O pagină neagră din istorie – Holocaustul, comemorat la Târgu-Jiu

516

holocaust, cnet (10)Elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au marcat ziua de 9 octombrie, „Ziua Holocaustului” printr-o sesiune de comunicări.

Tinerii au realizat materiale pe diferite suporturi pe care, ulterior, le-au prezentat elevilor din cadrul colegiului. Evenimentul a avut ca motto „A şti şi a nu uita, pentru a nu repeta”.

Profesorul de istorie Andrei Popete-Pătraşcu, din cadrul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, de asemenea, şi coordonatorul Programului de Predare a Holocaustului în Şcolile din România – Gorj este cel care i-a ajutat pe elevi să înţeleagă această pagină neagră a istoriei omenirii. În cadrul proiectului de aducere în atenţie a ceea ce s-a întâmplat cu evreii în timpul Holocaustului a avut o intervenţie şi prof. Dr. Gheorghe Nichifor – preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – filiala Gorj. “O holocaust, cnetacţiune menită să omagieze memoria victimelor holocaustului. Este, înainte de toate, o dezbatere teoretică cu privire la ideologiile care au susţinut această manifestare rasistă şi apoi este vorba despre o componentă practică ce vrea să implice elevii în realizarea de materiale documentare cu privire la această problemă extrem de importantă a istoriei umanităţii”, a declarat Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” (CNET) din Târgu-Jiu.

Materiale realizate de elevi

Elevii, conduşi, de profesorul Andrei Popete-Pătraşcu au arătat un real interes pentru această temă, fiind impresionaţi de soarta pe care evreii au avut-o în timpul Holocaustului. “Sunt materiale realizate şi prezentate de elevi, sub diferite forme, impresii de călătorie, lecturi ale unor materiale informative, imagini pe care ei le-au realizat. Este vorba despre o întrepătrundere de activităţi care să dea o altfel de imagine, mai dinamică, mai în sensul acestor vremuri. Există implicaţii pentru aşa ceva, cum există interes pentru orice fel de temă, dacă ştii cum să cooperezi cu elevii. Aici mi se pare mie că este secretul relaţiei noastre cu elevul, pentru că potenţial intelectual există”, a mai spus directorul colegiului. “Comemorăm ziua naţională a victimelor Holocaustului. Vorbim, aşadar, despre Holocaust, o pagină neagră din istoria omenirii, o pagină de tristă amintire. Activitatea s-a desfăşurat sub auspiciile unui motto care, credem noi, este sugestiv: <<A şti şi a nu uita, pentru a nu repeta>>”, a declarat profesorul de istorie. Datorită interesului său pentru acest fenomen, Andrei Popete-Pătraşcu va participa, în toamna aceasta, la o activitate de documentare care va dura o lună, în Israel, fiind invitat de către Institutul Holocaustului din respectiva ţară.

“M-a impresionat soarta evreilor”

La manifestarea de vineri, de la CNET a luat parte şi profesorul de istorie Liviu Groşan, de la Şcoala Prigoria, împreună cu elevul său Adrian Vasilescu. Acesta din urmă a fost premiat la faza Naţională a Concursului Memoria Holocaustului, ocupând primul loc. “Pentru a doua probă, cea practică, mi-am ales o temă cu etapele dezumanizării. Tema mea a conţinut şi steaua lui David făcută din pânză galbenă, cu sârmă ghimpată pe margini, alături de fotografii pe care eu le-am considerat sugestive. M-a impresionat foarte mult soarta pe care au avut-o evreii, oameni nevinovaţi fiind supuşi la asemenea suferinţe pentru simplul fapt că s-au născut evrei”, a declarat Adrian Vasilescu, elev în clasa a VIII-a.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here