O săptămână de la redeschiderea școlilor: numărul infectărilor în rândul tinerilor s-a DUBLAT! Trei localități, în scenariul ROȘU!

1551

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a făcut public Protocolul de testare rapidă, antigen COVID-19, în unitățile de învățământ, elaborat de Ministerul Sănătății, precum și formularul pentru testarea rapidă, în vederea depistării SARS-CoV-2 la elevi. Trebuie spus că după numai o săptămână de la redeschiderea şcolilor în Gorj se observă o creştere a incidenţei cazurilor de COVID-19 de la 1,15 la 1,33 la o mie de locuitori. Mai mult, dacă pe 8 februarie, erau 32 de localități cu incidență peste 1 și 11 cazuri confirmate la tineri cu vârsta de 19 ani, după numai opt zile în mai mult de jumătate din localitățile din Gorj acest prag a fost depășit, iar cazurile de infectări la tineri s-a dublat.

Școala se redeschidea, pe 8 februarie, în scenariul verde, adică pentru toți elevii, în 40 de localități din județul Gorj. În celelalte 30 de localități din județ, printre care orașele Novaci, Țicleni, Turceni și municipiul Târgu-Jiu în care incidența era mai mare de 1, dar mai mică sau egală cu 3, școlile s-au redeschis în scenariul galben, adică au mers la școală doar copiii de grădiniță, elevii din clasele I-IV și cei din anii terminali, a VIII-a și de a XII-a, care se pregătesc pentru examenele naționale. După numai o săptămână, raportul s-a inversat și sunt 34 de localități în scenariul galben, printre care cele două munipicii Târgu-Jiu și Motru, precum și toate orașele, cu excepția Tg-Cărbunești, iar în trei comune, Samarinești, Schela și Lelești, unde incidența este de peste 3 la o mie de locuitori, școlile funcționează după scenariul roșu, adică frecventează unitățile de învățământ doar copiii de grădiniță și elevii claselor I-IV, restul urmând cursurile online. În același interval de timp, incidența în județ a urcat de la 413 cazuri în 14 zile (1,15 la o mie de locuitori) la 477 de cazuri, adică 1,33 la o mie de locuitori. Și numărul infectărilor în rândul tinerilor, la nivel de județ, a crescut, de la 11 cât era săptămâna trecută, la 26, potrivit raportării DSP de marți, 16 februarie, numai în Târgu-Jiu fiind 15 cazuri, dublu față de începutul săptămânii trecute. DSP Gorj a făcut public Protocolul de testare rapidă, antigen COVID-19, în unitățile de învățământ, elaborat de Ministerul Sănătății. Trebuie precizat că testarea cu teste antigen rapide se recomandă elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz, respectiv cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 minute).
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here