O plângere penală a lui Ciurel a SUSPENDAT procesul în care CEO cerea atragerea răspunderii patrimoniale a fostei șefe de la Juridic, Laura Manea, pentru un prejudiciu de peste 300.000 de lei!

2335

Tribunalul Gorj a decis să suspende procesul în care Complexul Energetic Oltenia (CEO) se judeca cu fosta șefă a juriştilor din companie, Laura Manea și cu ex-directorul de investiții de la Divizia Minieră, Adrian Petrescu, pentru atragerea răspunderii patrimoniale a acestora, considerați răspunzători, alături de cei care au făcut parte din Directoratul societății, de prejudicierea companiei cu aproximativ un milion de euro, prin nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti care a generat penalități de întârziere achitate, ulterior, membrilor Asociației Sinistraților din Seciuri, după cum a stabilit Curtea de Conturi, în urma unui control din luna mai a anului trecut. Motivul suspendării este un dosar penal, aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, inițiat în urma plângerii depuse de Lauranțiu Ciurel împotriva lui Daniel Antonie, fost membru al Directoratului și a lui Petrescu, ex-șeful de la investiții, și în care fosta șefă a juriștilor din CEO, Laura Manea, e scoasă din culpă de fostul manager.

Decizie
După aproape un an de judecată, timp în care dosarul a acumulat 11 volume, cauza în care CEO se judeca cu Laura Manea, pentru un prejudiciu produs companiei de 317.923 de lei, și cu Adrian Petrescu, pentru 447.364 de lei, a fost suspendată, pe 17 octombrie a.c., de judecătorii Tribunalului Gorj.
Motivul: Înainte să fie dat afară din companie, Laurențiu Ciurel, fostul manager al CEO, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, împotriva lui Daniel Antonie, membru în Directorat și a lui Adrian Petrescu, ex-șeful de la Investiții. În noiembrie 2016, procurorii au început urmărirea penală in rem, iar în dosarul aflat de atunci la IPJ Gorj, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Din cuprinsul plângerii, se poate observa cum Ciurel vrea să le pună celor doi în cârcă prejudiciul constatat de inspectorii Curții de Conturi și s-o scoată din culpă pe Laura Manea. Fostul manager invocă faptul că în mai 2014, Departamentul Juridic al CEO a întocmit un referat de punere în executare a dispozitivului deciziei civile din 2013 prin care CA Craiova obligase compania la reconstrucția gospodăriilor din zona Seciuri, afectate de lucrări miniere, pe care l-a înaintat Diviziei Miniere, în atenția Direcției de Investiții, direcție în atribuțiile căreia se regăsea și punerea în executare a sentințelor judecătorești ce aveau legătură cu activitatea minieră. ,,După această dată a existat o întreagă corespondență între Departamentul Juridic și Departamentul de Investiții, iar reprezentantul Departamentului Juridic (adică Laura Manea n.r), în cadrul ședințelor operative la care participa și directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, i s-a atras atenția să rezolve problema. Au acționat cu rea credință și prin punerea în executare a deciziei instanței au adus prejudicii unității constând în valoarea prejudiciului, adică penalitățile plătite”, scrie Ciurel în plângerea adresată procurorilor.

Proces
Acționarii CEO au hotărât, la finele anului trecut, să inițieze acțiuni în instanță împotriva foștilor membri ai Directoratului companiei din perioada iulie 2013 – noiembrie 2014, Laurențiu Ciurel, Ion Petroniu, Aurel Medințu, Daniel Antonie și Maria Scurtu, pentru atragerea răspunderii patrimoniale a acestora. Conform hotărârii AGA, celor care au condus compania energetică li se impută faptul că nu au inițiat măsuri pentru punerea în aplicare a deciziei Curții de Apel Craiova, pronunțată în iulie 2013, prin care CEO a fost obligat să reconstruiască 31 de gospodării distruse de alunecările de teren din 2006, așa cum ceruse Asociația ,,Sinistrații din Satul Seciuri” în acțiunea depusă în instanță. Hotărârea judecătorească nu a fost pusă în aplicare, așa că sinistrații au dat în judecată compania și au obținut plata unor penalităţi de întârziere de circa 4 milioane de lei. După ce inspectorii Curții de Conturi i-au identificat, în mai 2018, ca fiind ,,persoanele cu atribuții în domeniul în care s-au constatat deficiențele” și pe fosta șefă a Departamentului Juridic, Laura Manea, și pe ex-directorul Direcției de Investiții din cadrul Diviziei Miniere, Adrian Petrescu, acționarii companiei au aprobat inițierea unei acțiuni similare și împotriva acestora, ,,pentru recuperarea prejudiciului ce constă în efectuarea de cheltuieli nelegale prin plata penalităților de întârziere achitate membrilor Asociației Sinistraților din Satul Seciuri”.

Trebuie spus că..
..CEO a fost obligat să achite sumele stabilite de instanțele de judecată după ce s-a emis titlu executoriu prin care s-a instituit poprirea asupra tuturor conturilor societății. Reprezentantul Asociației sinistraților de la Seciuri, Cristinel Ciocan, a murit, în vara acestui an. Acesta a povestit presei că, în momentul în care a avut o discuție cu Ciurel despre refacerea gospodăriilor sinistraților acesta ar fi refuzat și i-a propus să vorbească, ,,ca între tâlhari”. Nici despre Laura Manea, nu avea cuvinte de laudă Cristinel Ciocan. ,,Jurista Laura Manea s-a judecat cu mine opt ani și a pierdut procesul pentru că minți, minți, minți, dar la un moment dat instanța te prinde cu minciuna. După care, culmea, fata asta a fost promovată jurist șef”, declara Ciocan.În februarie 2016, Manea a fost concediată de CEO, dar a revenit în companie, în cursul anului trecut și conducerea producătorului energetic nu are nici o problemă că aceasta poate avea acces la documente, în contextul în care sunt adversari în justiție pentru un prejudiciu consistent adus companiei.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here