O singură persoană cu handicap, încadrată pe piaţa muncii din judeţ

247

În ciuda faptului că mii de şomeri îşi găsesc un job fie în judeţ, fie în străinătate, în urma utilizării serviciilor de mediere ori consiliere oferite de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, procedura de încadrare a persoanelor cu handicap pare că bate pasul pe loc, fiind una deosebit de greoaie, în ciuda facilităţilor oferite de stat angajatorilor.

În continuare persoanele cu handicap nu sunt pe placul angajatorilor! Acest lucru reiese din evidenţele reprezentanţilor AJOFM Gorj care, pe parcursul anului curent nu au reuşit încadrarea în câmpul muncii decât a unei singure persoane cu deficienţe. “Dacă în anul 2015 au fost încadrate trei persoane cu handicap, toate femei, una dintre ele provenind din rândul absolvenţilor. În anul curent o singură persoană a fost încadrată pe post, dar pentru care angajatorul nu a solicitat subvenţie. Precizăm faptul că în baza de date a AJOFM Gorj sunt înscrise 11 persoane cu handicap”, a explicat Diana Văduva, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Gorj.

Facilităţi pentru firme
Angajatorii gorjeni care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi primesc, pentru fiecare persoană, o sumă lunară reprezentând 1-1,5 înmulţit cu Indicele Social de Referinţă (ISR), pe o perioadă de 18 luni. Puţini sunt angajatorii care angajează persoane cu deficienţe, deşi Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabileşte clar că atât autorităţile şi instituţiile publice, cât şi persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a încadra persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de salariaţi. Patronii pot ocoli această reglementare legală dacă plătesc lunar către bugetul de stat o sumă ce reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau achiziţionează produse de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat. Cei care îşi iau în subordine pe perioadă nedeterminată persoane cu dizabilităţi şi le menţin raporturile de muncă minim doi ani de zile, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană, o sumă egală cu ISR (500 de lei).
Nu doar angajatorii au astfel de subvenţii, facilităţi fiind introduse şi pentru cei cu handicap: adaptarea rezonabilă a locului de muncă, dreptul de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi dacă există o recomandare medicală în acest sens, preaviz de minim 30 de zile lucrătoare la desfacerea contractului de muncă din iniţiativa angajatorului, precum şi o scutire la plata impozitului pe salariu. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi angajate la domiciliu, trebuie să beneficieze din partea angajatorului de transportul la şi de la domiciliu al materiilor prime, materialelor necesare în activitate, precum şi a produselor finite.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here