O nouă tranșă de aproape 8.000 de doze de vaccin antigripal a ajuns la DSP Gorj

826

După ce primele tranșe de vaccin antigripal au ajuns în Gorj lunile trecute, în această săptămână a fost primită cea de-a cincea tranșă la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, marți dimineață, cea de-a cincea tranșă de vaccin antigripal. În prima fază, județului Gorj i-au fost alocate peste 5.000 de doze de vaccin, ce au fost distribuite medicilor de familie. Ulterior, alte mii de doze au ajuns la DSP.
,,Marți, am primit cea de-a cincea tranșă de vaccin antigripal. Este vorba despre 7.920 de doze. În tranșa patru au fost primite doar 850 de doze. Precizez că până acum, la DSP Gorj au ajuns 22.520 de doze”, a declarat Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Necesar de 46.378 de doze în județ
Pentru sezonul 2020-2021, DSP Gorj a centralizat un necesar de 46.378 doze de vaccin antigripal. Dintre acestea, 43.287 de doze au fost comandate de medicii de familie, 2.407 doze de către spitale și 684 de doze au fost comandate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. ,,Pentru sezonul 2020 – 2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuţi”, precizează oficialii Ministerului Sănătății, prin intermediul unui comunicat de presă.

Grupele de risc
Vor fi imunizate persoanele din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire, cele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. „Din grupele de risc la care se recomandă vaccinarea antigripală fac parte: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre medii sanitare şi personal auxiliar, atât din spitalele, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 ani; angajați MAI, MAN și SRI și membrii de familie (indiferent de vârstă)”, potrivit DSP Gorj. Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării și atrage atenția asupra respectării regulilor de igienă, lucru esențial pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Persoanele care nu fac parte din categoriile de risc și doresc să se vaccineze antigripal își pot achiziționa vaccinul de la farmacie și vor trebui să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru administrare. Pentru sezonul 2020-2021 se utilizează vaccinul InfluvacTetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută – 0,5 ml, vaccin gripal tetravalent care conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din următoarele tulpini: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1) pdm09 – tulpină similară (A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019, CNIC-1909); A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) – tulpină similară (A/Hong Kong/2671 /2019, IVR-208); B/Washington/02/2019 – tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic); B/Phuket/3073/2013 – tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic). Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2020/2021.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here