesta bravând, spunand public ca ,, va sustine PLX 618″ (!) si susținând public punctele de vedere ale Administratiri, contrar intereselor legitime ale salariatilor , pe ,, modelul ” boșilor sindicali din CEO- atât de huliți !
Asta desi , pâna acum , nu a facut niciun demers real sa transpuna in realitate aceasta intentie de sustinere a acestui PLX 618 si anume, presiuni asupra oamenilor politici, sau sa iși exprime dorinta de a merge alaturi de colegii protestatari ,printre care sunt ai cei de la TERMO ENERGIA Craiova ll, la Bucuresti, la Parlament, unde am obtinut aprobarea sa fim ,odată cu terminarea vacantei parlamentare.
Membrii de sindicat nu au uitat faptul că dl Vilceanu a fost in Vinerea neagră, la Prefectura Gorj atunci cand toti bosii , cu ușile inchise ,au hotărât sa se renunte la proteste si totodată sa nu mai lupte pentru punerea in aplicare,in totalitate, a Legii 197/2021(!).

Arătăm ingrijorarea noastră profundă privind viitorul,chiar apropiat, al Craiovei ll, avand in vedere cele expuse mai sus, fiind incredintati că suntem doar o etapă bifată – se pare,prima-, in tăvălugul ce urmează a veni peste tot ce inseamna ,,Productia de energie pe bază de carbune „, iar pentru faptul ca inca mai respiram,chiar dacă pe aparate, trebuie sa-i multumim, nu Guvernului Romaniei, ministrului Popescu, politicienilor sau OMV, ci conjuncturii . Ceva total impredictibil…

Comitetul de conducere, Sindicatul termo Energia Craiova II

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here