O parte dintre lucrătorii Penitenciarului Târgu-Jiu au sistat efectuarea orelor suplimentare

490

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a declanşat acţiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistemul penitenciar. La acţiuni s-au alăturat şi salariaţii Penitenciarului Târgu-Jiu, în număr de circa 60, afiliaţi la filiala Târgu-Jiu a SNLP.

Se porneşte un nou război între lucrătorii din penitenciare şi stat! Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creşterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, dar şi alte creşteri suplimentare (educaţie), în sistemul penitenciar, începând cu 1 ianuarie 2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanţă), majorarea pentru misiuni speciale, precum şi plata sentinţelor judecătoreşti; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană şi echipament.Acţiunile declanşate de SNLP sunt: refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11 aprilie 2019 (generează blocarea activităţii în maxim 10 zile; funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară); dezacordul SNLP privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislaţiei şi negocierilor colective în vigoare); mitinguri succesive în toate unităţile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica; miting în Piaţa Victoriei (3.000 de participanţi) – data se va comunica.

60 de angajaţi de la Târgu-Jiu s-au alăturat protestului!
„Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare a declanşat acţiunile de protest încă de săptămâna trecută prin faptul că de la 11 aprilie, angajaţii Penitenciarului Târgu-Jiu, afiliaţi la SNLP, au decis sistarea efectuării orelor suplimentare ceea ce va deveni cu adevărat o problemă spre sfârşitul lunii când activitatea va fi blocată. Dacă nici atunci nu vom avea un răspuns favorabil cu privire la revendicările noastre, se va întocmi la nivel naţional, un calendar de miting. Din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu avem circa 60 de lucrători afiliaţi la SNLP”, a declarat Marius Măceşanu, preşedintele SNLP – filiala Târgu-Jiu.Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariaţi, sub protecţie şi coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privinţa depăşirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar şi alte categorii de angajaţi, înregistrează ore suplimentare de muncă ce nu pot fi compensate cu timp liber şi nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. „Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajaţi, aduce angajatorii în situaţia de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare şi supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislaţiei aplicabile şi regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârşi abuzuri prin încălcarea legislaţiei şi regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar, dar şi în relaţia cu mass-media şi opinia publică”, se arată într-un comunicat emis de SNLP.

Lista de revendicări
Revendicările solicitate de lucrătorii din Penitenciarul Târgu-Jiu şi nu numai, afiliaţi la SNLP sunt: adoptarea statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi antisindicale) – stadiu Camera Deputaţilor (for decizional); publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională; plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională; plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională; actualizarea normelor de hrană şi echipament (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională; stop suprasolicitării şi vulnerabilizării personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here