O singură familie, datorii de 11.000 lei la întreținere

1571

O familie din municipiul Motru are restanțe la întreținere din decembrie 2017. Pentru că s-a ajuns la datorii de peste 11.000 de lei, motrenii au fost dați în judecată de către asociația de proprietari. La primul termen, instanța a decis că proprietarii nu au achitat în termen cheltuielile de întreținere, așa că i-a obligat la plata integrală a debitelor.

Acțiunea civilă având obiect „pretenții” a fost deschisă pe rolul Judecătoriei Motru de către Asociația de proprietari nr. 3. Motrenii au de achitat puțin peste 11.500 de lei, din care 7095,11 lei reprezentând debit restant, cheltuieli cu servicii și utilități pentru perioada decembrie 2017 – ianuarie 2021 și 4.408,39 lei – penalități de întârziere. În susținerea cererii, asociația de proprietari a arătat că „pârâții, începând cu luna decembrie 2017, nu au mai plătit decât sume de bani care abia au fost suficiente pentru acoperirea cheltuielilor curente, dar nu și a restanțelor acumulate”, ajungând să înregistreze la data acțiunii în justiție o datorie în cuantum de 11.503,50 de lei.
Nici somațiile sau notificările scrise sau verbale nu i-au convins pe motreni să se prezinte la sediul asociației în vederea stabilirii unei modalități de plată și eventual a încheierii unui angajament de plată, preferând să achite cu țârâita anumite sume care au fost trecute în contul datoriilor celor mai vechi.
Instanța a admis acțiunea și i-a obliga pe cei doi soți, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 7095,11 lei, reprezentând debit restant la plata cheltuielilor de întreținere, administrate pentru perioada decembrie 2017 – ianuarie 2021 și 4408,39 lei cu titlu de penalități de întârziere.
„Instanța reține că pârâtul este proprietarul apartamentului, astfel că îi revine obligația de a contribui la cheltuielile de întreținere prin achitarea cotelor de întreținere lunare aferente apartamentului, iar creanța reclamantei a devenit exigibilă, dat fiind faptul că a trecut un termen mai mare de 20 de zile din momentul afișării cotelor de contribuție”, a motivat Judecătoria Motru, sentința pronunțată în urmă cu câteva zile nefiind definitivă.
Cererile de chemare în judecată introduse de asociațiile de proprietari sunt scutite de plata taxei de timbru și a timbrului judiciar, așa că tot mai multe asociații din Motru au dat în judecată rău-platnicii pentru recuperarea datoriilor.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here