O nouă sesiune de primire a cererilor de ajutor pentru sectorul porcine

98

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale intenţionează să lanseze o noua sesiune de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 “Plăţi privind bunăstarea animalelor” – pentru sectorul porcine. Sesiunea urmează a se desfăşura în perioada 17 decembrie 2012 – 16 ianuarie 2013.

Conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, beneficiare ale plăţilor acordate în cadrul măsurii 215 – sectorul porcine sunt exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a porcinelor autorizate sanitar veterinar şi exploataţiile comerciale de tip A, specifice sectorului de creştere a porcinelor care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor. Există şase pachete disponibile în cadrul acestei submăsuri: Pachetul 1 – Creşterea cu cel puţin 10% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal; Pachetul 2 – Asigurarea a minimum 11 ore/zi lumină artificială cu o valoare a iluminării de 50 lux; Pachetul 3 – Îmbunătăţirea condiţiilor de bună-stare a suinelor pe durata transportului; Pachetul 4 – Corectarea nivelului nitriţilor şi nitraţilor din apă; Pachetul 5 – Reducerea noxelor cu 30 % faţă de nivelul minim obligatoriu prin menţinerea în limite optime a parametrilor de microclimat; Pachetul 6 – Îmbunătăţirea condiţiilor zonei de odihnă.

Angajamentele trebuie respectate
Potrivit reprezentanţilor APIA Gorj, beneficiarii acestei submăsuri pot încheia angajamente voluntare multianuale pe o perioadă de 5 ani, pentru unul sau o combinaţie între cele şase pachete disponibile. Sprijinul se va acorda doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru elaborarea plăţilor compensatorii. Plata se efectuează anual, compensând pierderile de venituri şi cheltuieli suplimentare induse de aplicarea acţiunilor prevăzute de angajamente. În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii vor trebui să respecte standardele de eco-condiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. În cadrul acestei măsuri este exclus sprijinul pentru investiţii.
A.B.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here